Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predpoveď úmrtia v TESTE, ktorý si môžete spraviť doma: Stačí spraviť TOTO!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci pod vedením kliniky Clinimex v Rio de Janeiro a vrátane Bristol Medical School tvrdia, že súčasťou zdravotných prehliadok u lekára by mohol byť test rovnováhy. O čo presne ide?

Neschopnosť stáť na jednej nohe 10 sekúnd v strednom veku a u starších ľudí totiž súvisí s takmer zdvojnásobeným rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny v priebehu nasledujúcich 10 rokov, uvádza výskum zverejnený v British Journal of Sports.

Ide o jednoduchý a bezpečný test, ktorý preverí, ako ste na tom, čo sa týka rovnováhy, ako sa píše na bristol.ac.uk. Podľa vedcov z Veľkej Británie, USA, Austrálie, Fínska a Brazílie by ho mali lekári realizovať u svojich pacientov, ktorí sú starší. Na rozdiel od aeróbnej kondície, svalovej sily a flexibility má rovnováha tendenciu byť zachovaná až do neskoršej dekády života.

Čítajte tiež: Čerstvý CHLIEB aj po 3 týždňoch? Kašlite na zmrazenie, toto je ÚČINNEJŠIE!

Priebeh výskumu

Hodnotenie rovnováhy sa však bežne nezahŕňa do zdravotných kontrol mužov a žien v strednom a vyššom veku, možno preto, že na to neexistuje žiadny štandardizovaný test a existuje len málo jasných dôkazov, ktoré by ho spájali s klinickými výsledkami. Vedci preto chceli zistiť, či môže byť tento test spoľahlivým ukazovateľom rizika úmrtia človeka.

Výskumníci čerpali údaje od účastníkov kohortovej štúdie CLINIMEX Exercise. Tá bola zrealizovaná v roku 1994, aby ohodnotila súvislosti medzi rôznymi mierami fyzickej zdatnosti, premennými súvisiacimi s cvičením a kardiovaskulárnymi rizikovými faktormi so zlým zdravím a smrťou.

Aktuálna analýza zahŕňala 1 702 účastníkov vo veku 51 – 75 rokov. Bola im meraná hmotnosť a taktiež veľkosť obvodu pásu. Nechýbali ani podrobnosti o anamnéze. V štúdii boli zaradení len tí so stabilnou chôdzou. V rámci kontroly boli účastníci požiadaní, aby stáli na jednej nohe po dobu 10 sekúnd bez akejkoľvek ďalšej podpory.

Aby sa zlepšila štandardizácia testu, účastníci boli požiadaní, aby položili chodidlo na druhú nohu, pričom mali držať ruky vbok a pozerať sa priamo pred seba. Tak sa snažili udržiavať vzpriamene v balančnom stoji na jednej nohe. Koleno zohnutej nohy smeruje do strany. Boli povolené až tri pokusy na každú nohu. Táto pozícia je veľmi podobná tej v joge. 

Test rovnováhy je podobný ako jedna z jogových pozícii
Zobraziť galériu (2)
Test rovnováhy je podobný ako jedna z jogových pozícii "strom".  (Zdroj: gettyimages.com)

Kto neuspel v teste? 

Celkovo asi 1 z 5 účastníkov nepriešiel testom. Neschopnosť zvládnuť tento test stúpala spolu s vekom a viac-menej sa zdvojnásobila v nasledujúcich 5-ročných intervaloch od veku 51 až 55 rokov. Podiel tých, ktorí neboli schopní stáť na jednej nohe 10 sekúnd, bol: takmer 5 % medzi 51 – 55 ročnými; 8 % medzi 56 – 60 ročnými; 18 % medzi 61 – 65 ročnými; a 37 % medzi 66 – 70 ročnými.

Viac ako polovica (približne 54 %) ľudí vo veku 71 – 75 rokov nedokázala dokončiť test. Inými slovami, ľudia v tejto vekovej skupine mali viac ako 11-krát vyššiu pravdepodobnosť, že v teste neuspejú, ako tí o 20 rokov mladší.

Počas priemerného monitorovacieho obdobia 7 rokov zomrelo 123 (7 %) ľudí na choroby: rakovina (32 %); kardiovaskulárne ochorenia (30 %); respiračné ochorenie (9 %); a komplikácie COVID-19 (7 %).

Vo všeobecnosti tí, ktorí v teste neuspeli, mali horší zdravotný stav: vyšší podiel bol obéznych ľudí a tých, ktorí mali srdcové choroby, vysoký krvný tlak a nezdravé profily tukov v krvi. Taktiež diabetes 2. typu bol v tejto skupine 3-krát častejší. 

Po zohľadnení veku, pohlavia a základných stavov bola neschopnosť stáť bez opory na jednej nohe spojená s 84% ​​zvýšeným rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny v nasledujúcom desaťročí.

Zaujme vás: Kašlite na šumivé tabletky: TOP potraviny s HORČÍKOM, ktoré sú PALIVOM pre telo!

Dr Claudio Gil Araujo z kliniky pohybovej medicíny Clinimex, ktorý viedol výskum, dospel k záveru: „Desaťsekundový test rovnováhy poskytuje pacientovi a zdravotníckym pracovníkom rýchlu a objektívnu spätnú väzbu týkajúcu sa statickej rovnováhy. Test taktiež dodáva užitočné informácie o riziku úmrtnosti v strednom veku a u starších ľudí."

Viac o téme: Test ZdravieúmrtiePrevenciaRovnováha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9