Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ochranu pred DEMENCIOU máte vo svojom DIPLOME: PREDZVESŤ choroby roky dopredu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čím viac sa budete vzdelávať, tým viac sa obrníte pred možnou demenciou! Vedci zistili, že dosiahnuté vzdelanie môže predpovedať riziko tohto neurodegeneratívneho ochorenia.

Japonsko má najstaršiu populáciu na svete. V roku 2021 malo približne 29,2% jeho populácie, teda približne 36 miliónov ľudí, viac ako 65 rokov a odhaduje sa, že 3,5 milióna z nich má demenciu, uvádza medicalnewstoday.com.

Starnutie a demencia

Šestnásť percent celosvetovej populácie bude mať do roku 2050 viac ako 65 rokov, v porovnaní s iba 8% v roku 2010. Keďže populácia starne, výskumníci očakávajú nárast demencie a celkovej slabosti. Také sú prognózy odborníkov!

Čítajte tiež: Ako ste sa ZOBUDILI? Skorý PRÍZNAK demencie, ktorý sa objaví hneď RÁNO!

Predvídanie toho, ako sa môžu zvýšiť zdravotné problémy spojené so starnutím populácie, by mohlo pomôcť zlepšiť zdravotnú starostlivosť pre starších ľudí. Nedávno výskumníci vytvorili mikrosimuláciu, aby predpovedali, ako sa do roku 2043 zmení miera demencie a priemernej dĺžky života v Japonsku. 

Scott Kaiser, MD, riaditeľ geriatrického kognitívneho zdravia pre Pacific Neuroscience Institute, ktorý nie je zapojený do štúdie, povedal: "Simulácia zdôraznila, že drastický nárast demencie nemusí byť nevyhnutným vedľajším účinkom starnutia populácie.” 

Ochranu pred DEMENCIOU máte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia bola publikovaná v časopise Lancet.

Pre štúdiu vedci použili novovyvinutý mikrosimulačný model na predpovedanie miery demencie u starších ľudí do roku 2043. Svoj model postavili na základe celoštátnych prieskumov, záznamov o úmrtí a existujúcich kohortových štúdií. 

Vzdelanie ako prevencia? 

Vedci poznamenali, že priemerná dĺžka života u žien po dosiahnutí veku 65 rokov sa môže zvýšiť z 23,7 rokov (v roku 2016) na 24,9 rokov v roku 2043, a u mužov na 18,7 až 19,9 rokov. Očakáva sa, že za rovnaké obdobie sa počet rokov života s demenciou zníži zo 4,7 na 3,9 rokov u žien a z 2,2 na 1,4 rokov u mužov. Model predpovedal, že mierna kognitívna porucha začne neskôr v živote. Zistili však, že miera celkovej slabosti sa zvýši z 3,7 roka na 4 roky u žien a 1,9 až 2,1 roka u mužov a to vo všetkých vzdelávacích skupinách. 

Taktiež prišli na to, že vek, pohlavie a vzdelanie ovplyvňujú mieru slabosti a demencie. Zistili, že do roku 2043 bude 28,7% žien nad 75 rokov, ktoré nemajú stredoškolské vzdelanie, budú trpieť slabosťou aj demenciou, a preto budú potrebovať komplexnú starostlivosť. Medzitým sa očakáva, že len 6,5 % žien vo veku 75 a viac rokov s vysokoškolským vzdelaním, alebo vyšším, bude mať celkovú slabosť.

Doktor Hideki Hashimot, ktorý je profesorom na Katedre zdravia a sociálneho správania na Tokijskej univerzite a spoluautorom štúdie, povedal: "Zvyšovanie dosiahnutého vzdelania môže byť dôležitým faktorom pri vysvetľovaní celkového zníženia miery demencie."

Zaujme vás: Prekvapivý ORGÁN v tele, ktorý ROZHODUJE o zotavení sa z DEMENCIE: MOZOG to nie je!

Ochranu pred DEMENCIOU máte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Poznamenal, že do roku 2035 bude viac ako 60% mužov, ktorí budú absolventmi vysokých škôl. V roku 2016 len 43% mužov vo veku 55 – 64 rokov malo vysokoškolské vzdelanie.

Dodal, že prieskum Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj zručností dospelých, zverejnený v roku 2013 zistil, že ľudia so stredoškolským diplomom v Japonsku, majú lepšie pracovné zručnosti než absolventi vysokých škôl v Európe a USA. Doktor Hashimoto teda dospel k záveru, že „vzdelanie je pravdepodobne hlavným prispievateľom k výsledkom tohto modelu.’'

„Odborníci sa domnievajú, že u 1 z 3 prípadoch by sa dalo predísť demencii tým, že by sa odstránili nasledujúce rizikové faktory ako nízke vzdelanie, hypertenzia, porucha sluchu, fajčenie, obezita v strednom veku, depresia, fyzická nečinnosť, cukrovka, sociálna izolácia, nadmerná konzumácia alkoholu, úrazy hlavy a znečistenie ovzdušia,“ vysvetlil odborník. „Včasné odhalenie, spolu s úsilím o prevenciu demencie, by mohlo výrazne zmierniť dopad a predĺžiť roky života.‘‘

Viac o téme: VzdelaniePrevenciaDemencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9