Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Doprajte si chutné arašidy: Ich konzumácia je vhodná pre srdce

Doprajte si arašidy, majú priaznivé účinky na srdce.
Doprajte si arašidy, majú priaznivé účinky na srdce.

Nenápadné, ale pritom tak zdravé! Také sú arašidy, ktoré sa považujú za prvotriednu potravinu, keďže blahodárne pôsobia na zdravie ľudského organizmu. Sú totiž dobré pre srdce vďaka obsahu antioxidantov, nenasýtených mastných kyselín a množstvu stopových a biologicky aktívnych látok.

Obsahujú antioxidant

Vedci, ktorí vypracovali štúdiu na North Carolina Statena University v Raleigh zistili, že arašidy obsahujú rovnaký antioxidant, ktorý sa nachádza aj v červenom hroznovom víne. A keďže predchádzajúce štúdie zistili, že konzumácia červeného vína súvisí s nižším výskytom srdcového ochorenia, to isté platí pravdepodobne i v prípade arašidov.

Spomínaným antioxidantom je resveratrol, pričom jedna porcia arašidov obsahuje 79 mikrogramov resveratrolu. Tenká červená šupka, ktorými sú arašidy obalené, obsahuje na jednu porciu ďalších 42 mikrogramov.

Znižujú riziko kardiovaskulárneho ochorenia

O tom, že pôsobí priaznivo na srdce človeka, svedčí aj zistenie, že ľudia, ktorí jedli štyri až päťkrát týždenne orechy, mali o 40 nižšie riziko kardiovaskulárneho ochorenia. Týmto tvrdením bolo motivované vypracovanie spomínanej štúdie.

Odstraňuje LDL cholesterol

Z arašidov robí zdravú potravinu aj to, že obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre naše srdce. Pomáhajú vyrovnávať a odstraňovať LDL cholesterol.

"Arašidy patria medzi skupinu potravín, ktoré obsahujú látky prospešné pre naše srdce, a čo je veľmi dôležité, najmä pre naše cievy. Tieto látky sú vo všeobecnosti známe ako nenasýtené mastné kyseliny, ktoré okrem iných zdravotných účinkov napomáhajú vyrovnávať a odstranovať LDL cholesterol z krvi," potvrdzuje Ing. Libor Javro, výživový poradca z výživového štúdia SH NUTRITION.

Vďaka čomu ich ešte radíme medzi zdravé potraviny?

Navyše okrem resveratrolu obsahujú arašidy aj ostatné antioxidanty a množstvo stopových a biologicky aktívnych látok.

"Srdcu a cievam napomáhajú arašidy aj tým, že obsahujú veľmi prospešné antioxidanty a zvýšené množstvo stopových a biologicky aktívnych látok. Preto môžeme podotknúť, že arašidy sú naozaj prospešné pre zdravie a vitalitu srdca," povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Pozor na množstvo

Aby mali arašidy zdraviu prospešné účinky na ľudský organizmus, je dobré dávať si pozor na množstvo, ktoré skonzumujete.

"Pri zvýšenej konzumácii arašidov môžeme prijať väčšie množstvo energie, čo nie je veľmi vhodné, najmä ak máte zníženú fyzickú aktivitu v danom dni. Pre vhodný zdravotný účinok odporúčam bežnej populácii arašidy nesolené, nesladené, v maximálnom množstve do 15g v dni, kedy ste sa rozhodli ich konzumovať," upozorňuje výživový poradca Ing. Libor Javro.

Alergikom môžu uškodiť

Aj keď sú pre nás veľmi zdravé, pre niektorých to tak nemusí byť. Platí to hlavne pre alergikov, ktorí by si mali dávať pozor na ich konzumáciu.

"Ako nám môžu arašidy prospievať, tak nám môžu aj uškodiť, a to najmä alergikom. Môžu u niekoho vyvolať okamžitú alergiu alebo prejaviť skrytú alergiu, ktorá môže byť niekoľko rokov bez viditeľných príznakov," varuje výživový poradca Ing. Libor Javro.

Ak nie ste alergik, môžete si arašidy bez problémov dopriať. Nielenže sú chutné, ale sú hlavne zdraviu prospešné pre vaše srdce.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9