Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

S JAZVAMI nemusíte ísť hneď na LASER: Prírodní pomocníci, ktorí vyhladia poškodenú pokožku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jazvami vám poranená pokožka dáva najavo ťažké časy, ktorými si musela prejsť. Hoci ich medicínske odstránenie dá niekedy zabrať, existujú aj prírodné spôsoby, ktoré pomôžu.

Koža je najväčší orgán ľudského tela. Keď sa človek zraní, trvá istý čas, kým sa rana zahojí. Niektoré zanechávajú jazvy, ktoré sú väčšie ako pôvodné poranenie a majú veľmi špecifickú farbu. Ako sa píše na steptohealth.com, keloidné jazvy často bolia a tiež poriadne svrbia. Nie sú teda len estetickým problémom, ale aj zdrojom veľkého nepohodlia.

Hoci presná príčina vzniku keloidných jaziev nie je známa, sú bežnejšie u ľudí s tmavšou pokožkou. Zvyčajne sa objavujú po popáleninách, chirurgických zákrokoch, infekciách alebo akné. Najčastejšie sa tvoria v hornej časti tela, najmä na ušiach, krku, chrbte a tvári. Spoznáte ich podľa toho, že sú vystúpené a môžu sa zväčšovať. Na riešenie týchto nepríjemných jaziev existujú špeciálne gély, pričom na ich odstránenie sa využíva najmä laserová terapia. O keloidné jazvy sa však môžeme postarať aj prirodzeným spôsobom. Ktoré prírodné prostriedky na ne zaberajú?

1. Jablčný ocot

Je dôležité, aby ste si vybrali len tento typ octu. Kyslosť a vlastnosti jablčného octu pomáhajú znižovať podráždenie a veľkosť jazvy.

Ako na to?

Najprv na postihnuté miesto nalejte jablčný ocot a 2 minúty jemne masírujte. Potom nechajte 5 minút schnúť. Proces zopakujte.

2. Prášok na pečenie

Okrem toho, že je sóda bikarbóna skvelým exfoliantom, znižuje zápal a dezinfikuje pokožku.

S JAZVAMI nemusíte ísť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)
 

Ako na to? 

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice jedlej sódy (20 g)
  • 6 polievkových lyžíc peroxidu vodíka (60 ml)

Postup:

Najprv zmiešajte sódu bikarbónu a peroxid vodíka, kým nebude mať pastovitú konzistenciu. Potom naneste na jazvu a nechajte pôsobiť 34 minúty. Túto zMes môžete aplikovať až 4-krát denne.

3. Aloe Vera

Aloe vera je známe svojim využitím na liečbu lézií. Zaberá aj na infekcie, ale aj na keloidné jazvy. Postup je veľmi jednoduchý.

Ako na to?

Najskôr umyte oblasť teplou vodou. Potom narežte stonku aloe vera a naneste gél na pokožku. Môžete ho aplikovať toľkokrát, koľko chcete.

4. Med

Med je protizápalová a antiseptická prírodná zložka. Poskytuje pokožke sviežosť, ktorá výrazne prospieva keloidným jazvám. Keďže med je prírodný produkt, nespôsobuje sekundárne vedľajšie účinky, pokiaľ naň nie ste alergickí.

Ako na to?

Stačí ho naniesť na postihnuté miesto aspoň raz denne.

S JAZVAMI nemusíte ísť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Cesnakový olej

Cesnak je užitočný pri prevencii tvorby vlákien, ktoré zväčšujú veľkosť jazvy.

Ako na to?

Ingrediencie:

  • 3 hlavy cesnaku
  • 2 šálky olivového oleja (400 g)
  • sklenená fľaša
  • 1 sitko

Postup:

Najprv ošúpte cesnak. Nalejte šálku olivového oleja na panvicu a zohrejte ho. Potom priložte strúčiky cesnaku. Dôkladne premiešajte a vložte do rúry, ktorú ste predhriali na 250 °C, pečte 20 minút. Pred naliatím do sklenenej fľaše nechajte vychladnúť a pred použitím počkajte dve hodiny. Naneste prípravok na jazvu a nechajte 10 minút pôsobiť. Po uplynutí času odstráňte zmes teplou vodou.

Tieto prírodné terapie pomáhajú spomaliť a obmedziť tvorbu keloidov. Je však tiež dôležité vyhnúť sa vystaveniu pokožky syntetickým prvkom, ktoré ju môžu poškodiť. V prípade, že sa jazvy prehlbujú i napriek prírodnej liečbe, je potrebné obrátiť sa na odborníka.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaJazvy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9