Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Démon menom cukor: Najčastejšie mýty o jede, ktorým mnohí stále veria!

Biely cukor sa považuje za zabijaka 21. storočia.
Biely cukor sa považuje za zabijaka 21. storočia. (Zdroj: thinkstock.com)

Je tá najpríjemnejšia chuť, no môže po ňom zostať nepríjemná pachuť v podobe podlomeného zdravia.Ktoré najčastejšie tvrdenia o cukre sú pravdivé a ktoré sú iba výmyslom?

Biely cukor je zdravší ako trstinový.

Predstava, že hnedý trstinový cukor je zdravší ako biely, je mylná. Nadmerné sladenie akýmkoľvek cukrom škodí organizmu. Navyše energetická hodnota bieleho a trstinového cukru je porovnateľná.Pravý prírodný trstinový cukor je na rozdiel od rafinovaného bieleho cukru považovaný za zdroj minerálnych látok a okrem sacharózy obsahuje aj glukózu a fruktózu.Je teda nutričnehodnotnejší ako biely cukor a v tele je lepšie využiteľný.

Ovocie môžeme jesť bez obmedzenia, je zdravé.

Mnohí si myslia, že ovocný cukor v ovocí a zelenine je „zdravší“, jeho vlastnosti sa však vôbec nelíšia od sacharózy. Fruktóza má však najnižší glykemický index (GI = 19) zo všetkých prírodných cukrov. Pre porovnanie, obyčajný stolný cukor (sacharóza) má GI = 65 a med má GI = 55. Samozrejme, ovocie treba konzumovať denne.

Med nie je cukor, je to liek.

Med obsahuje minerálne látky i vitamíny. Je zdravý, no lekári ho za liek nepovažujú. Skladá sa z ľahko stráviteľných cukrov, ktoré sa nemusia metabolizovať v pečeni, preto je rýchlym zdrojom energie. Najmä je to však vysokokalorické sladidlo a treba s ním zaobchádzať v strave opatrne.

DIA sladkostí môže diabetik zjesť koľko chce.

Potraviny, ktoré nesú skratku DIA vyjadrujú, že pri výrobe nebol použitý repný cukor. Treba však počítať s množstvom sacharidov v múke (sušienky, oblátky) a započítať ich do povoleného množstva sacharidov denného príjmu. Ľudia s nadváhou by mali brať do úvahy  aj energetickú hodnotu takto označeného výrobku. Diabetici sa občas mylne domnievajú, že DIA výrobky môžu jesť bez obmedzenia.

V čokoláde je vápnik, treba ju jesť pravidelne.

Vápnik je aj v iných potravinách, ktoré neobsahujú toľko cukru.  Napríklad v mlieku a mliečnych výrobkoch, maku, sardinkách či orechoch.  Sto gramov mliečnej čokolády má 216 mg vápnika, ale aj zhruba 550 kalórií a 55 gramov sacharidov. Približne rovnaké množstvo vápnika obsahujú  dva jogurty s nižším obsahom tuku. Vysoký príjem cukru, najmä u detí, naopak  vedie k zvýšenému odbúravaniu vápnika.

Cukor upokojuje.

Pri strese sa treba cukru  vyhnúť. Hoci jednoduché cukry sú zdrojom rýchlej energie a pomáhajú vyplaviť hormón šťastia serotonín, v konečnom dôsledku spôsobujú výkyvy hladín krvného cukru a organizmus dlhodobejšie nepovzbudia.


Prečo by sme mali jesť figy každý deň? Toto s nami spravia!


Džúsy a ovocné šťavy treba piť denne, sú zdravé.

Stopercentný ovocný džús je zvyčajne plný cukru. Keď už, treba si ho pripraviť z čerstvého ovocia a rozriediť vodou alebo minerálkou. Do menej kvalitných priemyselne vyrábaných džúsov sa cukor pridáva, aby nahradil  chýbajúci vyšší podiel ovocnej zložky, kvôli lepšej konzervácii a chuti.  

Diabetici môžu piť sladené nápoje s „nula kalóriami“, sú bez cukru.

Tieto nápoje sú skutočne bez cukru, ten je nahradený umelými sladidlami, ich pitie však vedie k prejedaniu. Nemajú žiadnu výživnú hodnotu, no kvôli sladkej chuti vyvolávajú následný pocit hladu. Navyše tieto nápoje obsahujú kyselinu fosforečnú, ktorá vo väčšom množstve bráni ukladaniu vápnika a môže prispieť k vzniku osteoporózy.

V light výrobkoch nie je cukor.

Práve naopak.Light – ľahký, evokuje u mnohých predstavu, že to čo zjeme bude ľahšie,  menej tučné, či sladké.Ak je na obale veľkými číslicami vyobrazené, že produkt obsahuje napríklad len 0,1 % tuku, zrejme bude jeho úbytok zastúpený  pridaním  nadmerného množstva cukru, neraz s ešte väčším počtom kalórií, ako by bol pri pôvodnom zložení. Sladké výrobky, ktoré výrobca deklaruje ako výrobky bez cukru, sú zas väčšinou plné umelých sladidiel a pridaného tuku pre lepšiu chuť.

Šunka, mäso a slané výrobky neobsahujú cukor.

Viac ako jedna tretina z našich kalórií pochádza z cukru a bielej múky pridanej pri spracovaní potravín. Údeniny a slané výrobky medzi ne patria. Navyše cukor je konzervant, vylepšuje farbu i chuť. Priemyselne spracované potraviny takmer vždy obsahujú pridaný cukor v rôznych formách.

Batoľatám treba prisládzať mlieko a čaj, aby priberali.

Smotné materské mlieko je sladké, deti sú teda zvyknuté na sladkú chuť. Príkrmy, ani umelé mlieko či čaj bábätkám rozhodne prisládzať netreba. Dieťa potrebuje cukry v strave pre svoj vývoj, ale nepotrebuje ich vo forme umelo vyrobených sladkostí a bieleho rafinovaného cukru.

Čítajte tiež: Budete prekvapení: Vodu tromfli tieto zdravé nápoje!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9