Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Kokosový olej ako jed? Odborníčka ho prirovnáva k najhoršej potravine, ktorú jeme!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dlhé roky sa hovorilo o kokosovom oleji ako o superpotravine, ktorá by mala byť zaradená do nášho jedálnička. Potom však odborníci upozorňovali, že nie je až taká zdravá, ako sa myslelo a že si treba dávať pozor na jej množstvo. Je to však ešte horšie!

Čistý jed! To o kokosovom oleji, ktorý pred rokmi zaznamenal veľký boom v oblasti zdravého stravovania, povedala Dr. Karin Michelsová, ktorá je harvardskou profesorkou a vedúcou výskumného centra na Univerzite vo Freiburgu. Vyhlásila, že táto potravina je jednou z najhorších, ktorú môžeme jesť, ako sa uvádza na independent.co.uk

Čítajte tiež: Prekvapivý signál predpovedá rakovinu skôr, než sa choroba ozve: Ukrýva sa v moči!

Pohroma pre telo

Kokosový olej kedysi získal veľkú popularitu. Kardiológovia sú si vedomí toho, že ide o chutnú potravinu, no pre ľudské telo je priam pohromou! Obzvlášť trpia naše tepny. Dr. Michels dokonca tvrdí, že je to horšia potravina ako bravčová masť, ktorá bola hitom ešte v 50-tych rokoch 20. storočia. 

Napriek tomu, že dnes sa kokosový olej už odmieta kvôli množstvu tukov, ktoré obsahuje, celoštátna anketa z roku 2016 zistila, že najmenej 70 percent Američanov stále verí, že kokosový olej je zdravou voľbou.

Jeho predaj stúpol v roku 2000, keď na svetlo sveta uzreli štúdie Columbia University, ktoré sa zamerali na mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, čo je typ tuku, prítomný v kokosových orechoch. Účastníci štúdie, ktorí jedli stravu s mastnými kyselinami so stredne dlhým reťazcom spaľovali tuk rýchlejšie! Mohol by však byť tento produkt, začlenený do každodenného života, svätým grálom spaľovania tukov? Spotrebitelia rozhodli, že mohol a tak predaj kokosového oleja stúpol. Lekárske odvetvie sa však nespomínalo. Dokonca autorka štúdie a profesorka výživy Marie-Pierre St-Ongeová vysvetlila, že kokosové orechy majú len 14% stredne dlhých mastných kyselín. 

Kokosový olej ako jed?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)
Radšej do kúpeľne ako do kuchyne

Podľa štúdie Americkej srdciarskej asociácie by sme si mali skutočne dávať pozor na konzumáciu kokosového oleja. Obsahuje totiž najviac nasýtených tukov spomedzi všetkých druhov oleja. Je to až vyše 82 percent! Oproti nemu má maslo 63 percent nasýtených tukov a bravčový tuk 39 percent. Nasýtené tuky vplývajú na zvyšovanie zlého cholesterolu, ktorý má na svedomí kardiovaskulárne problémy, upcháva cievy a zhoršuje činnosť srdca

Hoci ho nemusíme úplne vylúčiť z jedálnička, treba dávať pozor na skonzumované množstvo. Ženy môžu prijať 20 gramov a muži 30 gramov nasýtených tukov denne. Kokosový olej je však lepší skôr ako náhrada telového mlieka. Pokožku vyživí, hydratuje a zanechá ju jemnú. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9