Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sušené ovocie v mikulášskych balíčkoch? Pravda o tom, či je to zdravá náhrada sladkostí!

Sušené ovocie dajte do mikulášskeho balíčka, no dávajte si pozor, koľko ho zjete.
Sušené ovocie dajte do mikulášskeho balíčka, no dávajte si pozor, koľko ho zjete. (Zdroj: thinkstock.com)

Premýšľate už nad mikulášskymi balíčkami pre deti, no chcete sa vyhnúť sladkostiam, ktoré ničia ich zuby? Sušené ovocie sa zdá byť vhodná alternatíva, no je tomu tak aj naozaj?

Problém číslo jeden – množstvo prijatého cukru

Sušené ovocie je z hľadiska skladnosti dokonalou desiatou či olovrantom. Stačí si dať pár kúskov do vrecúška a v práci či v škole môžete nerušene maškrtiť. Množstvo je ale zavádzajúce, pretože sa vám zdá, že ak toho zjete málo, budete hladní. Preto máme tendenciu pridávať, aby ste sa cítili zasýtení.

A tu je ten problém. Sušené ovocie prejde procesom dehydratácie, takže sa zbaví vody. Nezbaví sa však prirodzeného množstva cukru a iných živín. Takže čím viac toho zjete, tým viac cukru prijmete.

„Všeobecne platí, že obsah vody tvorí v plodoch 70 – 85% hmotnosti, takže keď sa voda odstráni, veľkosť porcie sa zmenší o 20 percent, ale s rovnakou energiou a obsahom živín. Výsledkom je, že veľkosť našej porcie v gramoch sušeného ovocia by mala byť okolo pätiny veľkosti porcie normálneho ovocia,“ povedal Tom Fitzgerald, nutričný odborník.

Niekedy sa k tomuto množstvu môže pridať aj cukor na povrch ovocia, ktorý sa pridáva pre chuť či len z vizuálneho hľadiska, rovnako ako olej, ktorý je používaný ako konzervant.

Problém číslo dva – množstvo zjedeného ovocia

Všeobecne platí, že pol šálky sušeného ovocia sa rovná šálke čerstvého ovocia. Ako už bolo spomenuté, menšie porcie na pohľad nás podvedome nútia zjesť toho viac. V domnení, že jeme niečo zdravé, si doprajeme.

„Pár kúskov ovocia nás nezabije, ale väčšina z nás má chuť na sladké a potrebuje viac ako len za hrsť,“ povedala Stephanie Prem, majiteľka fitnes centra.

S mierou je ovocie neškodné, treba vedieť, kedy je toho už dosť.

Zdroj vitamínov, ktoré potrebujeme

Vitamíny rozpustné vo vode sa prirodzene procesom sušenia strácajú. Vyvážené sú však tými, ktoré sú viac koncentrované pri dehydratácii. Pol šálky väčšiny typov sušeného ovocia má približne rovnaké množstvo vitamínov B ako šálka čerstvého ovocia. Sušeným ovocím prichádzame o vitamín C a aj vitamínu A, na druhej strane sú typy ovocia, ktoré sú ich dobrým zdrojom.

Aké ovocie si vybrať?

Stephanie Prem odporúča sušené ovocie, ktoré obsahuje aj vlákninu. Najlepšie sú slivky, broskyne alebo jablká.

„Ak si viete ovládať chute a viete, kedy prestať s ich konzumáciou, potom choďte do toho. Ak viete, že to nezvládnete, potom navrhujem, aby si ste si dali radšej obyčajné jablko,“ povedal Fitzgerald.

Banány napomáhajú liečbe tráviacich porúch, datle sú skvelým afrodiziakom, jablká zase znižujú krvný tlak. Slivky zlepšujú trávenie, marhule pomáhajú pri zápche a figy majú močopudné účinky. Ako sme ale hovorili, všetko s mierou.

Vedeli ste, že...?

  • Ak sa venujete vytrvalostnému športu, je sušené ovocie bohatým zdrojom energie?
  • Najkalorickejšie sú banány, papája, broskyne a marhule?
  • Sušené datle obsahujú tyramín, ktorý môže spôsobiť migrénu? 

Čítajte tiež: Pijete vodu na prázdny žalúdok? Na toto si dávajte pozor!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9