Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ojedinelá choroba si vyžiadala štyri životy: Pozor by si mali dávať najmä rodičia!

Meningokok zabíjal aj na Slovensku. Naposledy maloleté dievčatko. Zobraziť galériu (2)
Meningokok zabíjal aj na Slovensku. Naposledy maloleté dievčatko. (Zdroj: thinkstock.com)

Meningokoková meningitída si v tomto roku podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyžiadala štyri životy. Ochoreniu naposledy podľahlo trojročné dievčatko z rómskej osady na juhu Slovenska.

V tomto prípade je vždy dôležitý okamžitý zásah lekárov. Štatistiky ukazujú, že jeden z desiatich pacientov zomiera a mnohí končia s trvalými následkami.

Choroba sa vyskytuje sporadicky, priebeh je ale bolestivý 

Výskyt invazívnych meningokokových ochorení je na Slovensku posledných desať rokov stabilizovaný, výskyt ochorení je sporadický.

"Ročne bolo do Epidemiologického informačného systému prenosných ochorení hlásených v priemere 38 ochorení ročne. V roku 2015 bolo v SR hlásených 23 ochorení," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

Meningokok vyvoláva najmä hnisavé zápaly mozgových blán a meningokokovú sepsu – otravu krvi. Zápal mozgových blán je veľmi agresívny, v priebehu 24 až 48 hodín môže spôsobiť úmrtie. Preto je nevyhnutná rýchla diagnostika i liečba. Prejavy na začiatku ochorenia ako vysoká teplota či zvracanie však nie sú vždy jednoznačné. Jasným znakom ochorenia je, keď sa na tele chorého objavia krvné výrony – petéchie.

Ohrozenú sú deti a cestovatelia 

Ochorenie ohrozuje najmä deti do štyroch až piatich rokov, dospievajúcu mládež či ľudí žijúcich v komunitách. Pozor by si mali dať aj cestovatelia. V niektorých oblastiach sveta, ako sú napríklad Afrika, Blízky východ, juhovýchodná Ázia, je možnosť kontaktu s meningokokom omnoho vyššia než v Európe.

Prevenciou môže byť očkovanie. Na slovenskom trhu je podľa údajov Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv zaregistrovaných päť vakcín proti meningokokom. Očkovanie nie je povinné a pacient si ho hradí sám. Vzhľadom na to, že výskyt ochorenia je sporadický, ÚVZ SR ho plošne neodporúča.

"Použitie vakcíny je podmienené epidemiologickou situáciou. Očkujú sa pracovníci v laboratóriách a osoby cestujúce do oblastí s endemickým výskytom ochorení," priblížila Skalická.

Meningokok je skrátený názov pre baktériu, ktorá sa odborne nazýva Neisseria meningitidis. Má tvar kávového zrna a ide o ľudský patogén. Prenáša sa len medzi ľuďmi kvapôčkovou infekciou – kašľom, nádchou, bozkávaním a iným úzkym kontaktom. Baktéria je citlivá na slnečné svetlo, dezinfekčné prostriedky aj vysychanie, na vzduchu rýchlo hynie, avšak dobre znáša nízke teploty.

Čítajte tiež: Dajte si banán na vlasy a sledujte, čo sa bude diať: Ovocie opäť ukazuje svoju silu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9