Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Toto sú najväčšie hrozby staroby: Diagnostikujte ich včas a bude vám lepšie

(Zdroj: GettyImages)

Ako starneme, vlastnosti našich orgánov sa menia. Telo sa tak stáva náchylnejšie na vznik určitých zdravotných problémov. Niektoré sú chronické, no väčšine sa dá predísť a dajú sa liečiť. Ktorých chorôb sa treba báť v starobe?

Z biologického a medicínskeho hľadiska je starnutie výsledkom veľkého množstva bunkového a molekulárneho poškodenia. Táto degenerácia však nie je lineárna a špecifická pre všetkých starších dospelých. Medzi najčastejšie neduhy, ktoré ich postihujú, patria kardiovaskulárne, onkologické endokrinologické, metabolické ochorenia a choroby pohybového aparátu. Väčšina z týchto zdravotných problémov však má skoré príznaky, takže ich možno odhaliť včas, píše sa na steptohelath.com. Včasná diagnostika a terapia sú preto základom zdravého a plnohodnotného starnutia. Ktoré choroby ich najčastejšie ohrozujú?

1. Vysoký krvný tlak

Arteriálna hypertenzia je ochorenie kardiovaskulárneho systému charakterizované vysokým krvným tlakom. Už roky má za následok najvyššiu úmrtnosť na svete. Spája sa s dlhým zoznamom srdcových problémov, vrátane akútneho infarktu myokardu, koronárnej choroby srdca a mŕtvice. Príznaky tohto stavu sú zvyčajne tiché a nejasné. Niektorí pacienti uvádzajú, že ich trápia závraty, bolesti hlavy a búšenie srdca. Diagnóza je klinická a závisí od toho, aký vysoký má človek tlak a aj od samotného fyzického vyšetrenia. Okrem toho liečba zahŕňa rôzne zmeny životného štýlu, stravy a farmakologickú podporu.

2. Artritída a osteoartritída

Artritída je skupina akútnych alebo chronických problémov spojených so zápalom jedného alebo viacerých kĺbov. Osteoartritída sa týka progresívnej degenerácie prvkov, ktoré tvoria kĺb, najmä na úrovni kĺbovej chrupavky. Obidva stavy sa zvyčajne prejavujú bolesťou kĺbov, stuhnutosťou a obmedzenou pohyblivosťou kĺbov. Častejšie na ne trpia ženy ako muži. Na príčine sú hormonálne zmeny počas menopauzy. Hoci neexistuje na tieto stavy žiaden liek, väčšina pacientov môže viesť normálny životný štýl vďaka nepretržitej farmakologickej liečbe alebo  chirurgickému zákroku.

3. Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je neurodegeneratívne ochorenie, ktoré zahŕňa atrofiu mozgu a smrť nervových buniek. Je to hlavná príčina demencie u starších dospelých, prítomná u viac ako jednej tretiny pacientov nad 85 rokov. Medzi skoré prejavy stavu patrí strata pamäti na nedávne udalosti alebo situácie. Neskôr dochádza k zhoršeniu správania, myslenia a sociálnych zručností jednotlivca a dokonca je ovplyvnená aj schopnosť vykonávať každodenné činnosti. Zatiaľ na toto ochorenie neexistuje liek. Včasná diagnostika a terapia však môžu pomôcť spomaliť progresiu choroby.

4. Demencia

Demencia je porucha pamäti a myslenia spojená s pestrou skupinou chronických a degeneratívnych ochorení. Je výsledkom neustáleho poškodzovania mozgových štruktúr zodpovedných za koordináciu a reguláciu vyšších funkcií. Považuje sa za hlavnú príčinu invalidity a závislosti u starších dospelých. Základným príznakom je postupná strata pamäti, ako aj prejav bludov, halucinácií, paranoidných predstáv a psychóz. Diagnostika zahŕňa komplexné lekárske, fyzické a psychologické vyšetrenie, pri ktorom sa podrobne hodnotí stav psychiky človeka. Okrem toho je liečba hlavne farmakologická, no vo väčšine prípadov je potrebná trvalá starostlivosť o pacienta.

5. Osteoporóza

Osteoporóza je degeneratívny problém kostného tkaniva charakterizovaný chronickou demineralizáciou kostí, krehkosťou a stratou hustoty kostí. Zahŕňa zvýšenú prevalenciu zlomenín v dôsledku pádov alebo miernej až stredne ťažkej traumy. Najčastejšie sú postihnuté kosti stehennej kosti, bedra, chrbtice a zápästia. Prejavuje sa bolesťou kostí a kĺbov, zníženou postavou, slabosťou a predkloneným držaním tela.

Prevencia v starobe

Aj malé zmeny životného štýlu dokážu spomaliť progresiu týchto chorôb. Aby vás staroba neprevalcovala, stačí sa držať týchto rád. Ktoré to sú?

- Jedzte vyváženú stravu. Konzumácia potravín bohatých na vitamíny, minerály, vlákninu a nízky obsah soli, cukrov a nasýtených tukov znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych endokrinologických, metabolických a osteoartikulárnych chorôb.

- Cvičte. Ľahké až stredné fyzické aktivity podporujú krvný obeh, regulujú hmotnosť a znižujú výskyt arteriálnych a metabolických ochorení. Spomaľujú degeneráciu orgánov a tkanív.

- Podstupujte preventívne prehliadky. Pravidelná lekárska prehliadka včas odhalí choroby spojené so starobou a poskytne potrebnú terapiu.

- Praktizujte rekreačné aktivity. Spoločenské a vzdelávacie podujatia zabraňujú izolácii a progresii chorôb, ktoré postihujú mozog, ako je napríklad demencia.

- Vyhnite sa excesom. Odporúča sa znížiť spotrebu akýchkoľvek vonkajších látok, ktoré môžu poškodiť telo. Nadmerná konzumácia alkoholu, tabaku a nepredpisovaných liekov podporuje prejavy hepatálnych a systémových zmien.

Viac o téme: DemenciaAlzheimerova chorobaVysoky krvy tlakArtritidaOsteoporoza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9