Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Spokojní pacienti hodnotili nemocnice: Vyhrala titul Nemocnica roka tá vaša?

Ktorá nemocnica vo svojej kategórii vyhrala titul Nemocnica roka?
Ktorá nemocnica vo svojej kategórii vyhrala titul Nemocnica roka? (Zdroj: thinkstock.com)

Najlepšie nemocnice roka 2015 sú podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) v Ružomberku a Starej Ľubovni.

Kategória: štátna univerzitná a fakultná nemocnica 

Ocenenie Nemocnica roka 2015 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – fakultná nemocnica.

Tesne za ňou sa v hodnotení vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenia a transparentnosti umiestnila Fakultná nemocnica (FN) Nitra.

Tretí najvyšší počet bodov nazbierala Univerzitná nemocnica Martin.

Ružomberská vojenská nemocnica dominovala vo svojej kategórii v celkovej spokojnosti pacientov, pri ukazovateľoch úmrtnosti po operáciách a po mozgových príhodách. Silná stránka nemocnice je aj v transparentnosti informácií pre pacientov a hospodárskych informácií.

Doménou FN v Nitre sú najmä suverénne najlepšie hospodárske čísla spomedzi štátnych nemocníc, ale môže sa pochváliť aj nízkou reoperovanosťou pacientov a úmrtnosťou na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS).

Univerzitka v Martine zabodovala spokojnosťou jej pacientov. Pozitívne ju hodnotia a nesťažujú sa. Za štvorročné obdobie nedostala ani jednu pokutu od Úradu pre dohľad (ÚDZS) za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť.

Kategória: všeobecná nemocnica 

V kategórii všeobecných nemocníc sa laureátom ocenenia Nemocnica roka 2015 stala Ľubovnianska nemocnica, n.o.

Druhé miesto obsadila Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica a tretie Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, a.s.

Nemocnica zo Starej Ľubovne má spokojných pacientov, ktorí nepodávajú sťažnosti. Má nízku rehospitalizovanosť pacientov, ako aj nízku úmrtnosť na oddelení po preložení z JIS. Víťazná všeobecná nemocnica nedostáva pokuty od ÚDZS za nesprávne poskytnutú zdravotnú starostlivosť.

Nemocnica v Košiciach-Šaci je absolútnym lídrom v celkovej spokojnosti pacientov a pri ukazovateli úmrtnosti na akútnu mozgovo-cievnu príhodu. Na jej jednotkách intenzívnej starostlivosti prichádza k úmrtiam len veľmi zriedkavo.

Levočská nemocnica vykazuje relatívne nízku mieru úmrtnosti po mozgovej príhode a pri pobytoch na JIS. Spoločným znakom všetkých týchto troch nemocníc je, že sa nezadlžujú.

Ocenené nemocnice museli prejsť kvalifikačnými kritériami komplexnosti (poskytovanie zdravotnej starostlivosti v základných odbornostiach) a dostatočnej veľkosti vzorky pri sledovaných ukazovateľoch a získať pri nich sumárne najvyšší počet bodov. Posudzované bolo obdobie rokov 2011 až 2014, pričom so vzdialenejším rokom sa váha hodnôt ukazovateľov znižovala.

Ktoré ukazovatele rozhodovali? 

INEKO porovnávalo nemocnice v rámci ich kategórií (štátne fakultné a všeobecné) na základe hodnôt dvanástich ukazovateľov v troch hlavných skupinách ukazovateľov:

  • Spokojnosť pacientov - 30%
  • Kvalita poskytovanej zdravotnejs starostlivosti - 40%
  • Hospodárenie a transparentnosť - 30% 

Do rebríčka ďalších všeobecných nemocníc by sa po sčítaní bodov a ich výsledku nad 50 dostali tieto nemocnice: Dolnooravská nemocnica s poliklinikou v Dolnom Kubíne, Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, n.o, Nemocnica Poprad, a.s, Nemoncnica s poliklinikou Spišská Nová Ves, a.s, Nemocnica s poliklinikou Sv. Jakuba,n.o, Bardejov a Nemocnica Žiar nad Hronom (vrátane prevádzky Banská Štiavnica a Rimavská Sobota.

Úvodný ročník má svoj význam  

" V úvodnom ročníku ocenenia Nemocnica roka sme sa rozhodli zverejniť len najúspešnejšie nemocnice, aby sme minimalizovali riziko poškodenia dobrej povesti zdravotníckych zariadení v prípade neprávom zlého hodnotenia z titulu chybných dát či rozdielneho výkladu definície ukazovateľov a rôznej metodiky zberu a vyhodnocovania údajov zo strany poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zdravotných poisťovní," povedal Dušan Zachar, analytik INEKO. 

Zároveň dodal že pri hodnotení sú odkázaní na štátom dodané niekedy nejasne stanovené indikátory kvality, ktoré vyhodnocujú zdravotné poisťovne na základne im vykázanej zdravotnej starostlivosti poskytovateľmi. Preto sa rozhodli každej nemocnici poslať list s jej výsledkami. Tak sa má možnosť zariadenie vyjadriť k metodike, poukázať na nezrovnalosti a navrhnúť možné riešenia zlepšenia kvality. 

„Myslíme si preto, že projektom pomôžeme jednak pacientom a ich príbuzným, ale aj samotným zariadeniam sa zlepšovať. Zvyšovanie transparentnosti zverejňovaním relevantných informácií o kvalite a efektívnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti je podľa nás jedným z kľúčových predpokladov na to, aby pacienti dostávali najlepšiu starostlivosť za najlepšiu cenu," dodal Dušan Zachar. 

Čítajte tiež: Rebríček najlepších slovenských nemocníc: S týmito sú pacienti najviac spokojní! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9