Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sú ženy zimomrivejšie ako muži? Odkaz vedcov je jasný: Je to NEZMYSEL

(Zdroj: GettyImages)

Ako to vlastne je s tým chladom? Nová štúdia odhalila, že rozdiely v cítení teploty medzi mužmi a ženami sú menšie, než sme si doteraz mysleli. Prečítajte si, čo všetko zistili vedci a ako to ovplyvňuje naše každodenné vnímanie chladu.

Existuje všeobecne rozšírený stereotyp, že ženy sú citlivejšie na chlad než muži. Ale stojí tento názor na vedeckom základe? Nová štúdia uskutočnená výskumníkmi z Národných zdravotníckych inštitútov (NIH) v USA prináša prekvapujúce zistenia: ženy a muži majú rovnakú schopnosť vnímať chlad a existujú iba minimálne rozdiely v ich fyziologickej odpovedi na nízke teploty.

Ako prebiehal výskum a aké sú výsledky? 

Počas štúdie strávila skupina 28 mužov a žien päť hodín v teplotne kontrolovanej miestnosti, kde teplota kolísala medzi 17 °C a 31 °C. Účastníci boli oblečení v štandardizovanom oblečení - tričká, šortky alebo sukne, ponožky a boli pravidelne monitorovaní z hľadiska ich telesnej teploty, komfortu a ďalších fyziologických reakcií.

Výsledky štúdie ukázali, že ženy mali pri nižších teplotách mierne vyššiu vnútornú teplotu tela než muži, čo naznačuje, že ich telá si udržiavajú teplo efektívnejšie vďaka relatívne vyššiemu obsahu telesného tuku. Výskumníci dokonca zistili, že komfortná teplotná hranica pre ženy je približne o stupeň nižšia než priemerná hranica pre mužov. Z tohto údaju teda jasne vyplýva, že ženské telo nevyžaduje toľko energie na „vykurovanie” organizmu ako to mužské. 

Výskum priniesol aj zaujímavé zistenia

Napriek zisteniam, že ženy majú tendenciu udržiavať si vyššiu vnútornú teplotu v chladnejších podmienkach, štúdia odhalila, že pri poklese teploty na 17 °C, teda pri hodnotách blízkych chladnému vnútornému prostrediu, sa medzi mužmi a ženami nevyskytujú žiadne rozdiely. Toto zistenie naznačuje, že oba pohlavia majú podobnú schopnosť regulovať svoju telesnú teplotu bez ohľadu na vonkajšie podmienky. Rovnako ani v subjektívnych pocitoch pohodlia alebo nepohodlia nebol zaznamenaný rozdiel, čo poukazuje na to, že vnútorné mechanizmy zahrievania a termoregulácie sú prekvapivo podobné.

Čo ovplyvňuje našu reakciu na chlad?

Zistenia z tejto štúdie ponúkajú nový pohľad na to, ako rôzne pohlavia regulujú telesnú teplotu a reagujú na zmeny v prostredí. To môže viesť k ďalšiemu skúmaniu faktorov ako hormonálne zmeny alebo vplyv liekov, ktoré môžu ovplyvniť, ako jednotlivci cítia a reagujú na zmeny teploty. Tieto nové poznatky by mohli pomôcť lepšie pochopiť individuálne rozdiely v termoregulácii, ktoré by mohli byť kľúčové pri návrhu personalizovaných zdravotných stratégií. Napriek sľubným výsledkom však výskumníci zdôrazňujú potrebu ďalších štúdií na rozšírených a rôznorodých vzorkách populácie, aby bolo možné tieto zistenia generalizovať a použiť v praxi.

Viac o téme: ChladZimomrivostTermoregulacia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9