Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľký POTENCIÁL obyčajnej ZELENINY: PARADAJKY ako nádej pre pacientov s PARKINSONOM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Majú antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti. Sú chutné a majú pozitívny vplyv na srdce, pokožku, trávenie, oči aj kosti. A čo viac, špeciálne vypestované môžu byť liekom na Parkinsonovu chorobu. Reč je o paradajkách.

Paradajky detoxikujú telo a vďaka diuretickým účinkom prečisťujú obličky a napomáhajú čisteniu krvi a aj čriev. Vďaka vysokému obsahu lykopénu posilňujú imunitný systém, chránia srdce pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a pred vznikom rakoviny pankreasu a hrubého čreva. Teraz sa zdá, že môžu byť aj liekom na Parkinsona, ako sa uvádza na sciencedaily.com.

Čítajte tiež: Veľký HOROSKOP ZDRAVIA na rok 2021: Ktoré ZNAMENIA by si mali dávať zvýšený POZOR!

Paradajky ako nádej pre pacientov

Vedci totiž vypestovali paradajku obohatenú o Levedopu, alebo inak L-DOPA. Ten sa používa na kompenzáciu zníženého prísunu dopamínu u pacientov s Parkinsonovou chorobou. Ide zatiaľ o najčastejší a najúčinnejší liek na toto ochorenie. L-DOPA  je vlastne aminokyselina, podobná základným jednotkám bielkovín. Vstrebáva sa z čreva do krvného obehu. Až v mozgu je chemicky zmenená na dopamín. 

Paradajky obohatené o túto látku, by mohli byť nádejou pre tých pacientov, ktorí trpia nepriaznivými účinkami chemicky syntetizovaného L – DOPA. Najčastejším vedľajším účinkom je pocit na zvracanie. 

„Pestovanie paradajok je nenáročné, aj čo sa týka geneticky modifikovaných organizmov,“ konštatovala autorka štúdie profesorka Cathie Martinová.

Ako dodala, Parkinsonova choroba predstavuje problém v rozvojových krajinách, kde si veľa ľudí nemôže dovoliť dennú dávku syntetického L-DOPA za 2 doláre. 

Veľký POTENCIÁL obyčajnej ZELENINY:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Keďže L -DOPA je rozpustná, dá sa z paradajok extrahovať. Výroba čistého produktu nepotrebuje vysokú technologickú úroveň,“ vysvetlila.

Ako doplnil spoluautor štúdie Dario Breitel, paradajky majú veľký potenciál využitia v syntetickej biológii a môžu byť skvelým zdrojom L-DOPA.

Čo je L-DOPA?

L-DOPA, tiež známy ako levodopa, je liek na Parkinsonovu chorobu od roku 1967. Je to jeden zo základných liečiv deklarovaných Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a jeho trhová hodnota sa pohybuje v stovkách miliárd dolárov. Najbežnejšia forma liečiva sa vyrába chemickou syntézou, sú však k dispozícii aj prírodné zdroje. Najznámejšou je fazuľa sametová, ktorá obsahuje vo svojich semenách až 10 percent L-DOPA. Rastlina je pokrytá urtikárnymi vlasmi, ktoré môžu spôsobiť podráždenie a alergické reakcie u pracovníkov v teréne, ktorí zberajú úrodu. Samotná fazuľa spôsobuje zvýšené hladiny tryptamínov, ktoré môžu spôsobiť halucinácie u pacientov s Parkinsonovou chorobou.

O chorobe

Ide o neurologické ochorenie, pri ktorom v mozgu odumierajú nervové bunky. Postihuje najčastejšie ľudí nad 60 rokov, ale potrápiť môže aj mladšie ročníky. Pacienti trpiaci na toto ochorenie majú problém s ovládaním tela, ktoré sa časom zhoršujú. Najznámejšími príznakmi je trasenie, svalová stuhnutosť, spomalený pohyb, porucha rovnováhy. Často je sprevádzané inými symptómami ako demencia, depresia, bolesti, či porucha spánku.

Viac o téme: ZdravieParadajkyParkinsonova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9