Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

CHUDNUTIE bez cvičenia? Tento ANTIOXIDANT sa postará o ÚBYTOK telesného TUKU a HMOTNOSTI

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dobrá správa pre tých, ktorí bojujú s obezitou! Hoci stále platí, že bez práce nie sú koláče, vyzerá to tak, že existuje jeden významný antioxidant, ktorý môže pomôcť pri chudnutí bez veľkej námahy. O aký doplnok výživy ide?  

Štúdia Oregonskej štátnej univerzity a Oregonskej univerzity pre zdravie a vedu ukázala, že zlúčenina podaná ako doplnok výživy na chudnutie ľuďom v klinickom experimente spôsobila, že mnoho pacientov zhodilo nejaké kilogramy. 

Čítajte tiež: TREND v podobe DREPOVANIA valcuje sociálne siete: Študentky SKONČILI s vážnou DIAGNÓZOU

Výskum publikovaný v časopise Journal of Nutrition analyzoval účinky denných 600 miligramových dávok doplnkov s kyselinou lipoovou u 31 ľudí po dobu 24 týždňov, pričom kontrolná skupina s podobnou dávkou dostávala placebo. 

Údaje jasne preukázali úbytok telesnej hmotnosti a telesného tuku u ľudí užívajúcich doplnky kyseliny lipoovej,“ uviedol Balz Frei, riaditeľ Inštitútu Linusa Paulinga z OSU a jeden z vedcov štúdie. „Bolo to najmä u žien a u najťažších účastníkov.“ 

Účinná doplnková liečba

Kyselina lipoová, produkovaná rastlinami aj zvieratami, je v mitochondriách buniek zvyčajne pripojená k bielkovinám podieľajúcim sa na energii a metabolizme aminokyselín. Špecializovaná mastná kyselina so stredným reťazcom je jedinečná v tom, že má na jednom konci reťazca dva atómy síry, čo umožňuje prenos elektrónov z iných zdrojov, ako sa uvádza na sciencedaily.com.

Telo všeobecne produkuje dostatok kyseliny lipoovej na dodanie enzýmov. Ak sa kyselina lipoová užíva ako doplnok výživy, vykazuje ďalšie vlastnosti, ktoré by nemali mať súvislosť s funkciou v mitochondriách. Zahŕňajú stimuláciu metabolizmu glukózy, antioxidačnú obranu a protizápalové reakcie - čo z nich robí možnú doplnkovú liečbu pre ľudí s cukrovkou, srdcovými chorobami a u starších, u ktorých bol zaznamenaný pokles kognitívnych funkcií súvisiacim s vekom. 

CHUDNUTIE bez cvičenia? Tento
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Vedci po celé desaťročia skúmali možné zdravotné prínosy doplnkov s kyselinou lipoovou vrátane toho, ako by mohli zabezpečiť zdravé starnutie a zmierniť srdcovo-cievne ochorenia,“ uviedol Alexander Michels, ďalší vedec z inštitútu Linus Pauling, zapojený do štúdie. „V obidvoch modeloch na hlodavcoch a v malých klinických štúdiách na ľuďoch preukázali vedci z LPI priaznivé účinky kyseliny lipoovej na oxidačný stres, metabolizmus lipidov a cirkadiánny rytmus.“ 

V čom je štúdia výnimočná? 

Projekt OSU/OHSU sa zameral na dva problémy, ktoré predchádzajúce pokusy na ľuďoch bežne ignorovali, ako uviedol profesor biochémie a biofyziky Tory Hagen z Vysokej školy prírodných vied OSU a zodpovedajúci autor štúdie. 

„Mnohé existujúce klinické štúdie, ktoré používajú kyselinu lipoovú, sa zameriavajú na dobrovoľníkov s už existujúcimi stavmi, ako je cukrovka, čo sťažuje určenie, či doplnky kyseliny slúžia iba ako liečba choroby alebo majú iné priaznivé účinky na zdravie,“ tvrdí Hagen a pripája sa k nemu Helen P. Rumbel, profesor Výskumu zdravého starnutia v inštitúte. "Ďalším problémom je forma doplnku. Mnoho predchádzajúcich štúdií používalo S formu kyseliny lipoovej, ktorá je produktom priemyselnej syntézy a v prírode sa nenachádza. My sme použili R formu kyseliny lipoovej - formu, ktorá sa nachádza v tele prirodzene.“ 

Ďalšie benefity kyseliny

Tiež boli zistené ďalšie účinky doplnkov kyseliny lipoovej. 

„Na konci štúdie niektoré markery zápalu poklesli,“ uviedol Hagen. "Zistenia tiež naznačujú, že suplementácia kyselinou lipoovou poskytuje mierne zníženie oxidačného stresu. Nie je to dokonalý všeliek, ale naše výsledky ukazujú, že doplnky s obsahom kyseliny lipoovej môžu byť prospešné." 

Identifikácia, u ktorých pacientov bude mať suplementácia kyselinou lipoovou najväčší úžitok a koľko potrebujú, je dôležitá z klinických aj ekonomických dôvodov. Doplnky kyseliny lipoovej sú totiž často dosť drahé. Takže pochopenie toho, ako možno maximalizovať výhody s menším množstvom doplnku je niečo, o čo sa chcú vedci usilovať v najbližšom období.

Viac o téme: ZdravieChudnutieKyselina lipoová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9