Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zdraviu škodlivá voda z vodovodu: Viete, akú vodu pijete?

Pozor na vodu z vodovodu, obsahuje škodlivé látky!
Pozor na vodu z vodovodu, obsahuje škodlivé látky!

Pitný režim je slovné spojenie, ktoré už v dnešnej dobe pozná každý. Je neoddeliteľnou súčasťou výživy a je dôležitý pre správne fungovanie nášho organizmu. Ale viete, aká voda vám tečie z vodovodného kohútika? Možno budete prekvapení, ale náš organizmus pri pití obyčajnej vody prijme i kopu chemikálií!

Voda plná chemikálií

Kým sa voda dostane až k nášmu kohútiku, musí prejsť cez potrubie, ktoré je často znečistené, neudržiavané a niekedy aj poškodené. Preto je ešte pred tým, ako sa dostane k vodovodu, rôznymi spôsobmi upravovaná, aby sa zahubili prípadné baktérie a mikroorganizmy.

Nebezpečný chlór

Väčšinou sa na znečistenú vodu používajú rôzne chemické výrobky, ktoré môžu byť v rámci „bezpečného štandartu“, ale pôsobia nežiaducim spôsobom, ktorý môže mať dlhodobé následky na naše zdravie. Čistá pitná voda z vodovodu by mala byť bez chuti, vône či zápachu s prirodzene čírou farbou. Bohužiaľ, chemikálie to výrazne ovplyvňujú.

Na likvidáciu baktérií sa používa chlórovanie, ktoré je najznámejším spôsobom úpravy zásob mestskej vody. Chlór má dobré aj zlé účinky. Je to účinný spôsob dezinfekcie vody, no jeho „tienistou“ stránkou je, že môže vyvolať vedľajšie účinky, ktoré sú pre ľudský organizmus škodlivé.

Aký má vplyv chlór na organizmus?

Chlór je pre nás veľmi nebezpečný a mal by byť zakázaný. Toto sú slová Dr. Herberta Schwartza z Cumberland County College vo Vinemane, ktorý chlórovanie vody prirovnal ako k spusteniu časovanej bomby.  Podľa neho voda z vodovodu predstavuje pre nás hrozbu, spôsobuje srdcové problémy, predčasnú senilitu – mentálnu aj fyzickú a vďaka nej rýchlo stárneme – vytvárajú sa symptómy starnutia ako je kôrnatenie ciev.

Podľa Dr. Herberta Schwartza ženy, ktoré pijú päť a viac pohárov obyčajnej vody z vodovodu denne, majú vysokú potratovosť, čo spôsobuje chlór používaný na čistenie vody.

Nebezpečná aj pri sprchovaní

Aj sprchovanie alebo kúpanie vo vode z vodovodného kohútika môže byť nebezpečné. Pri kúpaní v teplej vode sa naše póry otvárajú a doslova „nasávajú“ veľké množstvo chlóru. Keďže naše telo funguje ako špongia, prijme také množstvo vody, ako pri pití.

Žiadnou výhrou nie je voda i pre naše pľúca, keďže chlór sa pri sprchovaní uvoľňuje v pare ako jedovatý plyn – chloroform, ktorý vdychujeme. Je to zvlášť nebezpečné pre tých, čo majú nejaké dýchacie problémy.

A to ešte neboli spomenuté ďalšie toxické látky ako olovo, meď, azbest či dusičnany, ktoré sa pridávajú do vody a môžu byť smrteľne nebezpečné pre ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Rakovina z pitnej vody

Renomovaní vedci v zahraničí sa pokúšali zodpovedať otázku, či spôsobuje obyčajná voda z vodovodu i také závažné ochorenie, akým je rakovina. Epidemiológovia Robert D. Morris, Thomaso C. Chalmers a iní kolegovia z Harvardu porovnali a skombinovali výsledky desiatich najlepších dlhoročných vedeckých štúdií zaoberajúcich sa pitnou vodou a jej vplyvom na zdravie človeka. Výskumy sa uskutočňovali na tisícoch ľudí.

Výsledky štúdie boli alarmujúce. Potvrdili, že pitie chlórovanej vody zvyšuje riziko rakoviny močového mechúra o 21 % a rakoviny konečníka až o 38 %. Okrem toho potvrdili tiež, že chlór škodí nielen vtedy, keď ho pijeme, ale aj keď sa sprchujeme alebo kúpeme vo vani.

Ako vodu zbavíme škodlivých látok?

Ak ste si mysleli, že vodu prevarením ľahko zbavíte škodlivých látok, ste na omyle. Vodu toxických látok neodstránite, len zvýšite ich koncentráciu, pretože časť vody sa odparí. Jediným racionálnym riešením je filtrácia, resp. filtrovanie vody.

V poslednej dobe sa bežnou súčasťou stali rôzne filtračné systémy na pitnú vodu, ktoré účinne odstraňujú zdravotné riziká spojené s jej konzumáciou. Filtrov je niekoľko druhov, záleží na tom, aký problém chceme kúpou filtra odstrániť. Nebudete musieť ani hlboko siahnuť do vrecka, keďže ich cena sa pohybuje približne od 20 eur, takže je skvelou investíciou do zdravia celej rodiny. Navyše v porovnaní s pravidelným kupovaním balenej vody vás filtrácia vody vyjde lacnejšie.

Ako je to u nás?

Čistá voda je základom zdravia pre každého z nás. Aj keď škodlivosť pitnej vody s istotou potvrdili zahraniční vedci a doktori, aj v niektorých obciach a mestách nie je pitná voda zrovna najkvalitnejšia. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky meral kvalitu vody, pričom zistil, že v niektorých obciach a mestách voda obsahuje prekročený limit dusičnanov.  Dusičnany môžu spôsobiť rôzne tráviace problémy ako hnačky alebo kŕče. Takže sa ani Slovensko nemôže chváliť kvalitnou pitnou vodou.

Určite sa oplatí vodu z vodovodu filtrovať. Filtrovaním dosiahneme zlepšenie zdravia a hlavne voda nám bude chutiť. Skúste to a hneď spoznáte rozdiel medzi vodou z vododvodu a filtrovanou vodou!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9