Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Keď telo ODMIETA cukor ako PALIVO: Spoznajte SIGNÁLY nebezpečného stavu bez merania z krvi!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Cukrovku jednoducho odhaliť kvalitným glukomerom, ktorý z kvapôčky krvi určí hladinu cukru v krvi. Spoznáte ju však aj bez použitia zariadenia. Stačí si všímať znamenia, ktoré vám dáva vaše telo, že niečo nie je v poriadku.

Cukrovka typu 2 sa vyskytuje, keď telo nie je schopné správne používať inzulín - hormón zodpovedný za reguláciu hladiny cukru v krvi.

Inzulínová rezistencia spôsobuje, že cukor, ktorý sa štiepi z potravy, cirkuluje v krvi, namiesto toho, aby bol využívaný ako palivo bunkami tela. Dochádza k cukrovke 2. typu. Globálna diabetická komunita identifikovala štyri príznaky hyperglykémie, teda vysokej hladiny cukru v krvi, ako sa píše na express.co.uk:

Zvýšený smäd

Jedným z príznakov cukrovky je pocit veľkého smädu, známeho ako polydipsia. Ten môže byť sprevádzaný dočasným alebo dlhodobým suchom v ústach. Zvýšený smäd môžete pociťovať aj vtedy, ak by ste vypili dva litre tekutín denne. Ide o neutíchajúci smäd, ktorý sa nedá upokojiť ani pitím väčšieho množstva vody.

Keď telo ODMIETA cukor
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zvýšená frekvencia močenia

V reakcii na vysokú hladinu cukru v krvi sa telo pokúša odstrániť prebytočnú glukózu močom. Lekársky nazývaná polyúria, teda zvýšené močenie, zahŕňa vylučovanie „abnormálne veľkého množstva moču pri každej návšteve toalety“. Časté vylučovanie veľkého množstva moču môže predstavovať viac ako tri litre za deň. Ak často pociťujete zvýšenú potrebu močiť, mohlo by to byť znamením, že vaša hladina cukru je príliš vysoká.

Keď telo ODMIETA cukor
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Únava

Odpočívate? Máte dostatok spánku? Ak áno a napriek tomu ste unavení, môže ísť o príznak cukrovky. Únavu možno pripísať neschopnosti tela dostať glukózu z krvi do buniek, aby uspokojila energetické potreby. Medzi príznaky únavy patria nedostatok alebo žiadna energia, ťažkosti s vykonávaním jednoduchých každodenných úloh, pocit depresie, duševná únava a pod. Ak trpíte nevysvetliteľnou únavou tri týždne alebo dlhšie, odporúča sa objednať sa na kontrolu k lekárovi.

Keď telo ODMIETA cukor
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podráždenie

Ďalším varovným signálom vysokej hladiny cukru v krvi je podľa Globálnej diabetickej komunity pocit nepohodlia a podráždenia.

Keď telo ODMIETA cukor
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo ju spôsobuje? 

Ak hovoríme o komplexnom ochorení, k inzulínovej rezistencii prispieva „nespočetné množstvo faktorov.“ Cukrovka 2. typu súvisí so „zlou vysokokalorickou stravou spracovaných a nezdravých potravín“. S týmto stavom súvisí aj obezita, vysoký krvný tlak, nedostatok fyzického pohybu a genetika.

Na druhej strane, cukrovka 2. typu sa neobmedzuje iba na ľudí, ktorí sú obézni, alebo na tých, ktorí sa stravujú nezdravo. Po stanovení diagnózy (ktorú je možné určiť krvným testom vykonaným zdravotníckym pracovníkom) možno zahájiť plán liečby cukrovky. Môže zahŕňať zmeny životného štýlu, ako napríklad zvýšenie aktivity a konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny. Môžu byť tiež ponúkané inzulínové lieky, pričom váš praktický lekár s vami prediskutuje najlepší spôsob liečby vášho stavu.

Viac o téme: ZdravieCukrovkaCukorPrevenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9