Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Spoznajte superpotraviny budúcnosti: Dokážu zázraky

Jahody a čučoriedky sú nielen chutné, ale znižujú riziko srdcového infarktu u žien.
Jahody a čučoriedky sú nielen chutné, ale znižujú riziko srdcového infarktu u žien.

Viete, aké ovocie je najzdravšie? Sú to čučoriedky a jahody obsahujúce látky, ktoré majú silné a blahodárne účinky na zdravie ľudského organizmu. Veľká štúdia zistila, že toto ovocie je mimoriadne prospešné hlavne pre ženy. Tri až viac porcií čučoriedok a jahôd týždenne môže pomôcť znížiť riziko srdcového infarktu u žien. Je to teda poriadna dávka zdravia!

Do štúdie s názvom Nurses’ Health Study II. sa zapojilo viac ako 94-tisíc mladých žien a žien stredného veku. Účastníčky štúdie vyplňovali dotazníky každé 4 roky, po dobu až 18 rokov. Počas trvania štúdie prekonalo 405 žien srdcový infarkt.

Menšia pravepodobnosť infarktu

Stúdia priniesla zaujímavé výsledky. U žien, ktoré jedli tri a viac porcií čučoriedok a jahôd týždenne, bolo o 32 percent menej pravdepodobné, že dostanú infarkt v porovnaní so ženami, ktoré jedli toto ovocie raz mesačne. 

Štúdia nevedela zistiť, čo konkrétne malo za následok nižšie riziko srdcového infarktu. Podľa vedcov obsahujú jahody a čučoriedky veľké množstvo látok, ktoré pomáhajú rozšíriť cievy, a tak zamedzia nahromadeniu plaku. Infarkt vzniká vtedy, keď plak blokuje prietok krvi k srdcu. 

Obsahujú bioaktívne látky

"Bobule sú jedny z najlepších zdrojov bioaktívnych látok. Tieto látky, nazývané antokyany, sa nachádzajú v červenej a modrej farbe ovocia a zeleniny, vo veľkých množstvách sú v čerešniach, hrozne, baklažáne, hrozne, čiernych ríbezlí, sliviek a ďalších lesných plodov. Muži z nich vedia tiež vyťažiť veľa pre svoje zdravie, rovnako ako ženy, ktoré sú súčasťou tejto štúdie," povedal John Cassidy, ktorý je vedúcim oddelenia výživy na Norwich Medical School na University of East Anglia v Anglicku.

Konzumujte bobule

Dr. Suzanne Steinbaum, kardiologička v Lenox Hill Hospital v New Yorku radí, aby toto ovocie muži a ženy určite zahrnuli do svojho zdravého jedálnička. Jedna porcia sa pritom rovná jednej malej šálke. S týmto sa stotožňuje aj špecialista na výživu v Bostone Dana Greene, ktorý svojim pacientom odporúča, aby jedli viac ovocia a zeleniny, vrátane bobúľ.

"Sú pre vás veľmi dobré. Bobule môžu pomôcť ľuďom schudnúť a udržať si váhu. Neexistuje žiadna nevýhoda bubúľ pre zdravie," vychvaľuje Greene bobule.

Greene dodal, že okrem flavoinidov sú bobule plné živín, ako napr. vitamín C, draslík a kyselina listová. Rozhodne by mali byť súčasťou vašej zdravej životosprávy.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9