Kompletný PREHĽAD najbežnejších PRÍZNAKOV koronavírusu: TAKTO sa môže PREJAVIŤ infekcia

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-02 06:00:00

Neustále sa spomínajú prejavy koronavírusu a pridávajú sa ďalšie, ktoré by mohli byť znamením prítomnosti nepríjemnej infekcie. Ťažko sa v tom vyznať. Pozrite si prehľad tých najbežnejších symptómov!

Na internete bola zverejnená grafika, ktorá odhaľuje spomínané prejavy u dlhodobo trpiacich ľudí na Covid-19. Na svedomí to má štúdia, ktorá zistila, že osem z desiatich ľudí, ktorí mali koronavírus, stále bojuje s najmenej jedným dlhodobým vedľajším účinkom trvajúcim viac ako dva týždne, ako sa píše na thesun.co.uk

Čítajte tiež: ZABIJAK vírusov? Bežná BYLINKA v kuchyni by mohla byť ZBRAŇOU v boji proti PANDÉMII

Týka sa to aj tých s miernou infekciou

Analýza súčasných dôkazov o tejto téme zistila u pacientov viac ako 50 symptómov. Vedci v USA zoradili jednotlivé príznaky podľa toho, ako časté boli u 47 910 pozorovaných účastníkov. Medzi päť najčastejších príznakov patrí únava (58 percent), bolesť hlavy (44 percent), porucha pozornosti (27 percent), vypadávanie vlasov (25 percent) a dýchavičnosť (24 percent). Medzi menej časté problémy patrili paranoja, PTSD, vysoký krvný tlak, mŕtvica, cukrovka a arytmia. 

Vedci však uviedli, že v budúcnosti bude možné identifikovať ešte viac prejavov, keďže sa tento stav bude skúmať podrobnejšie. Iní vedci tvrdia, že môže byť až 170 ochromujúcich príznakov vrátane vyrážok, mozgovej hmly, bodavých bolestí srdca a depresií. Varovali, že niektoré z dlhodobejších prejavov môžu pretrvávať niekoľko mesiacov alebo rokov na základe prítomnosti iných koronavírusov, ako je SARS. 

Dr. Sandra Lopez-Leonová dodala „Aj keď zmeny hlásia väčšinou tí, ktorí prežili ťažké a kritické choroby, trvalé účinky sa vyskytujú aj u jedincov s miernou infekciou, ktorí nevyžadoval hospitalizáciu. Zatiaľ nebolo stanovené, či pohlavie, vek, etnická príslušnosť či zdravotný stav významne ovplyvňujú riziko vzniku dlhodobých účinkov Covid-19. V preštudovanej literatúre sme identifikovali celkovo 55 dlhodobých účinkov spojených s Covid-19.“ 

Vedecký tím podrobne uviedol najbežnejšie príznaky: 

Únava 

Takmer šesť z desiatich ľudí trpí po zotavení z Covidu únavou, ktorá je silnejšieho charakteru. Niektorí sa vyrovnávajú s týmto príznakom 100 dní po tom, ako ochoreli na koronavírus. Viaceré štúdie zistili, že únava je najčastejším problémom Covidu. Dr Lopez-Leonová a jej kolegovia upozorňujú, že táto únava a iné príznaky, sú podobné syndrómu chronickej únavy (CFS). Ide o dlhodobé ochorenie, ktoré spôsobuje u pacienta pocit veľkej únavy a malátnosti, problémy so spánkom, bolesti kĺbov a svalov, bolesti hlavy a príznaky podobné chrípke.

Mentálne poruchy

Výskumný tím objavil niekoľko „neuropsychiatrických symptómov“ - duševných porúch spojených s ochorením nervových symptómov. Boli to bolesti hlavy (44 percent), porucha pozornosti (27 percent) a strata čuchu (21 percent). Vyzerá to tak, že koronavírus priamo ovplyvňuje mozog. 

Strata vlasov 

Každý štvrtý človek, ktorý mal Covid, hlásil vypadávanie vlasov. Podľa vedcov by sa vypadávanie vlasov dalo považovať za telogénne efluvium, ku ktorému dochádza, keď je narušený vlasový cyklus. Vedie skôr k väčšiemu vypadávaniu a rednutiu vlasov ako k úplnej plešatosti. Niekto si to môže všimnúť pri umývaní vlasov alebo česaní, iný spozoruje väčší počet vypadnutých vlasov po zobudení sa na vankúši alebo v odtoku. Je to zvyčajne spôsobené stresom, nesprávnou stravou, chudnutím, zdravotným stavom, tehotenstvom a menopauzou a zvyčajne postihuje ženy. Dobrou správou je, že sa javí ako krátkodobý problém, ktorý trvá asi tri mesiace. 

Dýchavičnosť 

Dýchavičnosť - medicínsky nazvaná dyspnoe - sa zistila u štvrtiny preživších z Covidu. Abnormality v pľúcnych skenoch sa spozorovali u 35 percent pacientov až 100 dní po chorobe. Poklesy pľúcnych funkcií boli zistené u 10 percent. Vedci tvrdia, že je ťažké posúdiť, či pred Covidom existovali pľúcne problémy, pretože väčšina pacientov nemá na porovnanie skenovanie „pred“. 

Najčastejšie príznaky Covid-19 u pacientov

Únava: 80 percent Bolesť kĺbov: 19 percent
Bolesť hlavy: 58 percent Kašeľ: 19 percent
Porucha pozornosti: 27 percent Pot: 17 percent 
Vypadávanie vlasov: 25 percent Nevoľnosť alebo zvracanie: 16 percent
Dýchavičnosť: 24 percent  Bolesť na hrudníku: 16 percent
Strata chuti: 23 percent Strata pamäte: 16 percent 
Strata čuchu: 21 percent Strata sluchu alebo tinnitus: 15 percent
Dýchavičnosť po aktivite: 21 percent Úzkosť: 13 percent


Ďalšie príznaky: depresia, poruchy trávenia, chudnutie, kožné problémy, zvýšenie pokojovej srdcovej frekvencie, palpitácie, bolesť, prerušovaná horúčka, porucha spánku, znížená pľúcna difúzna kapacita, spánkové apnoe, zimnica a iné. 

Fotogaléria


Tagy:
príznaky koronavírus covid-19

2021-02-02 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia