Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nebezpečenstvá číhajúce v otvorených vodách: Riziká, o ktorých by ste mali vedieť!

Kúpanie sa v neznámych vodách má mnoho nástrah. Nenechajte si pokaziť leto kvôli náhodnému osvieženiu. Zobraziť galériu (2)
Kúpanie sa v neznámych vodách má mnoho nástrah. Nenechajte si pokaziť leto kvôli náhodnému osvieženiu. (Zdroj: thinkstock.com)

Kúpanie sa v mori, na jazere či v rieke má svoje pre a svoje proti. Azda najväčšie plus je v ochladení organizmu počas horúcich letných dní. Nájdu sa aj odvážlivci, ktorí skúsia neprebádané vody riek či prírodných jazier.

Tým istý druh rizika hrozí, na pozor by sa mali mať aj tí, ktorí vkročia do mora. Nikdy totiž neviete, kde na vás číha nebezpečenstvo.

Každé ochladenie môže spôsobiť problém!

Je jedno, či sa kúpete v mori, v sladkej vode alebo v neznámom štrkovisku. Jedno osvieženie môže so sebou priniesť nepríjemnú vyrážku, inde zase môžete dostať záchvat či zástavu srdca. A to nehovoríme o „starom známom“ kŕči do lýtka či stehna.

Čo na nás číha v jazerách či rybníkoch?

Najväčším nebezpečenstvom, ktoré na nás v týchto „neznámych“ vodách číha je chlad z hlbokej vody. Pod hladinou, najmä na začiatku leta, môže byť ešte stále studená voda, takže kontrast horúceho počasia a studenej vody na nejedného z nás má šokujúci vplyv. Šokom zo skoku do takejto vody je lapanie po dychu, čo môže spôsobiť aj zástavu srdca. To ale nie je jediný problém.

„Aj pravidelní plavci sa môžu dostať do problémov, keď sa snažia podobné jazero preplávať. Studená voda im oslabuje nohy a ruky a keď sa ocitnú ďaleko od bezpečia, je to veľmi nebezpečné,“ povedala Lynne Roper.

V neprebádaných vodách je potenciálnym nebezpečenstvom aj zariasenie. Riasy môžu vyvolať alergickú reakciu na pokožke alebo bolesť očí. Ak je to potrebné, vezmite si antihistaminiká a v prípade, že je to potrebné, vyhľadajte lekársku pomoc. Viete, čo s dieťaťom po tom, ako vyjde z podobnej vody? 

Hnačku a zvracanie môžu spôsobiť norovírusy a E.coli, ktoré môžete v hygienou nekontrolovaných jazerách nájsť.

Rieky sú pre ryby, nie pre človeka

Ochladenie v podobe rýchleho vykúpania sa v miestnej rieke možno na prvý pohľad znie ako dobrý nápad, nie vždy sa to ale vypláca.

Poznáte leptospirózu? Je to bakteriálna infekcia, ktorá sa šíri močom potkanov, môže mať na človeka nedozierne následky. Do tela sa dostáva kontaminovanou vodou, ide až do krvného obehu. Stačí malá otvorená ranka a kúpanie sa v nestráženej vode a problém je na svete. Postihne vás vysoká teplota, zvracanie, bolesť hlavy, zimnica. Podľa Isobel Kearl, lekárky zo St.John Ambulance  jedného z desiatich pacientov ohrozuje táto choroba na životne dôležitom orgáne - pečení. Dobrou správou je, že liečba je antibiotická.

Aké nástrahy číhajú v mori?

Áno, aj obľúbený dovolenkový cieľ v podobe mora je pre nás nebezpečný. Také medúzy sú potenciálnym nebezpečenstvom. Ak vás popŕhli, zostávajúce chápadlá odstráňte pinzetou a aplikujte na miesto ľadový obklad. Vyrážka nie je ničím výnimočná.

„Umývanie postihnutého miesta morskou vodou môže pomôcť, alebo použite ocot, ktorý ruší chemickú reakciu na pokožke,“ radí Isobel Kearl.

Čítajte tiež: Čo dokáže s nami spraviť jedna dovolenka? Nečakané účinky morskej vody! 

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9