Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

TREND, ktorý vyvolal veľký OŠIAĽ: Stačí nastaviť NÍZKU teplotu VODY, má to však HÁČIK

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci otužilcov pribúda, stále si veľa ľudí ťuká na čelo a pozerá sa na nich ako na bláznov. Oni však veľmi dobre vedia, čo to robia. Na prvý pohľad šoková terapia, v skutočnosti spôsob, po ktorom bude vaše telo ako znovuzrodené. Alebo je to inak?

Sociálne siete sú zaplavené celebritami, ktoré prisahajú na účinky ľadového kúpeľa. Ako však skutočne vplýva na telo trend, ktorý je čiastočne inšpirovaný metódou Wima Hofa, pomenovanou po holandskom odborníkovi na extrémne športy, ktoré sa praktizujú pri nízkych teplotách?

Pri ľadovom kúpeli sa odporúča, aby teplota vody bola 15 °C – teda nižšia ako pri studenej sprche. Okrem toho je potrebné zostať ponorení až po krk najmenej 5 až 15 minút, aby ste pocítili jeho predpokladané výhody. Niektorí však zašli trochu ďalej a kúpu sa v zamrznutých riekach či rybníkoch uprostred zimy!

Výhody pripisované ľadovým kúpeľom

Táto technika sa už dlho používa u športovcov kvôli jej výhodám, píše sa na steptohealth.com. Prečo sa tak odporúča?

1. Zlepšená regenerácia po cvičení

Dôvod, prečo sa ľadové kúpele začali realizovať v športe, je ten, že ponorenie končatín do ľadovej vody vraj napomáha pri regenerácii po fyzickej aktivite a predchádza problémom, ako sú kŕče či zranenia. To môže byť obzvlášť prospešné pre tých, ktorí majú za sebou dlhý deň, a taktiež to ocenia tí, ktorí musia trénovať alebo súťažiť niekoľkokrát v ten istý deň.

2. Znížená bolestivosť svalov

Odporúča sa aj u tých, ktorí utrpeli zranenia, ako aj na zmiernenie bolesti a svalového napätia deň po súťaži alebo ťažkom tréningu napriek tomu, že užitočnejšie je natiahnuť sa.

TREND, ktorý vyvolal veľký
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Pomôžu posilniť imunitný systém

Ďalšou výhodou ľadových kúpeľov je posilnenie imunitného systému. To je niečo, na čo sa často poukazuje v súvislosti s metódou Wima Hofa, keďže ľadový muž, ako sa holandský atlét nazýva, má zjavne lepšiu imunitu.

4. Zlepšujú krvný obeh a kardiovaskulárne funkcie

Všeobecne sa verí, že môžu zlepšiť krvný obeh, a tým znížia kardiovaskulárne riziko.

5. Urýchľujú metabolizmus a chudnutie

Ponorením sa do studenej vody (menej ako 20°C) aspoň na päť minút je možné zrýchliť metabolizmus, čo znamená, že telo by pracovalo na spaľovaní väčšieho množstva energie. Ľadové kúpele by preto mohli prispieť k chudnutiu. 

6. Sú skvelým prostriedkom na schladenie

Ide o spôsob, ako rýchlejšie ochladiť telo, keď je vonku horúco, alebo po náročnom tréningu. Čo sa týka druhej možnosti, nie je to nevyhnutné pre budovanie svalov. 

7. Zlepšujú náladu

Existuje súvislosť medzi ponorením do ľadovej vody a zlepšením nálady, pretože dochádza k zvýšeniu hladín dopamínu, čím sa znižujú príznaky úzkosti a depresie.

8. Znižujú stres

V rovnakom duchu sa tiež tvrdí, že plávanie vo veľmi studenej vode môže pomôcť znížiť hladinu stresu. 

9. Zlepšujú spánok

Ľudia, ktorí majú vo zvyku absolvovať ľadové kúpele tvrdia, že sa viac uvoľnia a môžu lepšie spať, čím dosiahnu príjemnejší odpočinok.

TREND, ktorý vyvolal veľký
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo na to veda?

Uskutočnilo sa niekoľko výskumov, ktoré nám umožňujú poskytnúť základ alebo podporu pre niektoré z uvedených tvrdení. Napríklad revízia z roku 2012 zistila, že ponorenie do studenej vody môže prispieť k zníženiu oneskoreného nástupu bolesti svalov (24 hodín alebo viac po aktivite). Štúdia ukázala, že skutočne došlo k zvýšeniu metabolizmu, aj keď to nie je nevyhnutne spojené so stratou hmotnosti.

Iné výskumy tiež potvrdzujú vzťah medzi ľadovými kúpeľmi a zlepšením nálady a taktiež znížením príznakov depresie. Podobne existujú štúdie, ktoré preukázali pozitívny vplyv na imunitný systém po tom, čo sa ponoríte do ľadovej vody, aj keď v kombinácii s meditáciou a kontrolovaným dýchaním.

Výsledky niektorých výskumov naznačujú, že môžu znížiť zápal a kardiovaskulárne riziko. Na druhej strane, existujú aj iné, ktoré ukázali opak. Pokiaľ ide o kvalitu spánku, bola vykonaná porovnávacia štúdia so skupinou cyklistov, ale nenašli sa žiadne dôkazy v prospech ponorenia sa do studenej vody.

Možné riziká

Nie každy môže pocítiť výhody ľadových kúpeľov. Je totiž možné, že u niektorých sa prejaví opačný efekt a zdravie skôr poškodia. Ak by ste sa ponorili do ľadu na niekoľko minút, tepelné straty by mohli spôsobiť rôzne problémy vrátane podchladenia. Preto na to treba ísť pomaly a postupne. 

Ľadové kúpele sa v žiadnom prípade neodporúčajú osobám s určitými zdravotnými problémami, ako je to v prípade pacientov s Reynaudovou chorobou alebo srdcovým ochorením v anamnéze. Zvážte radšej iné alternatívy. Činnosti, ako je strečing po cvičení, pravidelné športové tréningy alebo meditácia môžu pomôcť dosiahnuť rovnaké výhody!

Viac o téme: ZdraviePrevenciaĽadový kúpeľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9