Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Keď RUKA žije svojím ŽIVOTOM: Raritný SYNDRÓM, pri ktorom STRÁCATE kontrolu nad vlastnou končatinou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pri poškodení mozgu a nervov človek stráca kontrolu nad oblasťami, kde k tomu došlo. Napríklad u paraplegikov sa to týka nôh po poranení miechy. Čo ak však toto poškodenie nezabráni pohybu končatiny, ale namiesto toho jej dá vlastnú myseľ?

Syndróm nepriateľskej ruky, rovnako známy ako anarchická ruka alebo Strangelov syndróm súvisí s léziami alebo poraneniami corpus callosum, zväzku nervových vlákien spájajúcich dve mozgové hemisféry, informuje iflscience.com. Objavuje sa vtedy, keď postihnutá hemisféra stráca kontrolu nad dobrovoľnými pohybmi ruky. To vedie k činom, ktoré môžu byť niekedy bizarné alebo v rozpore so zámermi osoby. Nie je stále jasné, aký mechanizmus za tým stojí, ale pacienti so syndrómom často vykazujú poškodenie mozgu, ktoré oddeľuje parietálnu kôru od iných kortikálnych oblastí.

Čo je príčinou?

V praxi však ide o veľmi zriedkavé množstvo prípadov. Odhady v číslach sú okolo 0,006 percent pacientov s mozgovou príhodou s kalóznymi léziami. Syndróm však môže vzniknúť aj z iných príčin, vrátane mozgových nádorov, mozgových operácií, infekcií a neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba a Creutzfeldt-Jakobova choroba.

U ľudí so syndrómom často nejde o jednoduchý prípad pohybu alebo kŕčov končatiny. Môže sa zdať, ako by ruka mala vlastnú hlavu, resp. myseľ. Napríklad môže hladiť tvár a vykonávať činnosti, ktoré vyzerajú na prvý pohľad úmyselne, ale pacient ich nemá pod kontrolou.

Keď RUKA žije svojím
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Skutočné prípady

Jedna štúdia v roku 1972 skúmala muža vo veku 67 rokov s touto poruchou. Ten prekonal mozgovú príhodu s následkom poškodenia corpus callosum. Po prekonaní mŕtvice vykazovala jeho ľavá ruka zvláštne správanie, resp. nezvyčajné pohyby. Ruka bez súhlasu pacienta chytila predmety, vyzliekla oblečenie a dokonca zasahovala do každodenných činností, ako je holenie alebo jedenie. Napriek snahe o zadržanie ruky pacient vyjadril pocity frustrácie a bezmocnosti a straty kontroly nad ňou.

Iná kazuistika z roku 2014 popisovala 77-ročnú ženu s rovnakým javom pri pozeraní televízie, keď ju zrazu bezdôvodne začala hladkať ruka po tvári a vlasoch. Nedokázala ju zadržať so svojou druhou rukou a bola neskutočne vystrašená. Trvalo to 30 minút, kým sa pomaly vrátila normálna funkcia do ruky a neskôr jej diagnostikovali mozgovú príhodu, čo naznačuje, že syndróm mohol skutočne naznačovať závažnú príhodu v mozgu.

Treba ísť hneď za lekárom

Súčasná liečba má veľa obmedzení, keďže niektoré prípady zmiznú samé, zatiaľ čo iné si vyžadujú rozsiahlu rehabilitáciu a kognitívno-behaviorálnu terapiu. Je ťažké si predstaviť, aké by to bolo, keby ste náhle stratili kontrolu nad končatinou. V prípade akýchkoľvek príznakov je podstatné navštíviť lekára, keďže by to mohlo naznačovať vážnu mozgovú príhodu.

Viac o téme: RukaZdravieSyndróm nepriateľskej ruky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9