Keď telo kričí STOP po vypití VODY: Nepríjemné SIGNÁLY, že ste to prehnali s pitným režimom!

2020-10-16 12:00:00

Niektorí už začínajú byť alergickí na slovné spojenie „pitný režim“, no netreba to podceňovať. Obzvlášť v prípade, ak tej vody vypijete viac, než je potrebné. Telo totiž môže zareagovať veľmi nepríjemne, rovnako ako v prípade dehydratácie!

Pozor na intoxikáciu

Dodržiavanie pitného režimu je veľmi dôležité pre bezproblémový chod ľudského organizmu a správne fungovanie tela. Zatiaľ čo málo vody zdraviu jednoznačne neprospieva, tento efekt nastáva aj vtedy, ak vypijete príliš veľa tekutín. Čítate dobre. Najlepšie je preto „počúvať“ svoje telo a jeho potreby, čo sa týka príjmu tekutín! 

Čítajte tiež: Pomoc na obličkové KAMENE bez toho, aby ste šli pod nôž: Rozbije ich táto príjemná ČINNOSŤ!

Aj keď si väčšina ľudí dáva pozor na príznaky dehydratácie, nadmerná hydratácia je rovnako nebezpečná, ako sa píše na thehealthy.com. Pitie príliš veľkého množstva vody môže viesť k intoxikácii, známej tiež ako hyponatrémia, ktorá spôsobí zaplavenie vnútra buniek v dôsledku abnormálne nízkej hladiny sodíka v krvi. V závažných prípadoch môže intoxikácia vodou viesť k oslabujúcim zdravotným problémom, ako sú záchvaty, kóma alebo dokonca smrť.

Smäd ako indikátor

Najideálnejším spôsobom, ako zistiť, či vaše telo skutočne potrebuje prijať viac vody, je uvedomiť si, či naozaj pociťujete smäd. 

"Naše telá sú tak naprogramované, aby bojovali proti dehydratácii, pretože sme odjakživa žili v strachu z nedostatku, takže disponujeme zabudovanými mechanizmami, ktoré nás pred tým chránia," hovorí Tamary Hew-Butlerová, PhD, profesorky vedy o cvičení na Oaklandskej univerzite v Rochesteri a pokračuje: "Jedným z týchto mechanizmov, ktoré majú všetky zvieratá, je smäd. Smäd je individuálny monitor každého tela, ktorý dáva o sebe vedieť, ak treba viac vody. Čím viac vody potrebujete, tým viac máte smäd. “

Signály príliš veľa tekutín

Ak pijete zdravé množstvo vody, farba vášho moču by mala byť priehľadne žltej farby. Aj keď väčšina ľudí verí, že čistý moč je najzdravším znakom hydratácie, moč bez pigmentácie môže byť známkou toho, že pijete príliš veľa tekutín. 

Ďalšie znaky, že pijete príliš veľa vody:

  • Často chodíte na záchod aj uprostred noci
  • Močíte viac ako 10-krát denne (môže byť za tým aj hyperaktívny močový mechúr)
  • Môže sa objaviť opuchy a zmena farby rúk, pier a nôh
  • Pociťujete pulzujúcu bolesť hlavy, mozog narastie a tlačí na lebku 
  • Hrozia svalové kŕče, keďže hladina elektrolytov kvôli množstvu vody klesá
  • Ste unavení kvôli väčšej práci obličiek, ktoré tak vytvárajú stresovú reakciu
  • Môžete pociťovať nevoľnosť, hrozí vracanie a hnačky, keďže obličky nie sú schopné zbaviť sa prebytočnej tekutiny a voda sa začne hromadiť v tele

Pre väčšinu ľudí sa osem až 10 pohárov vody denne považuje za bežné množstvo tekutín. Líši sa to však v závislosti od výšky, hmotnosti a cvičebných návykov jednotlivca.

Fotogaléria


Tagy:
voda zdravie pitný režim hyponatrémia

2020-10-16 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia