Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Výrobcovia potravín ukrývajú éčka za číslami: Odhaľte ich názvy!

Pozor na zvýšenú konzumáciu sladkostí, kde môžu byť nebezpečné éčka.
Pozor na zvýšenú konzumáciu sladkostí, kde môžu byť nebezpečné éčka. (Zdroj: photl.com)

Každý si myslí, že éčka sú zdraviu škodlivé. Pozor, nie všetky nám môžu ublížiť a spôsobiť zdravotné problémy. Ako však zistiť, ktorým sa vyhýbať, keď výrobcovia potravín uvádzajú len kódy bez názvov?

Idete do obchodu a hľadáte potraviny, ktoré sú zdravé. Akonáhle zbadáte v zložení kód – veľké písmeno E a číslo, produkt vrátite do regálu. Viete však, čo je za tým kódom? Aká látka a čo môže spôsobiť? Pozrite sa na zoznam tých najnebezpečnejších látok, ktoré sa ukrývajú za kódmi!

E102 – Tartrazin

Farbivo (žltá č. 5): Spôsobuje alergie a môže vyvolať astmatický záchvat. Dokonca sa spája so vznikom tumorov štítnej žľazy. Môže spôsobiť detskú hyperaktivitu. Látka je zakázaná v krajinách ako Nórsko, alebo Rakúsko.

E104 – Chinolinová žlť

Farbivo (žltá č. 10): Vyvoláva alergie a hyperaktivitu u detí.

E110 – Žlť SY

Farbivo: Spôsobuje alergie, hyperaktivitu a rakovinu. Nemali by ho konzumovať deti, tehotné a dojčiace ženy.

E122 – Azorubín

Farbivo (červené): Pozor by si mali dávať hlavne astmatici a citliví ľudia na aspirín, u ktorých môže spôsobiť alergie. Ďalšími vedľajšími účinkami môže byť hyperaktivita.

E 123 – Amarant

Farbivo (červená č. 2): Okrem toho, že je príčinou alergií, môže vyprovokovať astmatický záchvat či ekzém. Testy na zvieratách ukázali vznik rakoviny a narodenie jedincov s defektom.

E124 – Ponceau 4R

Farbivo sýtočervenej farby:  Testovalo sa na zvieratách, u ktorých potvrdil karcinogén. Okrem toho spôsobuje alergie.

E129 – Červeň Allura AC

Farbivo (oranžovo-červená): U zvierat spôsobilo vznik rakoviny. Bežným vedľajším účinkom sú alergie. Je zakázané vo viacerých krajinách.

E132 – Indigotin

Farbivo: Považuje sa za nebezpečnú látku. Môže zapríčiniť nevoľnosť a zvracanie, zvyšovanie krvného tlaku, vyrážky, ťažkosti s dýchaním a alergické problémy.

E133 – Žiarivá modrá

Farbivo: Spôsobuje hyperaktivitu u detí a je možný i vznik rakoviny.

E210 – Kyselina benzoová

Konzervačná látka: Môže za vznik astmy, neurologické poruchy, hyperaktivitu u detí. Pozor, ide o rakovinotvornú látku!

E240 – Formaldehyd

Konzervačná látka: Považuje sa za nebezpečnú prísadu, ktorá je v niektorých krajinách zakázaná. Je škodlivá hlavne vo väčších množstvách. Ide o rakovinotvornú látku, jej vdychovanie spôsobuje zhubné nádory nosohltanu.

E250 – Dusitan sodný

Konzervačná látka, stabilizátor: V mnohých krajinách je zakázaná. Považuje sa za potenciálny karcinogén, spôsobuje množstvo nepriaznivých účinkov, vrátane hyperaktivity. Preto je lepšie sa jej vyhnúť.

E621 – Glutaman sodný

Vylepšovač chuti: Hlavne vo väčšom množstve je nebezpečný. Spôsobuje bolesti hlavy, zvracanie, nevoľnosť, dýchavičnosť, dokonca aj halucinácie.

E951 – Aspartam

Syntetické sladidlo: Ide o kontroverznú prísadu, ktorá síce v malom množstve neuškodí, no spôsobuje problémy u citlivých ľudí. Vyvoláva bolesti hlavy, závraty, vyrážky a poruchy správania u detí. Vyhnúť by sa jej mali hlavne tehotné a dojčiace ženy.

E952 – Cyklamáty

Umelé sladidlá: V posledných rokoch sa realizovalo viacero výskumov, ktoré mali ukázať vplyv látky na ľudské zdravie. Potvrdili ich schopnosť podporovať aktivitu karcinogénov, konkrétne močového mechúra.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9