Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zaručená cesta k štíhlej postave: Ako urýchliť spaľovanie tukov?

Športovaním počas horúčav spálite viac tukov, ako v chladnejšom počasí.
Športovaním počas horúčav spálite viac tukov, ako v chladnejšom počasí.

Využite vysoké teploty vo svoj prospech! Chudnúť sa oplatí hlavne v lete, kedy to pôjde akosi samé. Veď na čo pomyslí človek počas letných dní, ak nie predovšetkým na tekutú stravu? Navyše, je dokázané, že telo spaľuje viac kalórií, keď je teplo. Aj keď sa cvičením v horúčave zbavíte viac tukov ako v chladnejšom počasí, netreba podceňovať svoje zdravie.

Prečo to tak je?

Pri cvičení v horúčavách spaľujete viac tuku a kalórií, lebo vaše telo pracuje vtedy ťažšie a snaží sa, aby vychladlo. Telo reaguje na teplo vylučovaním potu. Čím teplejšie bude, tým viac krvi bude vaše srdce pumpovať do končatín a potiť sa, aby sa zbavilo tepla a ochladilo. Vaše srdce pracuje ťažšie vo vysokých teplotách, než v chladnejších a výsledkom je zvýšené spaľovanie tukov.

Dôkaz, ktorý to potvrdzuje

V roku 2002 skúmala jedna štúdia vplyv teplôt na 90-minútové cvičenie na bicykli, pričom trénovalo deväť mužov. Zistilo sa, že chladnejšie teploty viedli k zníženiu spaľovaniu tukov. Iná štúdia z roku 1997 skúmala teplotu vzduchu a jej vplyv na dĺžku tréningu. Osem mužov bicyklovalo až do vyčerpania v rôznych teplotách, pričom najdlhšie vykonávali tréning v stredne vysokých teplotách.

Vysoké teploty sú nebezpečné

Aj keď pri vysokých teplotách spálite viac tuku, na druhej strane, váš tréning bude v tomto prípade trvať kratšie ako obvykle. Dôkazom je spomínaná štúdia z roku 1999, ktorá prišla na to, že bicyklisti boli schopní mať najdlhší tréning v stredne teplom počasí, teda nie v extrémnych teplotách.

Vysoké teploty môžu byť nebezpečné, vedú k vyčerpaniu organizmu a dehydratácii. Varovnými príznakmi je závrat, náhla únava a nevoľnosť, rovnako ako kŕče v nohách z vyčerpaných elektrolytov. Ak pocítite jeden z uvedených symptómov, ihneď prestaňte s cvičením. Je peto pravdepodobnejšie, že tréning budete mať o niečo kratší ako obvykle. No za ten čas môžete pokojne spáliť viac tukov, ale

Nezabúdajte na tekutiny

Pite veľa tekutín počas cvičenia v horúcom počasí. Tak si doplníte obsah vody v tele. Dobre spravíte, ak budete mať po ruke aj nejaký športový nápoj. Voda totiž nemusí byť práve tou najlepšou voľbou, pretože vám nedoplní elektrolyty, ktoré ste stratili ťažkým potením. Tieto látky nájdete práve v nápojoch pre športovcov.

Buďte zvlášť opatrní, pokiaľ je teplo a ešte k tomu vysoká vlhkosť vzduchu. To je „perfektná“ kombinácia na to, aby sa váš organizmus vyčerpal. Keď začínate cvičiť, choďte na to pomaly, ale isto a zvyšujte intenzitu cvičenia. Používajte ľahké, priedušné látky, ktoré odháňajú vlhkosť preč z vášho tela.

Silu tepla si uvedomujú športovci

Niektorí trénovaní atléti si uvedomujú výhodu tepla. Bežne to využívajú tak, že si v posilňovni oblečú hrubé tričko alebo iné ťažké oblečenie, aby im bolo teplejšie a spálili tak viac kalórií a tuku.

Vysoké teploty - ideálne na chudnutie

Je na vás, ako s tým naložíte vy, no pravdou je, že pri cvičení v lete sa vám bude ľahšie dodržiavať zdravý jedálníček. Pri vysokých teplotách má človek chuť skôr na tekutú stravu, ako napr. na ťažké pečené mäso. Ak to spojíte s pravidelným cvičením - štíhlu postavu budete mať na dosah!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9