Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prečo by sme mali jesť banánové šupky? Po tomto zistení ich už nevyhodíte!

Nezabúdajte na banánovú šupku, ktorá obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok.
Nezabúdajte na banánovú šupku, ktorá obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. (Zdroj: thinkstock.com)

Netradičné využitia banánovej šupky sú už mnohým známe. Odstráni bradavice, vybieli zuby, zmierni svrbenie či urýchli proces hojenia. Toto všetko dokáže. Banánovú šupku by sme však nemali vyhadzovať tiež preto, lebo je skvelá na konzumáciu!

Bývalá prezidentka fóra zdravého stravovania pri Kráľovskom medicínskom spoločenstve Veľkej Británie Dr. Marilyn Glenvilleová upozorňuje, že šupky z ovocia by nemali v žiadnom prípade skončiť v koši.  Podľa nej u nich existuje tzv. "bio-synergia", čo znamená, že nutričná hodnota jednej časti produktu je posilnená druhou časťou. To je dôvod, prečo by nemali šupky skončiť v koši. Týka sa to aj banánovej, ktorá má sama o sebe množstvo zdraviu prospešných látok. Tým, že ju vynecháme z jedálnička, sa zbytočne pripravíme o cenné látky, ktoré sme mohli z nej získať!

Čo všetko sa v nej nachádza?

Aj keď banánová šupka nevyzerá na prvý pohľad najlákavejšie, je bohatá na draslík, horčík a vlákninu. Nachádza sa v nej tryptofán, teda látka, kľúčová pri tvorbe serotonínu, ktorý  bráni vzniku depresie a napomáha k lepšiemu spánku. K banánovej šupke, ako plnohodnotnej potravine, sa prikláňa tiež doktorka a odborníčka na výživu z britskej asociácie Ana Danielsová. Ako dodala, šupka obsahuje diétne vlákna, ktoré pomáhajú regulovať  hladinu cholesterolu v krvi. Nájdeme v nej vitamíny a minerály, keďže šupky každého ovocia sú vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Veľmi prospešná he pre naše zdravie aj vďaka karotenoidom a antioxidantom.


Zradní kamaráti na tanieri: Po tomto zistení si už čipsy nedáte!


V banánovej šupke sa nachádzajú tieto živiny:

  • 12 % dennej odporúčanej dávky vlákniny
  • 17 % vitamínu C
  • 20 % vitamínu B6
  • 8 % horčíka

Odborníci sa jednoznačne zhodujú na tom, že by sme mali jesť banánovú šupku. Mnohým však nemusí chutiť, v tom prípade môžete celý banán pokrájať na kúsky a na 10 minút vhodiť do vriacej vody. Môžete piť ako čaj.

Najlepšie bude, ak budete konzumovať  banánovú šupku spolu s dužinou. Vtedy získate z celého banánu najviac prospešných látok a využijete tak silu tohto tropického ovocia.

Čítajte tiež: Čo sa udeje v našom tele, keď budeme konzumovať zázvor každý deň?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9