Nezabúdajte na vitamín F: Podporuje imunitný systém

Pridajte do jedálnička losos, je bohatý na vitamín F!
2013-01-08 01:00:00

Zo všetkých strán počúvame, ako sú vitamíny nevyhnutné pre život, zdravie a chod organizmu. Vitamín A, C, D...,ale počuli ste už o vitamíne F? Aj keď sa o ňom menej hovorí ako o ostatných, tiež je potrebný pre náš organizmus. Udržuje krásnu pleť a vlasy, podporuje imunitný systém a znižuje cholesterol. To je len zlomok toho, aké má blahodárne účinky na organizmus.

Nájdete ho len v strave

Ak si chcete udržať svoje zdravie a vyhnúť sa chorobám, je nevyhnutné zaradiť vitamín F do svojho jedálnička. Tvoria ho esenciálne mastné kyseliny, ktoré si telo nevie samé vytvoriť, preto musí byť dodávaný stravou. Je rozpustný v tukoch, takže pri konzumácii ho telo absorbuje spoločne s tukmi a vytvára si jeho zásoby v tukovom tkanive.

Účinky

Vitamín F má množstvo priaznivých účinkov na organizmus. Je to doslova elixír zdravia. Užívanie vitamínu je hlavne v zimných mesiacoch priam ideálne, nakoľko podporuje imunitný systém, ktorý je v chladnom počasí oslabený. Ovplyvňuje stav vlasov, kože, nechtov a chráni pred vysokým krvným tlakom a nadváhou.
Priaznivo pôsobí aj na srdce, keďže chráni organizmus pred jeho ochorením. Ďalším jeho plusom je fakt, že ochraňuje pečeň a pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Aby toho nebolo málo, pôsobí priaznivo na funkciu prostaty a ovplyvňuje správnu funkciu zrážania krvi.

Príznaky jeho nedostatku

To, že trpíte nedostatkom vitamínu F, hneď spozorujete. Sprievodnými znakmi sú hlavne suchá pleť, náchylná na vznik ekzémov a iných kožných problémov, ťažko sa vám budú hojiť rany, budete mať dlhodobo nízky tlak a poruchy metabolizmu. Ak mávate bolesti hlavy, vypadávajú vám vlasy a máte problémy s obličkami, tiež môžete mať nedostatočný prísun vitamínu. 

Čo spôsobuje jeho prebytok?

I prebytok vitamínu môže mať vplyv na organizmus. Vtedy dochádza k ukladaniu tuku a k vzniku nebezpečných voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky. Výsledkom je rýchle starnutie organizmu, ktorý len ťažko odolá chorobám.

Kde sa nachádza?

Medzi jeho najdôležitejšie prírodné zdroje patria rastlinné oleje, morské živočíchy, slnečnicové semená, sójové bôby, vlašské orechy, mandle a avokádo. Nájdete ho i v niektorých rybách ako losos a sleď a v oleji z ľanových semienok. Treba však dávať pozor, keď potravinu tepelne upravujete. Je veľmi citlivý na teplo a vzduch, takže sa môže znehodnotiť.

Vitamín F by mal byť nepochybne súčasťou zdravého stravovacieho režimu. Preto neváhajte a zaraďte ho do stravy, jeho priaznivé účinky nenechajú na seba dlho čakať.

2013-01-08 01:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: blissreturned.wordpress.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia