Ak ste doteraz používali k príprave pokrmov ošúpané paradajky, pripravili ste svoje telo o dávku zdravia. Značné množstvo vedeckých štúdií svedčí o tom, že výrobky z paradajok majú väčší zdravotný účinok vtedy, ak ich konzumujete celé, aj so šupkou.
Obsahujú najsilnejšie antioxidanty
To, že znižujú riziko rakoviny hrubého čreva a prostaty, je dôsledkom vysokého obsahu karotenoidov, konkrétne lykopénu a betakaroténu. Oba karotenoidy sú považované za najsilnejšie antioxidanty, ktoré chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Okrem paradajok ich nájdete aj vo farebných paprikách alebo v červenom melóne.
Nemali by sa šúpať
Doporučuje sa preto konzumovať hlavne paradajkový pretlak, ktorý má vysokú koncentráciu karotenoidov. Obvykle sa pri výrobe pretlaku paradajky zbavujú šupky. A to je chyba! V novej štúdii, ktorá skúmala účinky paradajkového pretlaku obohateného o extrakt zo šupky paradajok, sa ukázala vyššia účinnosť a väčší zdravotný prospech. Ak teda nechcete svoje telo pripraviť o veľkú dávku zdravia, nešúpte paradajky, ale používajte ich vždy celé!