Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dôležité fakty o trávení: zdravá strava a pravidelný pohyb dokážu zázraky (2.časť)

Trávenie nie je záhada, vždy je však dobré vedieť, ako mu napomôcť.
Trávenie nie je záhada, vždy je však dobré vedieť, ako mu napomôcť. (Zdroj: thinkstock.com)

Ak budete čítať tento príbeh nalačno, asi vám začne o chvíľu žblnkať v ústach a nebudete sa vedieť sústrediť. A ak to budete čítať s plným žalúdkom, do vašej odkrvenej informačnej centrály sa dostane iba každé tretie písmenko a potom sa budete vyhovárať, že ste nerozumeli - pokračovanie.

 

Piatym bodom pomoci počas jedenia je dôkladné žutie a pomalé jedenie. Nemusíte síce každé sústo žuť až dovtedy, kým úplne stratí svoju chuť, ako to už v roku 1899 odporúčal Horace Fletcher, prezývaný „Veľký Mastikátor“, ale naozaj si myslíte, že je v poriadku, keď štolverky prehĺtate v kuse, bagetu so salámou zjete na tri hryzy a chuť polievky si uvedomíte až vtedy, keď sa vám do úst zo žalúdka vracajú bubliny vzduchu, ktorý ste s ňou zhltli?

Keď jedlo dobre požujete, pomedzi sústa položíte vidličku do taniera a jete pomalšie, zjete menej aj preto, lebo skôr, než stihnete zjesť oveľa viac, ako naozaj potrebujete, sa k slovu dostane váš veľmi vplyvný známy, ktorý má kontakty na najvyšších miestach: hormón cholecystokinín.

Šiestym bodom ochrany pred prejedaním sa je zdravé tenké črevo. Niektoré potraviny, baktérie, vírusy, stres, neznášanlivosť (intolerancia) a alergie vyvolávajú zápal sliznice vášho tenkého čreva. Ak je tá dôležitá vrstva buniek v čreve zapálená, nemôže sa cez ňu dostať do vašej krvi – okrem iných vecí, ako vitamíny, minerály and co. – ani glukóza.

Váš mozog však jazdí takmer výlučne na cukor a keď ho v krvi nemáte dosť, cítite sa unavení a mozog si pýta ďalší cukor. Takže si dáte čokoládovú tyčinku, keks alebo plnený croissant. Heeej, a nebolo to už navyše? 

Záver: vyhýbajte sa potravinám, ktoré podporujú zápal (údeniny, cukor, biela múka, mäsové konzervy, ocot, sýtené nealko nápoje, alkohol, potraviny s veľkým obsahom nasýtených mastných kyselín a transmastných kyselín, soľ v dávke nad 5 gramov denne, potraviny s veľkým obsahom soli a pod.), možným, prípadne definitívne zisteným a overeným alergénom a potravinám, ktoré obsahujú zložky vyvolávajúce intoleranciu (kravské mlieko a výrobky z neho – najmä tzv. zrejúce syry, morské živočíchy, bravčové mäso, údeniny, mäsové konzervy, práškové polotovary, arašidy, citrusové ovocie).

A starajte sa o svoju črevnú flóru. Naozaj pochybujem, že nejaký probiotický jogurt alebo mliečny nápoj v malej plastovej fľaške stačí na to, aby sa priaznivo zmenil pomer stoviek miliárd stoviek druhov baktérií, ktoré žijú v mojom čreve, a či netreba radšej užívať tie užitočné baktérie v tabletke, a preto ten nápoj nepijem a užívam tie probiotické tabletky.


Dôležité fakty o trávení: Takto efektívne využijete svoj tráviaci systém na chudnutie! (1.časť)


Siedmy bod ochrany: starajte sa o svoju osobnú kanalizáciu. Veď viete, že dom, ktorý má upchaté kanalizačné potrubie, začne veľmi rýchlo a veľmi silno zapáchať. V žiadnom prípade však nepotrebujete črevné sprchy, detoxikačné prášky, tabletky a tekutiny, detoxikačné manévre a detoxikačné vaničky, detoxikačné knižky a detoxikačné kamene.

Ak sa staráte o to, aby ste mali každý deň dostatok vlákniny, tekutín a pohybu, vaše črevá sa budú veľmi prirodzene čistiť samé. Stolica primeranej konzistencie a farby jeden- až trikrát za deň je dôkazom, že hygiena vášho čreva je správna. Dokonca ani keď trpíte zápchou, netvoria sa vo vašom hrubom čreve žiadne stvrdnuté usadeniny a nánosy staré niekoľko rokov, o čom sa vás snažia presvedčiť predavači detoxikačných zázrakov. (Ak neveríte mne, prečítajte si v kapitole Pravdy a klamstvá o detoxikácií, čo o tom hovorí lekár, ktorý vyšetril viac ako tristo hrubých čriev.)

Ak by sa vaše hrubé črevo zvnútra skutočne pokrývalo nejakou vrstvou usadenej špiny, nemohla by sa v ňom vstrebávať voda a vy by ste mali stále hnačky; jeho stena by sa nemohla hýbať, odpad by sa nemohol posúvať, črevo by sa rozťahovalo skoro až do prasknutia a vy by ste nemali celé týždne žiadnu stolicu. Hnačky a zápcha súčasne? Že si to odporuje? Lenže ja nie som ten, komu treba položiť túto otázku.

Dostali sme sa až na ten koniec tráviaceho systému, kam sa nikomu z nás za normálnych okolností nechce. Ak ste však nechali všetko prísť sem bez toho, aby ste využili aspoň štyri z vašich 7 pevných bodov záchranného pásu pred prejedaním, tak na dnes je to s vaším chudnutím asi naozaj v zadku, ale už zajtra môže byť všetko inak, no nie? 
A potom pokojnú Dobrú chuť, aby si váš tráviaci systém mohol v pokoji robiť svoju prácu.

Fakty na zapamätanie 

  • mega FAKT

Ak budete jesť pomaly, dáte svojmu žalúdku šancu povedať mozgu: Už stačí.

  • mega FAKT

Ak budete jesť z menšieho taniera a potravinu budete vyberať z menšej škatule, či nalievať nápoje z menšej fľaše, prijmete menej kalórií.

  • mega FAKT

Majte poruke orechy, horkú čokoládu, nesladené sušené ovocie, banán alebo muessli tyčinku aj vy a dajte si niečo z toho skôr, ako sa ocitnete v kritickej situácii.

  • mega FAKT

Udržujte svoje tenké črevo v harmónii a bude vás chrániť pred hrubým tukom.

  • mega FAKT

Prirodzená vláknina v potravinách je retardér vášho trávenia a hladu.

  • mega FAKT

Ak si dáte 20 minút pred jedlom niekoľko orechov, ich zdravý tuk vás bude chrániť pred prejedaním.

Viac čítania od doktora Igora Bukovského. 

Čítajte tiež: Prejavia sa účinky citrónovej vody už po pár dňoch? Takto dopadla žena po krátkom experimente!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9