Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Konzumujte celé paradajky aj so šupkou: Majú väčší zdravotný účinok

Rajčiny sú zdravé, znižujú riziko rakoviny hrubého čreva a prostaty.
Rajčiny sú zdravé, znižujú riziko rakoviny hrubého čreva a prostaty.

Ak ste doteraz používali k príprave pokrmov ošúpané paradajky, pripravili ste svoje telo o dávku zdravia. Značné množstvo vedeckých štúdií svedčí o tom, že výrobky z paradajok majú väčší zdravotný účinok vtedy, ak ich konzumujete celé, aj so šupkou.

Obsahujú najsilnejšie antioxidanty

To, že znižujú riziko rakoviny hrubého čreva a prostaty, je dôsledkom vysokého obsahu karotenoidov, konkrétne lykopénu a betakaroténu. Oba karotenoidy sú považované za najsilnejšie antioxidanty, ktoré chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Okrem paradajok ich nájdete aj vo farebných paprikách alebo v červenom melóne.

Nemali by sa šúpať

Doporučuje sa preto konzumovať hlavne paradajkový pretlak, ktorý má vysokú koncentráciu karotenoidov. Obvykle sa pri výrobe pretlaku paradajky zbavujú šupky. A to je chyba! V novej štúdii, ktorá skúmala účinky paradajkového pretlaku obohateného o extrakt zo šupky paradajok, sa ukázala vyššia účinnosť a väčší zdravotný prospech. Ak teda nechcete svoje telo pripraviť o veľkú dávku zdravia, nešúpte paradajky, ale používajte ich vždy celé!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9