Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čo sa stane, ak zjete bravčové mäso? Pravda, či predstavuje pre nás nebezpečenstvo!

Pred konzumáciou mletého mäsa ho nezabudnite dôkladne tepelne spracovať.
Pred konzumáciou mletého mäsa ho nezabudnite dôkladne tepelne spracovať. (Zdroj: profimedia.sk)

Pre niektoré náboženstvá je konzumácia bravčového mäsa tabu. Považujú ho za nečisté, preto sa mu vyhýbajú. Je to však skutočne pravda? Mali by ho vylúčiť z jedálnička aj ostatní?

Ošípané majú tendenciu jesť a piť prakticky čokoľvek a to vrátane moču, výkalov a zhnitého jedla. Tieto toxické látky, ktoré prasa požije, sú uložené v jeho tukových bunkách a orgánoch zvieraťa a nie sú stráviteľné.

Štúdia vykonaná na 200 ošípaných odhalila, že u viac ako 70% sa nachádza veľmi nebezpečný mikroorganizmus známy ako Yersinia enterocolitica. Ide o veľmi nepríjemný mikroorganizmus, ktorý môže podnietiť ľudský organizmus k vracaniu, horúčke, kŕčoch, hnačke a nevoľnosti. Vykonaná štúdia dokonca poukázala na to, že mleté bravčové mäso je ešte nebezpečnejšie ako bravčové rebierka!

Testy taktiež ukázali prítomnosť rôznych nečistôt, vrátane liečiva ractopamínu. Ide o extrémne jedovatú zlúčeninu u ľudí a dokonca je zakázaná v niektorých krajinách v Európe a Číne. To však nie je všetko. Ošípané môžu prenášať aj iné parazitické červy a ďalšie infekcie na človeka.

Pásomnica dlhočlánková je črevný parazit, ktorý môže viesť ku kontaminácii tkaniva a straty chuti do jedla. Bravčové mäso môže tiež skrývať parazitickú hlístu rodu Trichinella, ktorej vajcia môžu byť umiestnené v mäse. Do tela človeka sa dostáva vo forme lariev konzumáciou mäsa. Môže spôsobiť opuch, malátnosť, bolesti svalov a horúčku. Bravčové mäso môže tiež preniesť na ľudí Menangle infekciu, spôsobujúcu horúčky, zimomriavky, migrény a potenie a žltačku.

Ako znížiť riziko?

Je však možné vyhnúť sa hrozbe v podobe infekcií a parazitov? Riziko môžete výrazne znížiť dôkladným prevarením bravčového mäsa, kedy odstránite väčšinu nebezpečných mikroorganizmov. Nie je však isté, presne pri akej teplote sa zničí celý mikroorganizmus. V každom prípade sa oplatí používať teplomer na určenie teploty v mäse. Bravčové rebierka vyžadujú teplotu okolo 145 stupňov Celzia, zatiaľ čo mleté mäso musí byť varené pri vyššej teplote 160 stupňov Celzia.  

Ak skladujete surové bravčové mäso, uistite sa, že je uložené mimo dosahu ostatných potravín. Nikdy by nemalo byť skladované spolu s ostatnými potravinami, ktoré sa konzumujú surové. Pri manipulácii so surovým mäsom by ste si mali dôkladne umyť ruky. Ak je to možné, preštudujte si etiketu na kupovanom bravčovom mäse alebo sa naň popýtajte predajcu a určite dajte prednosť mäsu bez akýchkoľvek liekov, chemikálií, ractopamínu a rôznych antitoxínov.

Nebezpečenstvo je stále vysoké

Bohužiaľ, existujú obavy, že i mäso označené ako „Prírodné“ alebo „100 % organické“ ešte nemusí byť zdravé a i napriek tomu mohli byť zvieraťu podávané antibiotiká. Takmer vždy je bravčové mäso kontaminované parazitmi rodu Trichinella spiralis alebo červami, čo predstavuje záťaž hlavne pre črevný trakt. Aj keď na druhej strane varenie mäsa pri vysokej teplote vedie k zničeniu tohto parazita.

Nebezpečenstvo vzniku infekcie z konzumácie bravčových rebierok alebo mletého ​​bravčového mäsa je stále veľmi vysoké aj bez ohľadu na varenie pri vysokých teplotách z dôvodu veľmi zlej normy, pokiaľ ide o monitorovanie kŕmenia ošípaných.

Ošípané, ktoré sa zabíjajú, majú na farme trochu čerstvého vzduchu a slnečného svitu a sú kŕmené rôznymi liekmi, aby boli čo najväčšie. Jedná sa o komercializáciu procesu za účelom dosiahnutia zisku bez ohľadu na koncového používateľa, ktorý je tým ohrozený. Navyše, ošípané bývajú zavreté aj v továrňach, kde zvyknú jesť vlastné zvratky a výkaly rovnako ako piť moč bez toho, že by ich poľnohospodári kontrolovali. Taktiež sú vystavené vysokému riziku vzniku svrabu, keďže dýchajú smrtiaci plyn. Pred zabitím je tiež podozrenie na zápal pľúc v dôsledku amoniaku v moči a stolici. 

Čo na to odborník?

Nie sú však tieto trvdenia zbytočne prehnané? Skutočne je pre nás bravčové mäso zo zdravotnej stránky nevhodné? Opýtali sme sa na to výživového poradcu Ing. Libora Javra, ako je to u nás s chovom ošípaných a či môžeme konzumovaať bravčové mäso. 

"Bravčové mäso je jednou zo základných potravin nášho obyvateľstva už niekoľko storočí, preto je i chov ošípaných a tým predchádzanie nákazy maximalne minimalizované, pretože naši chovatelia veľmi dobre vedia, čomu sa majú vyhýbať, aby sa ošípané nenakazali. Každopádne chovy a priamo vyrobky z ošípaných sú kontrolované hygienou, preto je možnosť nákazy parazitmi či mikroorganizmami minimalizovaná. Samozrejme, ak sa s touto komoditou a aj s hociakou inou bude narábať zle a neodborne, môže dôjsť k nákaze, to však nie je problém bravčového mäsa," upozorňuje nutričný špecialista. 

Zároveň dodáva, že bravčové mäso je štruktúrou veľmi podobné ľudskému, teda z neho vie náš organizmus veľmi dobre prijímať látky, najmät bielkoviny, ale i ostatné.

"V dnešnom ponímaní života je vľmi dôležité vyberať kvalitné časti bravčového mäsa, bez zbytočnej prítomnosti tukov - sádla, s vyšším osvalením," povedal odborník na záver. 

Čítajte tiež: Kešu oriešky šokujú svojou silou: Takto sa správajú v ľudskom tele!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9