Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bojíte sa zubných KAZOV? Dajte si tento vianočný sladký NÁPOJ, vplýva aj na MATERNICU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Horúce kakao, teplá deka a keď sa k tomu pridajú vianočné rozprávky, väčšia idylka snáď ani neexistuje! Lahodný nápoj uchvátil svet pred tisíckami rokov, no svoje čaro má i dnes. Prečo po ňom siahnuť aj tieto Vianoce?

Kakao je prášok, ktorý sa vyrába drvením kakaových bôbov a odstránením tuku, ako sa píše na brightside.me. Jeho účinky na ľudské zdravie objavili už Mayovia. Do Európy ho priviezli španielski dobyvatelia v 16. storočí a dodnes sa používa ako liek na rôzne ochorenia. Najslávnejšie je však vďaka čokoláde, ktorá sa z neho vyrába. Vďaka obsahu kakaa sa o nej hovorí, že zaženie depresiu a zlepší náladu. 

Čítajte tiež: ZABÍJA toto ovocie starnúce bunky? Veľký potenciál ODDIALENIA chorôb súvisiacich s vekom!

Aké sú ďalšie dôvody jeho konzumácie?

1. Dokáže zmierniť menštruačné kŕče

Pokiaľ ide o prírodné zmiernenie bolestí pri menštruácii, konzumácia tmavej čokolády je dokonalým riešením. Obsahuje totiž kakao, v ktorom sa nachádza horčík. Telo ho potrebuje, aby zostalo zdravé. Ak pociťujete bolesti v bokoch, stehnách a v bruchu, horčík uvoľní nepríjemné kŕče v maternici.

2. Môže znížiť riziko obezity

Ak ste si mysleli, že kakao spôsobuje priberanie, budete prekvapení. Pokiaľ čokoládu nekonzumujete na kilá, malé dávky tej tmavej pomáhajú kontrolovať hmotnosť. Kakao totiž obsahuje fytonutrienty, ktoré sú zdraviu prospešné. Má tiež nízky obsah tuku a cukru a je skvelé na rozprúdenie energie a navodenie pocitu sýtosti.

Bojíte sa zubných KAZOV?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Pomôže ľuďom s astmou a alergiami

Astma môže byť desivá a život ohrozujúca. Našťastie na ňu existuje liečba. Kakao obsahuje dve špeciálne zlúčeniny nazývané teobromín a teofylín, obe sa považujú za antiastmatické. Prvý z nich pomáha uvoľniť dýchacie cesty v pľúcach a chráni pred rakovinou pľúc, znižuje riziko alergií. Teofylín pomáha dýchacím cestám relaxovať a má protizápalové vlastnosti.

4. Nakopne imunitu

Kakao je skvelé na nakopnutie imunity. Má antioxidačné vlastnosti, ktoré zvyšujú prietok krvi, udržujú zdravie čriev, znižujú stres. Nachádzajú sa v ňom aj flavonoly, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v zlepšovaní imunitnej funkcie. Pomáhajú znižovať krvný tlak, zabraňujú vzniku krvných zrazenín a zmierňujú zápal.

5. Prospieva zubom a pokožke

Kakao chráni ďasná pred zubným kazom. Obsahuje polyfenoly, ktoré pomáhajú bojovať proti kyseline, ktorá napáda zubnú sklovinu. Okrem zubov chráni aj pokožku. Je možné, že ste roky boli presvedčení, že čokoláda spôsobuje akné, ale je to mýtus. V skutočnosti je kakao prospešné pre pokožku. Chráni ju pred slnkom a pomáha ju hydratovať.

Viac o téme: ZdravieKakaoPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9