Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dnes je Deň narcisov, už 28 rokov ho podporuje azda každý

(Zdroj: GettyImages)

Ako je to s vami? Prispievate na Deň narcisov? Ak nie, možno po zistení, na čo sa vlastne peniaze zbierajú, začnete. Mimochodom, ruku na srdce, poznáte vo svojom okolí vôbec niekoho, kto sa s rakovinou vo svojej rodine nikdy nestretol?

Azda každý z nás pozná niekoho, kto bojuje s rakovinou. Alebo kto s ňou bojoval. 18. apríla si azda všetci pripíname umelý či živý narcis na znak súdržnosti a solidarity s každým, kto sa s touto diagnózou stretol osobne. Deň narcisov organizuje Liga proti rakovine už 28.krát.

Na čo všetko vlastne Liga proti rakovine zbiera financie?

Je toho dosť a Deň narcisov bol v tomto smere mimoriadny nápad. Peňazí, ktoré sú potrebné pri takto závažnej diagnóze nie je málo a často nie sú určené vyslovene na liečbu, ale aj na psychické zvládnutie tejto liečby či dôležité bezplatné poradne. Na čo konkrétne sú teda vyzbierané financie použité?

Onkoporadňa - individuálne poradenstvo pre pacientov a ich blízkych.

Program v Centrách pomoci v Bratislave, Košiciach a Martine - celoročné vzdelávacie, pohybové a voľnočasové projekty pre oknopacientov.

Sieť onkopsychológov - odborné poradenstvo a individuálna psychologická podpora pre pacientov a ich príbuzných počas a po liečbe.

Podporné skupiny pre pacientov, príbuzných a pozostalých - skupinová vzájomná podpora pod vedením psychoonkológa.

Prevencia - edukačné podujatia, kampane a prednášky pre verejnosť, školy a firmy.

Rodinné a relaxačné pobyty - pobyty poskytujúce relax a možnosť zotavenia sa podľa individuálnych potrieb pacientov či aj celých ich rodín.

Sprievodca - odborník mapujúci konkrétne potreby pacienta v konkrétnej nemocnici a poskytujúci konkrétne rady a informácie pre jeho ďalšiu cestu.

Jednorazový finančný príspevok - v prípade, že pacienta jeho diagnóza dostala do stavu hmotnej núdze.

Krátkodobé ubytovanie - ubytovanie rodičov počas hospitalizácie dieťaťa prípadne onkopacientov počas liečby.

Vzdelávanie zdravotných sestier - ktoré pracujú s onkopacientami.

Advokácia pacienta - skúsenosti a kontakty Ligy proti rakovine umožňujú komunikovať s príslušnými inštitúciami doma i v zahraničí s cieľom dosiahnuť lepšiu starostlivosť o onkologických pacientov a znižovať výskyt rakoviny v spoločnosti.

Ako prispieť?

Prispieť môže každý jeden z nás, a to či už verejnou zbierkou na uliciach, v obchodných centrách atp., online platbou na účet SK09 0900 0000 0054 5454 5454, alebo zaslaním SMS v hodnote 3 eur na 848. Ak by ste prispievali prostredníctvom dobrovoľníkov na uliciach, vedzte, že každý dobrovoľník má žlté tričko s nápisom "Ja som", individuálne identifikačné číslo dobrovoľníka, narcis a papierovú bielu pokladničku s oranžovo-modrou potlačou.

V aktuálnom ročníku zbierky je pripravených až 900 000 narcisov ako znak solidariky s onkopacietami a 4 200 pokladničiek, do ktorých bude príspevok zbierať až 12 000 odborníkov na celom Slovensku.

 

Viac o téme: NarcisRakovinaLiga proti rakovineDen narcisovOnkopacient
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9