Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Neuveriteľné, čo všetko ovplyvňujú vaše črevá: Ako na to, aby fungovali správne?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Pexels)

Počuli ste už o tom, že črevá sú náš druhý mozog? Toto tvrdenie nevyplýva len z podobnosti tvaru týchto orgánov. Výrok "črevá sú druhý mozog" zohľadňuje dôležitosť črevnej mikroflóry a črevnej funkcie v celkovom zdraví a pohode tela.

Črevá majú totiž oveľa väčší vplyv na náš organizmus, ako by sme si možno mysleli, a komunikácia medzi črevami a mozgom je hlbšia a komplexnejšia, než by ste si predstavovali.

Správne fungujúce črevá sú nevyhnutné pre efektívne trávenie a vstrebávanie živín. V črevách sa nachádza komplexná komunita mikroorganizmov, vrátane baktérií, ktoré tvoria tzv. črevnú mikroflóru. Táto mikroflóra hrá dôležitú úlohu nielen pri trávení, ale aj pri budovaní imunitného systému a fungovaní metabolizmu. Črevná mikroflóra dokonca ovplyvňuje aj našu náladu! Črevá majú v ľudskom organizme dôležitú úlohu a ovplyvňujú viacero aspektov zdravia a pohody.

1. Trávenie a vstrebávanie živín

Hlavnou úlohou čriev je tráviť potravu a vstrebávať z nej živiny, vitamíny a minerály, ktoré organizmus potrebuje na správne fungovanie. Pomáhajú pri eliminácii odpadových látok a toxínov z tela, čím prispievajú k jeho detoxikácii. Správne fungujúce črevá sú nevyhnutné pre správne vstrebávanie vody a udržiavanie hydratácie tela.

Črevám prospieva aj pravidelný pohyb. Nezáleží na tom, či rýchlo alebo pomaly, hlavne sa hýbte pravidelne.
Zobraziť galériu (4)
Črevám prospieva aj pravidelný pohyb. Nezáleží na tom, či rýchlo alebo pomaly, hlavne sa hýbte pravidelne.  (Zdroj: Pexels)

2. Imunitný systém

Veľká časť imunitného systému je lokalizovaná práve v črevách. Správne fungujúce črevá teda pomáhajú udržiavať aj silný imunitný systém a bojovať proti infekciám a chorobám.

3. Hormonálna rovnováha a nálada

Črevá môžu ovplyvňovať hormonálnu rovnováhu v tele. Niektoré látky, produkované črevnými baktériami, ovplyvňujú hladinu hormónov a tým aj našu náladu a energiu. Nerovnováha v črevnej mikroflóre sa môže dokonca podieľať na výskyte duševných ochorení, ako je úzkosť a depresia.

4. Hmotnosť a metabolizmus

Zdravé črevá dokážu ovplyvňovať metabolizmus a reguláciu hmotnosti. Niektoré baktérie v črevách môžu pomáhať v regulácii hladiny tuku a cukru v krvi.

5. Zápalové reakcie a tráviace problémy

Nerovnováha v črevnej mikroflóre môže prispieť k rôznym tráviacim problémom, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo zápcha. Taktiež môže spôsobiť zvýšenú zápalovú reakciu v tele, čo je spojené s rôznymi zdravotnými problémami, vrátane ochorení srdca či porúch metabolizmu.

Asi vám už je jasné, že aj o črevá sa treba starať.

„Každý z nás iste z vlastnej skúsenosti vie, že na fungovaní čriev sa najvýraznejšie prejaví nevhodná strava. Zdravie čriev však ovplyvňuje množstvo ďalších faktorov, ktoré majú vplyv na ich funkciu, mikroflóru a celkový stav,“ hovorí PharmDr. Anna Jauschová z lekárne Liberi.

Okrem stravy je to aj dostatočná hydratácia, ktorá pomáha zároveň udržiavať pravidelné vyprázdňovanie a taktiež fyzická aktivita, podporujúca pohyb čriev.

„Pravidelná stolica je dôležitá pre elimináciu toxínov a odpadových látok z organizmu. Črevný mikrobióm tiež ovplyvňujú rôzne ochorenia, užívanie liekov a najmä antibiotík. Významný vplyv na fungovanie čriev má aj stres, prostredie a spánok,“ dopĺňa farmaceutka.

Zložky v hlive ustricovej priaznivo pôsobia nielen na črevá, ale aj na celý organizmus.
Zobraziť galériu (4)
Zložky v hlive ustricovej priaznivo pôsobia nielen na črevá, ale aj na celý organizmus.  (Zdroj: Shutterstock)

Dobrá je hliva s rakytníkom

Keby sme sa vás spýtali, ako sa dá starať o zdravie čriev a črevnej mikroflóry, azda najčastejšou odpoveďou by okrem zdravej stravy bolo užívanie probiotík.

Pre zdravú funkciu čriev sú dôležité aj prebiotiká, vláknina, vitamíny a antioxidanty. Prebiotiká podporujú práve rast prospešných baktérií v črevách,“ hovorí doktorka Jauschová.

Napríklad hliva ustricová je cenná aj pre vysoký obsah kvalitnej vlákniny - je to nestráviteľná zložka potravy, ktorá podporuje zvýšenie počtu zdravotne prospešných mikroorganizmov v čreve, zdravé trávenie a pohyb čriev. Rozpustná vláknina, najmä obsiahnutý inulín, funguje ako prebiotikum. Hliva je zároveň plná antioxidantov, chrániacich črevné bunky pred poškodením voľnými radikálmi, a niektoré zložky v nej majú tiež protizápalové účinky. Vysoko účinná je tiež kombinácia hlivy a rakytníka.

Rakytník má tiež širokospektrálne účinky na naše zdravie.
Zobraziť galériu (4)
Rakytník má tiež širokospektrálne účinky na naše zdravie.  (Zdroj: Shutterstock)

 

Rakytník je bohatý na vitamíny A, C a E, ktoré sú silné antioxidanty a tiež obsahuje vitamín K, dôležitý pre zrážanie krvi, aj vitamíny skupiny B, ktoré podporujú zdravú nervovú sústavu. Vitamín C môže prispievať k posilneniu imunitného systému a zlepšeniu odolnosti organizmu voči infekciám. Rakytník môže mať tiež prospešné účinky na sliznice, vrátane slizníc v tráviacom trakte a dýchacích cestách. Vhodné je však siahnuť po čisto prírodných doplnkoch výživy, kombinujúcich 100 % prášku celej sušenej hlivy ustricovej a 100 % rakytníkového oleja bez prímesí. Je možné ich dlhodobé užívanie a navyše sú vhodné aj pre celiatikov, tehotné a dojčiace ženy.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaČreváPR článok
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9