Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dojčenie ako dôležitá súčasť vzťahu matky a dieťaťa: Čo ak s ním máme problém?

Dojčenie je dôležité tak pre matku ako aj pre dieťa. Viete, ktoré chyby najčastejšie mamy robia?
Dojčenie je dôležité tak pre matku ako aj pre dieťa. Viete, ktoré chyby najčastejšie mamy robia? (Zdroj: thinkstock.com)

Materské mlieko obsahuje dôležité látky, preto je nenahraditeľné. Dojčenie má mnoho výhod, podľa odborníkov sa odporúča najmenej prvých 6 mesiacov. Čo ak s dojčením máte problém a ktoré vitamíny dodávať matke, aby bola zdravá?

Zloženie materského mlieka 

  • kolostrum - tvorí sa prvé dni po pôrode. Má farbu slamy a je pre dieťa veľmi dôležité - poskytuje mu imunologickú nálož. Pomáha k správnemu osídlovaniu črevného traktu a tiež chráni obličky novorodeniatka. 
  • zrelé mlieko - tvorí sa v priebehu dvoch popôrodných týždňov a to zmenou kolostra na zrelé mlieko. Je bohaté na tuky, chudobnejšie na soli a bielkoviny. Zvyšuje obranyschopnosť dieťaťa proti baktériám a vírusom, pomáha tráviť a vstrebáva živiny.

Aké je správna technika dojčenia? 

Tomuto poznatku matky učia jedna na predpôrodných kurzoch, pomôcť ale môžu aj laktačné poradkyne. Je to vec, ktorú sa musí naučiť. Hlavné zásady správneho dojčenia sú najmä poloha dieťaťa a matky, ale aj správne priloženie dieťaťa k prsníku a jeho prisatie. Dojčenie by matku nemalo bolieť! 

Problémy pri dojčení? 

Najčastejšie problémy, ktoré môžu dojčiacu matku postretnúť. 

Boľavé bradavky - tento problém môžete mať v momente, ako začnete používať nesprávnu techniku kojenia. V tom prípade príde k popraskaniu bradaviek a dojčenie bolí. Snažte sa dieťa uložiť tak, aby malo v ústach celý dvorec, nie iba samotnú bradavku. 

Ak ukončujete dojčenie, vložte malíček do pusy dieťatka tak, aby sa samo pustilo prsníka, nikdy nie na silu. O svoje prsníky dbajte v čo najväčšej možnej miere, natierajte si ich napríklad kalciovou masťou. Bradavky by ste mali nechať čo najdlhšie na vzduchu. 

Kvasinková infekcia - ak máte bradavky červené a svrbia vás, zrejme vás potrápi kvasinková infekcie. Prospešná bude mastička na plesne, pred dojčením ale bradavky poriadne umyte. Po dokončení procesu kŕmenia si bradavky opäť natrite, až kým sa nezahoja. Vlhké prostredie kvasinkovú infekciu podporuje, preto ich nechávajte na vzduchu čo možno najdlhšie. 

Mastitída - je odborný názov pre zápal prsnej žľazy, ku ktorému môže prísť v priebehu dojčenia, najmä na začiatkoch. Predchádza mu upchatý mliekovod, vytvoria sa ňom hrubé pruhy alebo hrudky. Mlieko z upchatého mliekovodu neodteká a vytvárajú predpoklady pre prepuknutie infekcie. 

Ako túto situáciu riešiť? 

Zahrievajte prsník pred dojčením, masírujte ho a následke odstreknite mlieko. Po dojčení naopak prikladajte na prsník studený obklad, aj medzi dojčeniami. Poradiť však v prípade pretvávajúcich môže aj lekár. 

Kedy je dojčenie nedostatočné? 

  • ak vymieňate menej ako 6-8 pomočených plienok denne 
  • dieťa je ospalé a detská žltačka nemizne
  • dieťa má málo stolice, farba je hnedá alebo hnedozelená 
  • ak v troch týždňoch nedosiahlo pôrodnú hmotnosť 

Najčastejšie chyby pri dojčení 

  • Striktné dodržiavanie trojhodinových odstupov

Zdravého donoseného novorodenca by matka mala dojčiť podľa potreby - frekvenciu a dĺžku treba prispôsobiť dieťaťu. 

  • Nesprávna technika dojčenia 

Skúste upraviť techniku dojčenia tak, aby bolo dieťa spokojné, ale aby ste aj vy ako matka mala pohodlie. Podstatné je, aby dieťa malo celý dvorec prsníka v ústach, na začiatku ho dráždite okolo úst prsníkom. Správne dojčenie vyzerá tak, že dieťa má nos aj bradu na vašom prsníku. Ak dieťa kričí, nedávajte mu bradavku nasilu. Najskôr sa ho snažte upokojiť. 

  • Zavedenie dokrmovania mladších dojčiat z dôvodou kriku či nedostatočného sania 

Nie je pravda, že ak dieťa plače, je to iba z dôvodu hladu. Najskôr by ste sa ohľadom príkrmov poradiť s pediatrom. 

Nechajte dieťatko prevážiť, ak priberá podľa tabuliek, no napriek tomu plače pred a po jedle, môže byť na vine aj poloha. Inou príčinou môžu byť novorodenecké koliky, pomôžu aj masáže bruška, prikladanie teplých obkladov. 

Pre tehotné, aj pre mamičky 

Pre každú budúcu matku si vitamíny dôležité. Od kyseliny listovej po vitamíny A či D, všetky sú obsiahnuté v strave, no je potrebné ich dodávať aj vo forme doplnkov. 

Spoločnosť Sunar v spolupráci s mamičkami vyvinuli Gravimilk, ktorý je zdrojom vápnika a iných minerálnych látok, ktoré sú potrebné pre budúce mamičky, mamičky v období kojenia. Okrem iného obsahuje aj jód, železo, kyselinu listovú. Výhodou je prášková forma, ktorú si zarobíte vo vode a vypijete. Denná doporučená dávka je 40 gramov na 2 až 2,5 dcl, maximálne dve dávky. Je ale potrebné povedať, že to z dôvodu nežiadúceho nadmerného príjmu niektorých vitamínov nesmie budúca mamička kombinovať s inými výživovými doplnkami.

Čítajte tiež: Neliečia močové cesty? Šokujúce zistenie o brusniciach ako o veľkom mýtuse!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9