Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rakovina prsníka je NAJAGRESÍVNEJŠIA v tejto ČASTI dňa: Prebúdza sa aktívne METASTÁZOVANIE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď ľudia s metastatickým karcinómom prsníka zatvoria oči, ich rakovina sa prebudí a začne sa šíriť. Podľa vedcov dochádza k "oživeniu" tejto choroby vtedy, keď oddychujeme.

Ide o pozoruhodné zistenie z článku publikovaného v časopise Nature, ktorý vyvracia predpoklad, že metastázy rakoviny prsníka sa šíria nepretržite rovnakou rýchlosťou. Výsledok novej štúdie môže zmeniť spôsob, akým lekári v budúcnosti odoberajú vzorky krvi od ľudí s rakovinou.

"Podľa nášho názoru môžu tieto zistenia naznačovať potrebu, aby zdravotnícki pracovníci systematicky zaznamenávali čas, kedy vykonávajú biopsiu," hovorí hlavný autor Nicola Aceto, profesor molekulárnej onkológie na ETH Zurich. "Tak budú údaje porovnateľné."

Čítajte tiež: Preceňovaná CITRÓNOVÁ voda: OTRAVA a poškodené zuby po jej VYPITÍ sú často PREHLIADANÉ!

Aktívne nádorové bunky hlavne v noci

Výskumníci sa začali zaoberať touto témou vtedy, keď si všimli nevysvetliteľný rozdiel v počte cirkulujúcich nádorových buniek vo vzorkách analyzovaných v rôznych časoch dňa, ako sa píše na sciencealert.com.

"Niektorí moji kolegovia pracujú skoro ráno alebo neskoro večer, niekedy tiež analyzujú krv v nezvyčajných hodinách," hovorí Aceto.

Zistilo sa, že myši majú oveľa vyšší počet cirkulujúcich rakovinových buniek ako ľudia kvôli jednej veci. Hlodavce spia počas dňa, teda vtedy, keď sa najčastejšie odoberajú vzorky krvi.

Rakovina prsníka je NAJAGRESÍVNEJŠIA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Švajčiarski vedci študovali 30 žien s rakovinou prsníka (21 pacientok s včasnou rakovinou prsníka, ktorá nemetastázovala a deväť pacientok s metastatickým ochorením v štádiu IV). Výsledky ukázali, že väčšina cirkulujúcich nádorových buniek (78,3 percenta) bola nájdená vo vzorkách krvi odobratých v noci, zatiaľ čo vo vzorkách cez deň bolo zistené oveľa menšie množstvo. Keď vedci vstrekli myšiam bunky rakoviny prsníka a odobrali vzorky krvi počas dňa, zistili rovnaký výsledok. Cirkulujúce nádorové bunky boli oveľa vyššie, keď bola myš v pokoji.

Je zaujímavé, že rakovinové bunky zozbierané počas obdobia odpočinku boli "vysoko náchylné na metastázovanie, zatiaľ čo cirkulujúce nádorové bunky generované počas aktívnej fázy nemajú metastatickú schopnosť", uviedli vedci. Genetická analýza odhalila, že nádorové bunky odobraté z myší a ľudí v pokoji zvýšili svoju expresiu mitotických génov. Vďaka tomu lepšie metastázujú, pretože mitotické gény kontrolujú delenie buniek.

Má na tom podiel melatonín

Vedci uskutočnili experimenty. Niektorým myšiam spôsobili jet lag zmenou režimu svetla a tmy. Zásah s cirkadiánnym rytmom viedol k masívnemu zníženiu koncentrácie cirkulujúcich nádorových buniek u myší.

Zaujme vás: Za častou príčinou HOSPITALIZÁCIE starších ľudí je JEDNODUCHÁ vec: Zmeňte to a ODSTRÁNITE riziko

V inom experimente vedci testovali, či podávanie hormónov podobným tým, ktoré sa nachádzajú v tele, keď sú myši v bdelom stave, ovplyvní počet cirkulujúcich nádorových buniek, keď bola myš v pokoji. Injikovali myšiam testosterón, inzulín (hormón, ktorý umožňuje premeniť cukor na energiu) a dexametazón (syntetická chemikália, ktorá pôsobí ako kortizol, stresový hormón). Vedci zistili "výrazné zníženie" počtu cirkulujúcich nádorových buniek vo vzorke krvi odobratej počas obdobia odpočinku (keď by bol nádor za normálnych okolností najagresívnejší).

„Náš výskum ukazuje, že únik cirkulujúcich rakovinových buniek z pôvodného nádoru je riadený hormónmi, ako je melatonín, ktoré určujú náš rytmus dňa a noci,“ hovorí Zoi Diamantopoulou, prvá autorka štúdie a výskumníčka molekulárnej onkológie na ETH Zürich..

Viac o téme: NocZdravieRakovinaRakovina prsníka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9