Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dievčatá podliehajú novej mánii: Tento nebezpečný trend ich zabíja

Dievčatá chcú mať štíhly pás, ako napr. Keira Knightley. Zobraziť galériu (3)
Dievčatá chcú mať štíhly pás, ako napr. Keira Knightley. (Zdroj: profimedia.sk)

Prednedávnom na internete kolovali fotky dievčat, kde si navzájom porovnávali, ktorá z nich má väčšiu medzeru medzi stehnami. Teraz je tu nový trend – osí driek! Rozpútala ho fotka herečky Keiry Knightley, ktorá sa na jednej módnej prehliadke objavila s ultraštíhlym pásom.

Mnohé dievčatá kopírujú svoje idoly. Po tom, ako sa objavila herečka Keira Knightley v čiernobielych šatách, ktoré upozorňovali na jej štíhly pás, sa rozmohli na internete rôzne diskusie. A keď sa aj Rihanna objavila v podobnom outfite, ktorý upozorňoval na jej osí driek, začali po ňom túžiť aj ostatné!

Súťažia, ktorá schudne viac

Podobné módne trendy vo veľkom ovplyvňujú hlavne mladšie dievčatá – tínedžerky. Tie kvôli snahe podobať sa na svoj idol urobia takmer čokoľvek, aj za cenu zdravia. Zájde to až tak ďaleko, že podľahnú anorexii. Príjem jedla potlačia na úplne minimum, aby dosiahli čo najštíhlejšiu postavu. Čo je na tom najhoršie, mnohé z nich začnú medzi sebou prostredníctvom online fór súťažiť, ktorá schudne najmenej alebo ktorá zje minimum potravín. Neskôr sa z nich stanú len vychudnuté telá bez duše, ktorým chýbajú potrebné výživné látky. Nechcú však s chudnutím prestať. Bolo by to pre nich ponižujúce.

Keira Knightley spôsobila ošiaľ medzi tínedžerkami po tom, ako sa objavila v šatách, zvýrazňujúcich jej osí driek. (Foto: SITA)
Zobraziť galériu (3)
Keira Knightley spôsobila ošiaľ medzi tínedžerkami po tom, ako sa objavila v šatách, zvýrazňujúcich jej osí driek. (Foto: SITA)  (Zdroj: SITA)

Ktoré celebrity ich najviac inšpirujú?

Lekári upozorňujú, že hlavne vychudnuté celebrity sa stávajú inšpiráciou pre dievčatá. Prototypom ich ideálov sú hlavne Kate Moss, Cara Delevingne, Victoria Beckham a Alexa Chung. Aktivisti, ktorí bojujú proti tomuto štýlu, prinútili Alexu Chung, aby zo svojho Instagramu stiala jednu fotografiu, ktorá by mohla byť živnou pôdou pre tieto dievčatá.

Rihanna tiež upozornila na svoj štíhly pás vďaka tomuto outfitu. (Foto: SITA)
Zobraziť galériu (3)
Rihanna tiež upozornila na svoj štíhly pás vďaka tomuto outfitu. (Foto: SITA)  (Zdroj: SITA)

Takmer zomrela

Príkladom je osemnásťročné dievča, ktoré schudlo v priebehu jedného roku 42 kíl, nakoľko sa chcelo priblížiť vychudnutej modelke. Lekárov na to upozornila jej matka, ktorá si sťažovala na to, že dcéra neprijíma takmer žiadne jedlo. Dievčina bola dehydrovaná, nemávala menštruáciu, trpela syndrómom polycystických ovárií, čo je hormonálna nerovnováha, ktorá spôsobuje zmeny menštruačného cyklu. Dnes je už v poriadku, no vtedy bola na pokraji smrti.

Aj keď nechtiac, Keira Knightley spôsobila nový ošiaľ. Snáď sa dievčatá kvôli nemu nedostanú až na pokraj smrti, ako to bolo v predošlých prípadoch.

Prečítajte si na Vyšetrení šokujúce príbehy žien, ktorých anorexia skoro zabila!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9