Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Používate ich bežne v domácnosti: Málokto tuší, akú silu v sebe skrývajú!

Objavte koreniny vo svojej kuchyni, ktoré nájdu svoje miesto aj v lekárničke.
Objavte koreniny vo svojej kuchyni, ktoré nájdu svoje miesto aj v lekárničke. (Zdroj: thinkstock.com)

Striedanie teplého a studeného vzduchu skúša našu imunitu ako nikdy predtým. Ráno sa poriadne poobliekame, poobede prídeme spotení domov a choroba je na svete. Nehovoriac o „prajných“ kolegoch a kolegyniach, ktorí si prácu pomýlili so spálňou s posteľou.

Pre účinný čaj nemusíte ísť ďaleko, stačia vám korenia, ktoré máte doma. Niektoré z nich môžete dokonca doma pestovať! Chcete vedieť, ktoré účinne bojujú s chrípkou a prechladnutím?

Bazalka

Pri tejto bylinke sa nám v mysli premietne leto, teplo, grilovačky s priateľmi, skvelé šaláty. K tomu všetkému bazalka nepochybne patrí. Rovnako patrí aj do kuchyne, kde ňou dochucujeme. Viete ale, že pomáha aj pri horúčke a zmierňuje príznaky nachladnutia? Skvelá je aj pri kašli. Ak ju chcete udržať čerstvú, nakrájajte počas leta listy čerstvej bazalky, dajte ich do zásobníka na ľad a do mrazničky. Kedykoľvek v zime môžete kocku vybrať, zaliať ju horúcou vodou a máte čajík na všetky zimné neduhy!

Čierne korenie

Je veľmi pravdepodobné, že čierne korenie máte doma v kuchyni, na kuchynskom stole, v jedálni. Je to v podstate asi najbežnejšie korenie, ktoré denne pri varení používame. V Číne sa korenie používa ako prostriedok na zmiernenie tvorby hlienov zo studeného vzduchu. Najúčinnejší je v poriadnej polievky z kostí, ktoré pri chorobe pomôže a zasýti.

Majoránka

Asi nikoho neprekvapí, keď povieme, že majoránka je súčasťou liečivých čajíkov už od nepamäti.

„Ak vdychujete paru pri rozmarínovom naparovaní, pomáha to odblokovať dutiny a zmierniť zápal hrtana,“ povedal Michael Balick, tvorba webu o zdravej strave. 

Pocity prechladnutia a chrípky znižuje aj kúpeľ s pridaným majoránkovým éterickým olejom.

Oregano

Ani táto bylinka neostala nikomu nič dlžná. Je skvelým liekom na kašeľ, buď ak ho pijete ako čaj alebo ho vdychujete pomocou inhalovania.

Rozmarín

Rozmarín je známy svojou charakteristickou vôňou, ktorý niekto nemusí, iný by ho voňal celé dni. V boji proti chrípke a nachladnutiu opäť stavte na naparovanie, kedy do vody pridáte pár kvapiek éterického oleja.

Škorica

K vianočným sviatkom škorica v čaji, punči či varenom víne jednoducho patrí. Ak máte nádchu, skúste škoricu pridať do čaju. Používa sa na prehriatie sliznice, ktorá sa začne zbavovať hlienu, ktorý vzniká v dôsledku prechladnutia a chrípky.

Pozor by si mali dať tehotné, ktoré by škoricu ako v kuchyni tak pri liečení brať s veľkou rezervou.

Cesnak

Cesnakové či cibuľové kúry k prechladnutiu neodmysliteľne patria. Cesnakom sa nie len dochucuje, ale aj lieči. Je prírodným protizápalovým a protiplesňovým prostriedkom, takže funguje ako „švajčiarsky nožík“ na pokazený organizmus. Preto nie je vôbec prekvapujúce, že cesnak treba mať po ruke asi tak blízko ako papierové vreckovky. 

Čítajte tiež: Koľko vajíčok môžeme týždenne zjesť?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9