Príchod teplejších dní prebudil nebezpečné kliešte: Tieto fakty vám vyrazia dych!

Kliešte sa už rozmáhajú, za čo môže teplé počasie.
Zdroj: profimedia.sk
2014-03-21 06:00:00

Kliešte sú aktívne už pri teplotách nad sedem stupňov Celzia. Takých dní sme si za posledné týždne užili viac než dosť, preto by ste sa mali mať na pozore. Kliešte nás začínajú opäť ohrozovať! Budete prekvapení, čo všetko ešte o nich neviete!

1. Kliešte sú pavúkovce. To znamená, že sú príbuzné pavúkom a škorpiónom ako hmyzu.

2. Nájdete ich častejšie u psov ako u mačiek.

3. Existuje až 650 druhov kliešťov, z ktorých niektoré prenášajú choroby: lymskú boreliózu, kliešťovú encefalitídu či menej známu ehrlichiózu, babeziózu či bartonelózu.

4. Kliešte sa spravidla nerodia ako nosiči patogénnych mikroorganizmov, ktoré spôsobujú viaceré závažné ochorenia. Schopnosť získajú počas kŕmenia.

5. Kliešte nás síce môžu nakaziť, no samé trpia rôznymi chorobami. Napádajú ich mikroorganizmy, baktérie či huby. Ich nepriateľmi sú niektoré druhy prvkov a červov, mravce, draví chrobáci, pavúky – skákavky, žaby, jašterice, sliepky, bažanty a drobní hlodavci.

6. Nenachádzajú sa len v lesoch či na lúkach. Nájdete ich aj v meste. Kliešte prežijú v mestských parkoch, na sídliskách a dokonca aj vo vyšších nadmorských výškach.

7. Kliešte sa nespúšťajú zo stromov, ako si mnohí myslia. Čakajú prichytené v tráve alebo v kríkoch vo výške do jedného metra nad zemou, pričom majú predné nohy šikmo zdvihnuté do vzduchu. Kliešť dokáže takto čakať a hladovať dlhšie ako jeden rok!

8. Infekciu môže dostať človek nielen z prisatého kliešťa na pokožke. Taktiež sa môže nakaziť kliešťovou encefalitídou konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov od zvierat, nakazené touto chorobou.

9. Kliešťovou encefalitídou sa môže nakaziť aj človek, ktorý sa nepohybuje v oblastiach s najvyšším výskytom tohto ochorenia.

10. Deti, nakazené infekciou, sa vyliečia skôr ako dospelí. Encefalitída má totiž u nich menej komplikovaný priebeh ako u dospelých.

11. Faktom je, že kliešťová encefalitída je jediné ochorenie vyvolané kliešťami, ktorému sa dá predísť očkovaním.

12. Špecifický liek na encefalitídu neexistuje. Lekári len zmierňujú a liečia jednotlivé symptómy.

13. Počet chorých na encefalitídu sa na Slovensku z roka na rok zvyšuje. V roku 2011 bol zaznamenaný najvyšší počet prípadov za posledných 15 rokov. Jeden dokonca skončil úmrtím. Na prvom mieste bol Trenčiansky kraj, kde bola evidovaná až polovica zo všetkých prípadov.

14. Nebezpečné ochorenie, spôsobené uhryznutím infikovaného kliešťa, sa vyskytuje hlavne na juhozápadnom Slovensku, v regiónoch Bratislavy, Trnavy, Piešťan a Senice.K menším ohniskám patria oblasti v okolí Košíc, Humenného, Sniny a Popradu.

15. Kliešť sa väčšinou zašije tam, kde je pokožka jemnejšia, tenšia a je tam teplejšie (zhyby pod kolenami, v podpazuší, v okolí spodnej bielizne, u deti najmä za ušami, u dospelých napríklad i pod prsiami).

15. Ak sa vám kliešť zahryzne do pokožky, nikdy si ho nepotierajte mydlovou vodu alebo olejom! Vtedy sa kliešť dusí a do organizmu by dávením mohol preniesť infekciu. Najlepšie je prichytiť kliešťa čo najbližšie pri koži a jemne ho vytiahnuť pomocou pinzety.

2014-03-21 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red, petmd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia