Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nepríjemne vám tŕpnu prsty? Takýmto vyšetrením sa ho zbavíte

Elektromyografia je takmer bezbolestným vyšetrením.
Elektromyografia je takmer bezbolestným vyšetrením.

Elektromyografia (EMG) je jednou z najbežnejších neurofyziologických metód. Vďaka tomuto vyšetreniu môžu lekári zistiť veľa informácií o funkcii nervov, svalov a nervovosvalovej platničky a odhaliť ich ochorenia a poruchy. Vyšetrenie je bezbolestné a veľmi účinné.

Pohyb našich priečne pruhovaných svalov je riadený mozgom. Z mozgu sa signál vedie do miechy a z miechy je potom vedený nervovými vláknami až ku svalovým vláknam. Tento elektrický signál potom spôsobí stiahnutie svalových vlákien a tým pohyb svalu.

Čo vás čaká v ambulancii?

Ak je pacient objednaný na EMG vyšetrenie, potom absolvuje aj vyšetrenie vedenia periférnych nervov. Toto vyšetrenie sa vykonáva pomocou elektrickej stimulácie periférneho nervu priložením stimulačnej elektródy nad kožu - zvyčajne na končatinách. Touto metódou je problematické vyšetrovať pacientov so zavedeným kardiostimulátorom.

Elektromyografické vyšetrenie sa vykonáva v niektorých špecializovaných neurologických ambulanciách a na neurologických oddeleniach nemocníc.

Čo sa používa pri vyšetrení?

EMG zvyčajne vykonáva neurológ. Používa sa elektromyograf - záznamový prístroj s elektródami typu:

Stimulačná elektróda. Stimulačná elektróda sa pripevní na kožu v mieste vedenia sledovaného nervu.
Snímacia elektróda. Snímacia elektróda sa môže pripevniť na kožu nad sledovaný sval, kvalita tohto snímania nie je úplne presná.

V praxi sa skôr používajú snímacie elektródy s ihličkovými zakončeniami, ktoré sa do vyšetrovaného svalu jemne vpichnú. Trochu to bolí, ale pre kvalitu vyšetrenia to má význam.

• Pacient ďalej vykoná opatrný pohyb vyšetrovaným svalom a prístroj ukáže zmeny elektrického potenciálu vyvolané týmto sťahom.
• Nervový signál môže byť stimulovaný aj elektrickým impulzom vedeným zo stimulačnej elektródy.

Príprava pred vyšetrením

Pred vyšetrením nie je potrebné vykonať žiadne špeciálne prípravy. Pacient môže normálne jesť, piť aj užívať svoje lieky.

Ako prebieha vyšetrenie?

Na vyšetrenie sa používajú tenké ihly, ktoré sú zavedené do svalu. Sval sa vyšetruje najprv v pokoji a potom pri jeho napnutí. Elektrické snímanie biopotenciálov (elektrickú svalovú aktivitu) možno zaznamenávať buď ihlovými elektródami zavedenými cez kožu do svalu alebo povrchovými elektródami, ktoré sú umiestnené na koži nad bruškom svalu.

Kedy ísť na vyšetrenie?

Najčastejšími dôvodmi na vyšetrenie elektromyografiou sú ľudia, ktorí majú zdravotné problémy ako:
Brnenie prstov.
Pálenie v prstoch.
• Bolesti zápästia a rúk.
• Opuchy.
Pacienti s chorobou zvanou syndróm karpálneho tunela (kanálu).

Príznaky môžu niekedy vyžarovať smerom nahor až do ruky a ramena.

Kedy a ako sa prejavujú ťažkosti?

Okrem vyššie uvedených ťažkostí platí, že sa objavujú najčastejšie v čase spánku a často chorého prebúdzajú. Pacienti si potom často spontánne uľavujú tým, že spia s rukou ohnutou v zápästí, inokedy si ju namáčajú do studenej vody.

Neskôr sa však postupne môže objaviť ochrnutie postihnutej ruky a postupné prehlbovanie poruchy až strata citlivosti v dlaniach a v prstoch.

Vyšetrenie a včasná liečba syndrómu karpálneho tunela je veľmi rýchla, jednoduchá a efektívna.

Kto trpí syndrómom karpálneho tunela najčastejšie?

Často sa toto postihnutie nervu objavuje aj v tehotenstve alebo u diabetikov. Týmto syndrómom trpia hlavne pacienti a ľudia, ktorí musia často opierať svoje lakte o stôl, pracovať v nútenej polohe, kde je na lakte vyvíjaný veľký tlak pri opakujúcich sa činnostiach počas dlhej doby. Vyskytuje sa teda častejšie u ľudí, ktorí ťažko pracujú ako napríklad robotníci s vibračnými nástrojmi, ale aj u ľudí pracujúcich s myšou pri počítači.

Nutná je rehabilitácia

Po špeciálnych zákrokoch, ako je to napríklad pri operáciách ruky, je potrebná aj následná rehabilitácia v špeciálnych zdravotníckych pracoviskách - oddeleniach rehabilitácie nemocníc, či kliník.

V prípade, že prídu prvé príznaky ochorenia nervov v svaloch je nutné pre sprevádzajúcu bolesť vyhľadať lekára, neurológa, aby zhodnotil aktuálnu situáciu a príčinu vašich bolestí. Často je nutná operácia, ktorá sa dnes robí často a po rehabilitácii sa pacient vráti k bežným činnostiam bez následkov.

Cena vyšetrenia

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia v príp. ak vás naň pošle lekár. Ak sa rozhodnete ísť sami na vyšetrenie, zaplatíte 17 Eur za metódu  s ihlovými elektródami a okolo 5 Eur za metódu s  povrchovými elektródami.

Výhody

Vyšetrenie má tieto výhody:
• Rýchlosť.
• Vyšetrovaný človek nie je vystavený žiadnemu škodlivému žiareniu.
• Bežne dostupná metóda vyšetrenia nervov a svalov.

Lekár špecialista môže z elektromyografického záznamu hodnotiť vedenie signálu nervom vo svale a následne sťahy v ňom, čo umožňuje diagnostikovať poruchy nervov (neuropatia) a svalov (myopatia) a zhodnotiť ich ťarchu. Z konkrétnych porúch sú to napríklad niektoré stavy spojené s úbytkom svalovej hmoty.

Nevýhody

Jediným negatívom tohto vyšetrenia je mierna bolestivosť pri vpichu elektródy do svalu. Iné nevýhody vyšetrenie nemá. Vzhľadom na to, že ihly sú veľmi tenké, môže byť vyšetrenie vykonané aj u osôb užívajúcich antikoagulačné lieky.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9