Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Chudneme zbytočne? Tukových buniek sa údajne nikdy nezbavíme!

Ak sa neviete zbaviť tukov, zrejme s tým už nič nenarobíte.
Ak sa neviete zbaviť tukov, zrejme s tým už nič nenarobíte. (Zdroj: thinkstock.com)

Odriekame si obľúbené jedlá a potíme sa posilňovni len aby sme sa konečne zbavili tukov! Je to vôbec k niečomu dobré? Spomeňte si na svoje detstvo. Bolo plné sladkostí a tučných jedál? V tom prípade nemáme pre vás dobrú správu.

Ich počet sa nemení

Ak stále bojujete s tukmi, ktorých sa nie a nie zbaviť, zrejme ste mali sladké detstvo. Švédski lekári vedení Kirsty Spaldingovou z vedeckého centra Karolinska Institutet zistili, že tukové bunky si zhromažďujeme do veku cca dvadsiatich rokov. Potom s tým už nič nenarobíme. Tukové bunky stále máme, neubúdajú nám, no ani nepribúdajú. Každý z nás má iné množstvo tukov, ktorých sa nezbaví. Ak budete do seba tlačiť nezdravé jedlá, „vykŕmite“ si tukové bunky. Máte diétu a chudnete? Tukové zásoby v bunkách sa vtedy zmenšujú, no v tele zostávajú. Opäť budú pripravené na zväčšenie či zmenšenie.  

Tím lekárov si vzal „na mušku“ sedemsto štíhlych a obéznych ľudí, u ktorých skúmal tukové bunky. Chcel prísť na to, či nám tukové bunky slúžia celý život alebo či sa obmieňajú. Výsledky ich prekvapili. Každý rok stratí naše telo asi desatinu tukových buniek, ktoré nahradia nové. Avšak ich počet sa udržuje na rovnakej úrovni. Svedčí o tom tiež zistenie, že obézni ľudia, ktorí stratili šestinu svojej hmotnosti, nestratili ani jednu tukovú bunku.

Zázračná pilulka neexistuje

Narušením rovnováhy medzi zánikom starých tukových buniek a okamžitým zrodom nových by vznikol nový účinný liek proti obezite! To sa však doteraz nikomu nepodarilo. Podľa lekárov by obézni museli „vyžmýkať“ z buniek tuk. Takéto prázdne tukové bunky by potom bolo dobré nechať zaniknúť. Údajne zánik buniek, plných tuku, by zaťažoval ostatné a mohol by vyvolať zdravotné problémy.

Dôležité je detstvo

Štúdia švédskych vedcov prišla na to, že rozhodujúce je detstvo. Ak sme sa vtedy stravovali nezdravo, je možné, že dnes bojujeme s nadváhou. Rané obdobie života je dôležité a rozhoduje o tom, či budeme mať normálny počet tukových buniek alebo či sa nám v tele nadmerne namnožia. Doteraz bolo známe, že určitú úlohu zohráva dedičnosť. Vedci to však odmietajú. Podľa nich sa mali rodičia zamyslieť nad tým, čím kŕmia svoje deti. Zdravý životný štýl je to najlepšie pre zdravie detí.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9