Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nazrite do zákulisia F1: Tajomstvo, ako sa pretekári udržujú v dokonalej forme!

Lewis Hamilton musi pred pretekmi na F1 držať prísnu diétu.
Lewis Hamilton musi pred pretekmi na F1 držať prísnu diétu. (Zdroj: SITA)

Sezóna F1 odštartovala. Tréningy a kvalifikácie Veľkej ceny Austrálie v Melbourne majú pretekári už za sebou. Čakajú ich hlavné preteky, na ktoré sa dôkladne fyzicky pripravili. Prísne stravovanie a vyčerpávajúce tréningy nesmú chýbať!

Jeden z najnáročnejších športov

Mnohí si myslia, že pretekári nepotrebujú mať fyzickú kondíciu. Opak je pravdou! Piloti F1 musia byť športovci s vynikajúcou kondičkou, ktorých telá sú pripravené na namáhavé preteky.   

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) zvýšila minimálnu hmotnosť monopostu aj s jazdcom zo 642 až na 690 kg. Motory, turbo, batéria a dva elektromotory, ktoré umožňujú hybridný pohon, robia autá ťažšími. Na hmotnosť auta má veľký vplyv aj telesná hmotnosť pilota, preto nesmie zvážiť veľa kíl a jeho kondičná sila musí byť čo najväčšia!

"Fitness a hmotnosť sú veľmi dôležité pre každého pretekára F1," povedal Clayton Green, riaditeľ programu Human Performance Programme at McLaren, ktorý kedysi pracoval ako osobný tréner Lewisa Hamiltona. Teraz dohliada na kondičku pretekárskeho tímu.

Známi piloti F1 ako Jenson Button, Lewis Hamilton či Sebastian Vettel bežne spália až 1 400 kalórií a stratia 3 kg telesnej hmotnosti počas toho, ako sa zapotia počas pretekov. Predstavte si, koľko musia spáliť kalórií počas pretekov, na ktorých sa zúčastnia 19-krát v priebehu viac ako ôsmich mesiacov! Preteky F1 sa právom považujú za jedny z najnáročnejších športov.

Netreba zabúdať na to, v akom prostredí pretekári súťažia. Priestor v autách je veľmi malý, nie je určený pre pohodlie vodiča. Autá sú navrhnuté tak, aby išli čo najrýchlejšie, ako je možné. Pretekári sa doslova tlačia v úzkom priestore áut, kde je ich telo v neprirodzenej polohe. Preto sa často stáva, že sú po skončení pretekov celí ubolení.

Ako vyzerá ich jedálniček?

Pretekári musia byť štíhli a mať silu, čo im zabezpečí vhodná diéta a pravidelné cvičenie. Napríklad Jenson Button je vysoký 182 cm a váži len 70 kíl, zatiaľ čo Magnussen pri výške 175 cm má hmotnosť 68 kíl. Za ich štíhlou postavou je drina!

"Strava nie je založená na vysokej konzumácii sacharidov, čo si môže každý myslieť. Pretekári jedia počas dňa potraviny s nízkym glykemickým indexom (napr. zelenina, orechy, zemiaky). Držia diétu s vysokým obsahom bielkovín a s množstvom ovocia a zeleniny,“ povedal Clayton Green.

Pozrite sa na jedálniček Jensona Buttona. Cez víkend, kedy sú preteky, si dopraje na raňajky omeletu so šampiňónmi, paprikou a so syrom, ďalej mrkvovú šťavu, čaj a jogurt s orechmi a bobuľami. Na obed si pochutná na lososovi so zeleninou a na večeru zje steak. Taktiež berie vitamíny a minerály. Lewis Hamilton zase začína deň proteínovým koktejlom s hrozienkami. Aj keď mu táto strava moc nechutí, snaží sa konzumovať čo najviac potravín s vysokým obsahom bielkovín, ako napr. kuracie mäso a ryby.

Počas pretekov stratia piloti F1 veľa tekutín. Preto majú k dispozícii špeciálne nápoje, ktoré ich hydratujú viac ako len obyčajná voda. Po pretekoch si môžu dať väčšie jedlo, keďže stratia niekoľko kíl a sú oslabení.

Green prezradil, že by každý pretekár mal mať pod 10 % telesného tuku. Najideálnejšie sa považuje 8 % tuku. Normálny obsah tukového tkaniva je u mužov pritom 10-25 %! Pre tento šport sú však požiadavky na fyzickú kondíciu nekompromisné.

Vo forme vďaka tvrdým tréningom

Nestačí im naordinovať len diétu. Samozrejmosťou je pravidelný vytrvalostný tréning ako je beh, jazda na bicykli, plávanie alebo beh na lyžiach. Kardiovaskulárne cvičenie, ktoré posilňuje činnosť srdca a pľúc, nesmie chýbať. Počas pretekov sa môže ich srdcová frekvencia ľahko zvýšiť.

Jensen Button sa celý rok udržiava v kondícii vďaka triatlonu. Lewis Hamilton má rád rozmanitosť. Venuje sa viacerým športom vrátane plávania, lyžovania a turistiky. Až 4-6 hodín denne sa venuje kondičnému tréningu.

Nielenže je ich telo v aute v neprirodzenej polohe, ale na hlave majú ťažkú helmu, ktorá predstavuje veľkú záťaž o niekoľko kíl navyše! Okrem toho, že by mali piloti pravidelne cvičiť drepy, zhyby, tlaky na ramená, nesmú vynechať aj budovanie krčných svalov.

Aj keď sa piloti F1 musia obmedzovať v strave a čas venovať tvrdým tréningom, podľa nich tá drina stojí za to. Nielenže sú vďaka tomu zdraví. Výborná kondícia nejedného z nich postavila na piedestál F1.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9