Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ako spoznáte kvalitu vajíčka? Skutočná pravda, či záleží na farbe žĺtku!

Kvalitu vajíčok nespoznáte podľa farby žĺtku, treba si všímať etiketu!
Kvalitu vajíčok nespoznáte podľa farby žĺtku, treba si všímať etiketu! (Zdroj: thinkstock.com)

Slovenská Veľká noc je bohatá nielen na tradície, ale aj na jedlá. Po období pôstu si mnohí radi sadnú za stôl plný rôznych pochúťok. Nesmú chýbať ani vajíčka, ktoré sú symbolom jari a nového života. Viete však, aké vajíčka máte na veľkonočnom stole?

Vajíčka pri kúpe nezvykneme detailne študovať, no mali by sme! Nie všetky sú totiž najzdravšie, preto, ak vám záleží na zdraví, na ktoré by sme si mali dávať pozor práve počas veľkonočného hodovania, venujte im pozornosť.

Tmavožltý žĺtok ako dôkaz zdravia?

S kvalitou vajíčka sa spája žĺtok. Zaužívaným tvrdením je, že záleží na jeho farbe. Práve podľa neho spoznáte, či sliepka, z ktorej pochádza vajíčko, bola chovaná v klietke bez slnka alebo voľne.

Kvalitu vajíčok jednoznačne určuje spôsob chovu sliepok. Ideálne, aby bola sliepka zdravá, mala prirodzenejšie podmienky pre život, bola chovaná kvalitným krmivom, bez chemikálií a iných podporujúcich látok,“ povedal nutričný špecialista Ing. Libor Javro.

Ako sa uvádza na Distractify.com, najzdravší variant žĺtka je údajne ten najtmavší. Takéto vajíčka pochádzajú od sliepok, ktoré sú voľne chované a mali väčšiu možnosť konzumácie pigmentovanej stravy. Pigment sa prenáša práve do žĺtka.


Viete, ako správne skladovať vajíčka? Prečo ich nedávať do dverí v chladničke a nenechávať v kartón!


Ak je žĺtok tmavý, je v ňom xantofyl, čo je žlté farbivo živočíšnych a rastlinných buniek a omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny sú pritom veľmi dôležité pre ľudské zdravie. Majú protizápalové účinky, pomáhajú pri liečbe všetkých degeneratívnych chorôb od ochorení srdca až po Alzheimerovu chorobu, pozitívne pôsobia na vývoj mozgu ľudského plodu, podporujú tiež cirkuláciu krvi, pôsobia na riedenie krvi a pomáhajú znižovať krvný tlak.

Nedajte sa oklamať!

Výživový poradca však upozorňuje, že by sme nemali prihliadať na farbu vajíčka. Môže mať síce tmavooranžový žĺtok, ale to ešte neznamená, že je kvalitné a obohatené omega-3 mastnými kyselinami!

Farba žĺtka je závislá od prítomnosti farbiva v krmive. Dané farbivo vedia chovatelia dodať do krmiva hocikedy a hociako. Tmavožltý až oranžový žĺtok môže mať vajíčko aj od sliepky, ktorá nebola chovaná v ideálnych podmienkach. Preto by som kvalitu vajíčka neprisudzoval farbe žĺtku, ale k vyššie uvedeným faktorom,“ povedal odborník na výživu Ing. Libor Javro.

Farba žĺtka teda závisí od toho, čo sliepka dostávala do zobáka, no môže to byť i spomínané farbivo! Čím je sliepka staršia, tým má žĺtok bledší. Keďže trh chce intenzívnu farbu, chovatelia nosniciam pridávajú do krmiva farbivá.  

Keďže si človek nemôže byť istý, či je farba žĺtka prirodzená alebo nie, venujte pozornosť niečom inému.

Treba čítať etikety, kde a odkiaľ a akým spôsobom pochádza vajíčko,“ povedal Ing. Libor Javro.

Čítajte tiež:

Vajíčka ako časované bomby s cholesterolom? Pravda o tom, či sú naozaj škodlivé!

Farbivá v potravinách: Ktoré vám môžu dokonca prospievať?

Etikety na výrobkoch sa oplatí čítať

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9