Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zázračný elixír citrón: Toto ste o ňom nevedeli!

Citrón má výnimočné účinky nielen vďaka svojej šťave, ale aj kôre!
Citrón má výnimočné účinky nielen vďaka svojej šťave, ale aj kôre! (Zdroj: thinkstock.com)

Šťava z citróna je vychvaľovaná do nebies, no zabúda sa na niečo, čo je tiež súčasťou tohto tropického ovocia. Citrónová kôra! Dokáže ďaleko viac ako len v postrúhanej forme osviežiť zákusky či koláče! Je rovnako dôležitá a zdraviu prospešná ako citrónová šťava.

Ak sme si kúpili citrón, bolo to predovšetkým kvôli jeho šťave. Vnútro sme využili, no kôra putovala ihneď do koša. Párkrát sme ju síce postrúhali a použili do zákuskov či iných jedál, inak bola pre nás nepotrebná. Citrónová kôra je pritom veľmi zdravá a má priam zázračné účinky na ľudský organizmus ako jeho šťava!

Čo dokáže?

Kôra z citrónu má neskutočnú silu! Hovorí sa o nej, že obsahuje o 5 až 10-krát viac vitamínu ako citrónová šťava. Vaše telo dokáže zbaviť zdravotne závadných toxických prvkov!

Je vhodným prostriedkom proti reumatizmu, artróze a dna, keďže pomáha odvádzať z organizmu kyselinu močovú. Ocenia ho tiež ľudia s vysokým krvným tlakom. Zabraňuje vzniku zrazenín, kôrnateniu tepien a posilňuje žlčník. Obsahuje cenné látky, pre ktoré sa oplatí ho mať na vianočnom stole! Ochraňuje ľudské telo pred prechladnutím, zmierňuje alergie, astmu a dokonca aj kŕčové žily! Trápia vás hemoroidy či máte sklon k modrinám a opuchom? Citrusové bioflavonoidy v kôre blahodarne pôsobia na štruktúru cievnych stien.

Vnútorná citrónová kôra je bohatým zdrojom rastlinného antioxidantu citrín. Ten účinne posilňuje a znižuje bolestivosť stien žíl a vlásočníc. Limonen, látka, ktorú tiež nájdete v kôre, vykazuje dokonca určité pôsobenie proti rasti nádorov. Vedci odhalili, že táto látka výrazne potlačuje rast nádorov, pričom sa pri svojom výskume zamerali predovšetkým na využitie limonemu pri prevencii a liečbe nádorových ochorení, hlavne pŕs. Lemonem však tiež vyvoláva v organizme rozpad hormónu estrogénu. Jeho zvýšená hladina je spojená s vyšším rizikom rakoviny pŕs.

Coldrex Horúci nápoj Citrón s medom uľavuje od nepríjemných príznakov chrípky a prechladnutia. Odstraňuje bolesti v hrdle, uvoľňuje nos aj vedľajšie nosové dutiny, odstraňuje bolesti hlavy, svalov i kĺbov, znižuje horúčku a dopĺňa vitamín C!

Tinktúra z citrónovej kôry

Pripravte si: 2 lyžice citrónovej kôry, ideálne v bio kvalite, 2 dl 60 % liehu.

Postup: Zalejte kôru liehom a nechajte 14 dní na teplom mieste lúhovať. Nesmiete zabudnúť 2-krát denne pretrapať. Po dvoch týždňoch preceďte, nalejte do tmavej fľaše a užívajte  3-krát denne 15 kvapiek nakvapkaných do 2 dl vody po dobu 6 týždňov.  

Na toto si dávajte pozor!

Citrónová kôra je síce zdraviu prospešná, no nie v každom prípade. Keďže sú citróny ošetrované chemickými prípravkami, aby dlhšie vydržali, ich kôra je skôr škodlivá ako prospešná. Bývajú obmývané a impregnované voskom a tiež ošetrované stimulátorom zrelosti. Pridávajú sa tiež rôzne prípravky na ochranu proti plesniam a iným škodcom ako napr. orthofenyfenolát sodný (E 232) a tiabendazol (E 233). Ak by sme prijali väčšie množstvo týchto dvoch látok, mohli by sme si tak poškodiť nervy aj pečeň.

Ak si chcete pochutnať na citrónovej kôre, neostáva vám nič iné, len si kúpiť citrónovník a vypestovať vlastné plody. Alebo si citrónovú kôru môžete kúpiť z bio obchodov. V opačnom prípade je naozaj lepšie kôru z citrónov, kúpených v obyčajných obchodov, radšej vyhodiť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9