Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

POTRAVINA, vďaka ktorej OMLADNE mozog o 4 ROKY: SPOMALÍ tempo starnutia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prichádza nenápadne a stáva sa z nej pandémia. Najhoršie je, že proti demencii neexistuje efektívny liek. No aspoň sa dá spomaliť a to určitými potravinami, ktoré si dáte na tanier.

Podľa štúdie konzumácia len jednej porcie listovej zeleniny denne môže znížiť riziko demencie a starnutie vášho mozgu. Skenovanie ukázalo, že seniori, ktorí jedli aspoň šesť porcií zeleniny, mali nižšie hladiny plakov spojených s Alzheimerovou chorobou a mozog o štyri roky mladší ako ich rovesníci, píše sa na dailymail.co.uk.

Demencia je spôsobená amyloidnými proteínmi v mozgu, ktoré sa zhlukujú a spôsobujú poškodenie kľúčových neurónov. Zelená listová zelenina je bohatá na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť mozog pred oxidačným stresom, spájaným s tvorbou týchto amyloidných plakov.

Autor štúdie Puja Agarwal z RUSH University v Chicagu dodal: „Tieto výsledky sú vzrušujúce. Zlepšenie stravy len v jednej oblasti – ako napríklad konzumácia viac ako šiestich porcií zelenej listovej zeleniny týždenne alebo nejesť vyprážané jedlá – súviselo s menším počtom amyloidných plakov v mozgu podobne, ako keby ste boli o štyri roky mladší."

Čo robí zelenina s mozgom?

Výskumníci sa zamerali na 581 ľudí s priemerom 84 rokov a hodnotili ich stravu, pričom účastníci súhlasili s darovaním svojho mozgu po smrti kvôli výskumu demencie. Vypĺňali ročné dotazníky, v ktorých sa pýtali, koľko rôznych potravín jedli. Zomreli v priemere sedem rokov po začiatku štúdie. Tesne pred smrťou bolo 39 percentám diagnostikovaných demencia. Pri vyšetrení po smrti 66 percent spĺňalo kritériá Alzheimerovej choroby.

Počas posmrtného vyšetrenia vedci skúmali ich mozgy, aby určili množstvo amyloidných plakov a tau spletencov. Nachádzajú sa v mozgu ľudí s Alzheimerovou chorobou, ale môžu byť aj v mozgoch starších ľudí s normálnym poznaním.

POTRAVINA, vďaka ktorej OMLADNE
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci sa potom pozreli na potravinové dotazníky, ktoré boli zozbierané a zoradili kvalitu stravy u každej osoby. Dostali skóre na základe toho, ako prísne dodržiavali verziu stredomorskej stravy, ktorá uprednostňuje listovú zeleninu, ako je špenát a kel a inú zeleninu. Vedci zistili, že ľudia, ktorí dodržiavali diétu s vysokým obsahom zeleniny, dosiahli o jeden bod vyššie skóre a mali rovnaké množstvo plaku v mozgu ako ľudia mladší o 4,25 roka.

Tradičná stredomorská strava kladie dôraz na olivový olej, orechy a ryby a spája sa s množstvom zdravotných výhod vrátane kardiovaskulárnych chorôb a dlhšej životnosti. MIND diéta je zase spojením stredomorskej stravy a DASH diéty. Výskum publikovaný v časopise Neurology zistil, že ľudia, ktorí dosiahli najvyššie skóre za dodržiavanie diéty MIND, mali priemerné množstvo plaku podobné tým, ktorí boli o 12 rokov mladší v porovnaní s tými, ktorí dosiahli najnižšie skóre.

Ľudia, ktorí jedli najviac zelenej listovej zeleniny - teda sedem alebo viac porcií týždenne, mali v mozgu množstvo plakov, ktoré zodpovedalo tým, ktorí boli takmer o 19 rokov mladší. Bolo to v porovnaní s tými, ktorí jedli najmenej zeleniny, približne jednu alebo menej porcií týždenne.

Zlepšujú zdravie mozgu

Doktor Agarwal dodal, že hoci štúdia zistila súvislosť medzi špecifickými diétami a menším počtom plakov demencie, nič to ešte neznamená.

Povedal: „Aj keď náš výskum nedokazuje, že zdravá strava viedla k menšiemu počtu usadenín amyloidných plakov v mozgu, ktoré sú známymi indikátormi Alzheimerovej choroby, vieme, že existuje vzťah a jedným zo spôsobov môže byť dodržiavanie MIND diéty a stredomorskej stravy. Tak možno zlepšiť svoje zdravie mozgu a ochrániť mozog pred kognitívnym poklesom."

Viac o téme: ZdravieDemenciaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9