Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pravda o ovocných džúsoch: Nie sú také zdravé ako sa zdá!

Sú ovocné džúsy nebezpečné?
Sú ovocné džúsy nebezpečné? (Zdroj: thinkstock.com)

Sú ovocné šťavy nebezpečné? V skutočnosti ide o to, že ak pijete príliš veľké množstvo ovocných štiav, môže to byť problém. Ich nadmerná konzumácia môže prispieť k obezite, vývoju zubného kazu a iných tráviacich ťažkostí, ako je plynatosť, nadúvanie, či bolesti brucha.

Čo platí pri pití ovocných džúsov a štiav?

  • Ak chcete dať svojmu dieťaťu ovocnú šťavu, tak mu určite dajte 100% pasterizovanú ovocnú šťavu a nie hocijaký ovocný nápoj.
  • Deti do 6 mesiacov by nemali vôbec konzumovať takéto džúsy.
  • Deti vo veku medzi 6 a 12 mesiacoch môžu vypiť maximálne asi 1 dcl šťavy denne. Mala by byť podaná len v šálke, nie vo fľaši a mala by to byť 100% ovocná šťava a určite nie každý deň!
  • Staršie deti by mali mať pitie týchto štiav obmedzené na 2 až 3dcl za deň, ale nie každý deň!
  • Deťom by sa malo namiesto šťavy dávať ovocie, pretože je oveľa zdravšie a obsahuje čerstvé vitamíny!

Kde je hlavný problém?

Jedným z hlavných problémov pitia príliš veľkého množstva ovocných džúsov je to, že znižujú chuť do jedla. Svojím obsahom cukru prispievajú k nedostatočne vyváženej dennej strave.

Ďalším obrovským problémom je, že obsahujú nesmierne veľké množstvo cukru. Konzumácia takýchto ovocných presladených nápojov vedie k vzniku zubného kazu, dne, vysokému obsahu cukru v krvi alebo k obezite.

Je to len ilúzia vitamínov

Ovocné šťavy vo všeobecnosti nemajú veľa vitamínov a živín. Vitamíny sú umelo dodané, tieto ovocné šťavy obsahujú veľa priemyselných prísad, ktoré nie sú zdravé. Na ich obaloch je uvedené, že majú určitý obsah vitamínu C, ale je to stále oveľa menšie množstvo ako, keď zjete čerstvé ovocie.

Všeobecne platí, že ak má dieťa dobre vyváženú stravu, kedy konzumuje denne a pravidelne čerstvé ovocie a zeleninu, tak by nemal mať problémy so zubami alebo nadváhou.

Rady pre mamičky a ich deti

Ak má vaše dieťa zle vyváženú stravu, ochorenia zubov, hnačku, bolesti brucha alebo je obézne, potom by ste mali obmedziť konzumáciu ovocných džúsov. Tiež sa vyhnite tomu, že vaše dieťa bude konzumovať rôzne ovocné šťavy, pretože v skutočnosti nemajú nič spoločné s ovocím a sú veľmi nezdravé.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9