Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Máme v byte JEDOVATÉ dekorácie? Na čo všetko si treba dávať pozor!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pestré farby, olovo a plast z vianočných dekorácií. To všetko môžu do našich bytov priniesť nielen vianočnú atmosféru, ale aj toxické chemikálie.

Vianoce sú sviatkami pokoja a rodiny. V tomto období sa často objavujú správy o nebezpečných hračkách, toxických chemikáliách na vianočných dekoráciách a dokonca aj o jedovatých sviatočných rastlinách. Mnohí rodičia sa tak boja, či je ich domácnosť dostatočne bezpečná pre ich deti, ktoré radi vymýšľajú a zoznamujú sa s novými vecami. V čase Vianoc ich lákajú stromčeky, svetielka, ozdoby. Odborníci tvrdia, že obavy sú prehnané a skutočné riziko je veľmi nízke, ako sa píše na healthline.com.

Čítajte tiež: Vedci UPOZORŇUJÚ na nosenie RÚŠOK: Takto sa mnohí nevedomky VYSTAVUJÚ KORONAVÍRUSU!

Dodržiavaním správnych hygienických návykov, častým umývaním rúk sebe aj deťom by ste mali predísť možným rizikám intoxikácie. Ktoré predmety predstavujú možnú hrozbu?

Vianočné ozdoby a svetielka

Áno, je pravda, že ozdoby na stromček, dokonca aj svetielka, môžu obsahovať toxické látky. Ide najmä o olovo. Štúdia z roku 2014 zistila, že 13 percent vianočných výrobkov obsahovalo množstvo olova, ktoré prekročilo hranicu považovanú za bezpečnú pre detské hračky. Hoci tieto výrobky nie sú hračky, deti s nimi počas sviatkov prichádzajú do styku. 

„Ide najmä o staršie dekorácie, alebo lacné vianočné ozdoby,“ konštatoval šéf environmentálnej medicíny v Northwell Health v New Yorku Ken Spaeth.

Ako dodal, olovo sa stále používa v mnohých výrobných procesoch a takéto produkty nie sú dostatočne testované.

 „Hoci je expozícia olovom nepravdepodobná pri kontakte s pokožkou, veľmi ľahko sa môže dostať do tela ústami,“ varuje rodičov Spaeth.

Je známe, že deti radi všetko ochutnávajú a skúmajú ústami.

Máme v byte JEDOVATÉ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hračky

Na Vianoce sa tešia najmä deti. Vianočný stromček rozžiari ich tváre, tešia sa na množstvo darčekov, ktoré si pod ním nájdu. Mnohé hračky však môžu predstavovať hrozby, pretože môžu byť kontaminované olovom, alebo inými ťažkými kovmi. Zdrojom kontaminácie býva najčastejšie farba. Veľké nebezpečenstvo predstavujú elektronické hračky, ktoré obsahujú malé batérie, ktoré deti ľahko prehltnú. 

„Sú veľmi nebezpečné, môžu spôsobiť popáleniny a poškodiť pažerák aj žalúdok,“ konštatoval riaditeľ divízie kalifornského systému kontroly jedov vo Fresne Rais Vohra.

Vianočné rastliny

Vianočná ruža, cesmína, imelo bývajú často súčasťou vianočnej výzdoby domácnosti. Obsahujú však aj jedovaté látky. Tie však nie sú až tak nebezpečné. Výskum zameraný na obsah toxicity z roku 2012 ukázal, že aj u detí sú príznaky väčšinou asympomatické, takže sa nemusíte obávať, že by sa dieťa otrávilo vianočnou ružou. 

„Tieto ozdoby sú veľmi pekné. Väčšinou sú uložené na miestach, na ktoré majú deti dosah, a tak sa môže stať, že ochutnajú z listov, či bobúľ,“ konštatoval Vohra. 

Podľa neho sa u nich môžu prejaviť  žalúdočné ťažkosti, nevoľnosť, hnačky a zvracanie, ale zriedka sa prejavia závažné následky otravy.

Máme v byte JEDOVATÉ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Baliaci papier

Baliaci papier používame na zabalenie darčekov. Niekedy môže mať v sebe toxické látky, pretože obsahuje atrament, farbivá a iné chemikálie. Tie majú zaručiť, že papier bude prepracovanejší. Je málo pravdepodobné, že manipuláciou s papierom sa u vás spustí nežiadúca reakcia. Mali by ste však dávať pozor na to, aby sa ním "nenakŕmili" vaše deti.

Viac o téme: DekorácieZdravieVianoceToxické látky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9