Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vlastný tuk ju takmer zadusil: Takto si žena zachránila život a zmenila sa!

Jo Sleetová trpela spánkovým apnoe, ktoré ju skoro zabilo. Zobraziť galériu (2)
Jo Sleetová trpela spánkovým apnoe, ktoré ju skoro zabilo. (Zdroj: profimedia.sk)

Až keď nás začne niečo bolieť sme ochotní navštíviť lekára. Dovtedy sme pasívni. Aspoň väčšina z nás. Podobne bola na tom aj tridsaťosemročná Jo Sleetová, ktorá svoju morbídnu obezitu nikdy neriešila. Až dovtedy, kým sa jej nestalo niečo strašné.

Takmer ju zadusil vlastný tuk

Mladá žena z Birminghamu „zatvárala oči“ pred svojím zdravotným problémom. Vedela, že má veľa kíl navyše, no vášeň pre jedlo zvíťazila. Jej život však doslova visel na vlásku! Ručička na váhe sa stále pohybovala smerom nahor, čo takmer spôsobilo jej smrť. V spánku totiž prestávala dýchať aj niekoľkokrát za hodinu. Vlastný tuk ju takmer zadusil!

Všimla si to jej matka, ktorá mala strach o vlastnú dcéru. Preto ju na to upozornila a presvedčila, aby už nesedela doma so založenými rukami, ale robila niečo so sebou. Jo Sleetová sa už nemohla na nič vyhovárať a priznala, že ak si chce zachrániť život, mala by vyhľadať odbornú pomoc.

Po vyšetreniach vyslovili lekári diagnózu – spánkové apnoe. Syndróm spánkového apnoe je pomerne časté ochorenie, ktoré patrí medzi poruchy spánku. Ide o ochorenie charakterizované poruchou dýchania prejavujúcou sa zástavou dychu.  Sprevádza ho chrápanie a znížená zásoba tela kyslíkom počas spánku. Zástavy dychu, tzv. apnoické pauzy bývajú dlhšie ako 10 sekúnd a býva ich viac ako 10 za hodinu. K rizikovým faktorom jej vzniku patrí práve obezita, s ktorou Jo Sleetová zápasila.

Jo Sleetová zhodila neskutočných 65 kíl za rok. (Foto: screenshot Dailystar.co.uk)
Zobraziť galériu (2)
Jo Sleetová zhodila neskutočných 65 kíl za rok. (Foto: screenshot Dailystar.co.uk)  (Zdroj: screenshot Dailystar.co.uk)

Ostatní boli pre ňu hnacím motorom

Až vtedy, keď jej lekári povedali, že môže prísť o život, začala konať. Spánok s kyslíkovou maskou na tvári jej prekážal, preto jej ostávala už len jediná možnosť: schudnúť a zmeniť svoj životný štýl! Istým spôsobom ju k tomu donútila aj jej vlastná dcéra Molly, ktorá by v opačnom prípade prišla o svoju matku. O pláne povedala svojim najbližším a poprosila dcéru, aby ju vyfotila v plavkách a dala na sociálnu sieť. Tak bude aspoň menej pravdepodobné, že sa jej nepodarí schudnúť.

"Myslela som si, že keď sa všetci dozvedia o mojom pláne chudnutia, bude menej pravdepodobné, že sa mi to nepodarí. Bola by to strašná hanba a poníženie, ak by som to nedokázala," povedala dôvody svojho rozhodnutia Jo Sleetová.

Vždy, keď sa zbavila jednej veľkosti, odfotila sa a dala fotku na sociálnu sieť. Mala veľa pozitívnych ohlasov. Ľudia ju podporovali, aby pokračovala vo svojom pláne chudnutia. Boli pre ňu „hnacím motorom“!

Vzdala sa svojich obľúbených sladkostí, koláčikov, toastov a mastných jedál. Veľmi rada mala kari z rýchleho občerstvenia, ktoré tiež musela vylúčiť zo svojho jedálnička. Váha jej ukazovala stále menšie číslo. Za necelý rok zhodila neskutočných 65 kilogramov!

Jo Sleetová chce svojím príbehom inšpirovať ostatných, ktorí tiež bojujú s obezitou. Keď to dokázala ona, dokážu to aj oni. Stačí len chcieť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9