Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Znepokojujúce zistenie: Antibiotiká sú čoraz menej účinné

Európania znižujú spotrebu antibiotík.
Európania znižujú spotrebu antibiotík. (Zdroj: photl.com)

Od roku 2009 sa v Európskej únii znížilo používanie antibiotík u ľudí a zvýšilo sa povedomie verejnosti o tom, že antibiotiká sú neúčinné pri liečbe vírusových ochorení. Vyplýva to z prieskumu, ktorý dnes zverejnila Európska komisia (EK).

Čoraz menej zaberajú na choroby

Pozitívne údaje z prieskumu však zatieňujú najnovšie dáta Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Tie ukazujú, že sa v Európe sa zvýšil počet multirezistentných baktérií odolných voči karbapenémom, antibiotikám poslednej záchrany u mnohých bakteriálnych infekcii.

Komisia spustila boj

Komisia preto zintenzívňuje boj proti antimikrobiálnej rezistencii (AMR) financovaním 15 nových výskumných projektov a vytvorením harmonizovaných pravidiel pre zber súvisiacich údajov.

"Skutočnosť, že antibiotiká, ktoré dokázali liečiť v minulosti smrteľné bakteriálne infekcie a zachránili mnoho životov, sú čoraz menej účinné, je znepokojujúca. Chcem zdôrazniť, že komisia pristupuje k problému antimikrobiálnej rezistencie s mimoriadnou vážnosťou," zdôraznil eurokomisár pre zdravie Tonio Borg.

Komisár zopakoval záväzky EK pokračovať v akčnom pláne z novembra 2011 zameranom na zabránenie šírenia antimikrobiálnej rezistencie u ľudí aj zvierat. Rezistentné baktérie sa totiž môžu prenášať zo zvierat na ľudí prostredníctvom potravinového reťazca alebo priamym kontaktom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9