Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nie ste v pohode? Nepijete tie správne drinky

(Zdroj: GettyImages)

Zostať hydratovaný je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť pre podporu celkového zdravia. Kľúčový je však výber tých správnych nápojov na popíjanie. Vsadiť by ste mali na tie, ktoré dodajú telu cenné živiny. Ktoré sú tie najlepšie?

Voda patrí medzi najzdravšie nápoje na svete. Dokonale hydratuje a neobsahuje žiadne kalórie. Nie každému však chutí iba čistá, píše sa na eatthis.com. Našťastie však existujú drinky, ktoré sú bohaté na živiny, vitamíny, minerály, antioxidanty, bielkoviny a vlákninu, teda všetko, čo telo potrebuje, aby bolo zdravé. Ich benefitom je aj to, že nespôsobujú nežiaduce účinky, ako je nával cukru alebo nervozitu spôsobenú kofeínom. Ktoré sú pre vás tie najlepšie?

1. Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty známe ako katechíny. Jeho popíjanie podporuje zdravie buniek a predchádza niektorým chorobám. Má pozitívny vplyv na metabolizmus a oxidáciu tukov. Prirodzene obsahuje kofeín, aj keď je ho zvyčajne menej ako 50 miligramov na šálku. Vyhnite sa pridávaniu sladidiel do zeleného čaju, aby ste maximalizovali jeho pozitívny vplyv na vaše zdravie.

2. Čierna káva

Bez dobrej šálky kávy si mnohí nevedia predstaviť, že vôbec vstanú z postele. No vedeli ste, že môže byť dobrá aj pre vaše zdravie? Jej konzumácia znižuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny a cukrovky typu 2, dodá telu zdravé antioxidanty. Najlepšie urobíte, keď si ju doprajete čiernu. Pre zmiernenie chuti do nej môžete pridať sladidlo, či kvapku mlieka.

3. Domáce smoothie

Smoothie je nápoj nabitý zdravím, ktorý si dokážete vyrobiť ľahko v pohodlí domova. Je na vás, čo do neho pridáte, či už to bude ovocie, alebo zelenina. Aby ste vytvorili vyvážené jedlo pridajte do mixéra aj zdroj zdravých tukov a bielkovín. Použiť môžete orechové maslo či avokádo, ale aj proteínový prášok, alebo grécky jogurt.

4. Proteínový nápoj

Ak hľadáte pohodlnú náhradu jedla, proteínové kokteily sú tou pravou voľbou. Regulujú hmotnosť tým, že zasýtia na dlhší čas a budujú svalovú hmotu pridaním kvalitných bielkovín. Vsaďte sa tie, ktoré majú okolo 200 kalórií, 20 až 30 gramov bielkovín a majú nízky obsah cukru.

5. Vývar z kostí

Vývar z kostí je občerstvenie s vysokým obsahom bielkovín. Jeho popíjanie pomáha pri regenerácii svalov, najmä ak si ho vychutnáte po tréningu. Poskytuje 10 gramov bielkovín na šálku a je bohatý na kolagén. O ňom je dobre známe, že podporuje elasticitu pokožky, vyživuje kosti a spomaľuje starnutie.

6. Kombucha

Jednou z výrazných vlastností kombuchy je jej bohatý obsah probiotík. Tieto prospešné baktérie  podporujú zdravý črevný mikrobióm, zlepšujú imunitu, bojujú s nadváhou a obezitou.

7. Perlivá ochutená voda

Perlivá ochutená voda ponúka osviežujúci, nízkokalorický spôsob ako ukojiť smäd. Nie všetky sú však zdravé. Zatiaľ čo niektoré obsahujú umelé príchute, iné získavajú chuť z pridaného cukru. Vyberte si takú, ktorá obsahuje skutočné ovocie a nie je osladená.

8. Šťava z granátového jablka

Granátové jablko je naplnené cennými antioxidantmi, ktoré podporujú bunkové zdravie a bojujú s oxidačným stresom. Hoci konzumácia jeho semien je skvelý spôsob, ako zvýšiť príjem dôležitých živín, je v celku náročné ho očistiť. A preto je šťava z granátového jablka jedným z najzdravších nápojov, ktorý môžete popíjať. Ak chcete z neho získať čo najviac výhod, mali by ste sa uistiť, že kupujete 100% džús.

9. Prebiotický nápoj

Prebiotiká slúžia ako potrava pre prospešné baktérie v čreve a podporujú ich rast. Udržujú zdravú rovnováhu črevných mikróbov, čo je kľúčové pre trávenie, vstrebávanie živín a imunitnú funkciu. Aj keď neexistuje žiadne oficiálne odporúčanie pre príjem prebiotík, štúdie ukazujú, že konzumácia aspoň 3 až 5 gramov denne má svoje zdravotné výhody.

10. Javorová voda

Voda z javora obsahuje elektrolyty, antioxidanty, minerály a ďalšie fytonutrienty. Tieto jedinečné faktory zlepšujú hydratáciu a zároveň poskytnúť jemnú a lahodnú javorovú chuť. Vychutnajte si ju ako alternatívu vody počas celého dňa, alebo ju pridajte do svojho domáceho smoothie.

Viac o téme: NapojeSmoothieKombuchaHydrataciaZeleny cajCierna kavaProteinovy napojJavorova voda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9