Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Stačí jedno uštipnutie komárom a zistíte, ako ste na tom: Toto o vás napovie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V letnom období je tej lietajúcej hávede oveľa viac, ako obvykle. Najviac nenávidené komáre tak majú hody a pijú nám krv ostošesť. Reakcia je jasná. Malá červená hrčka, ktorá svrbí. Nie však každý reaguje na uštipnutie rovnakým spôsobom!

Boli ste na noc stanovať a domov ste si priniesli nepeknú spomienku. Ste doslova pokrytí červenými fľakmi na svojom tele, zatiaľ čo kamarátka vyzerá tak, ako by sa jej komáre ani len nedotkli! Ako je možné, že každý reaguje na uštipnutie inak?

Čítajte tiež: Koniec každodenným injekciám inzulínu? Prelomový spôsob liečby cukrovky!

V prvom rade je dôležité vedieť, že krv cicajú samičky. Podľa Josepha M. Conlona, odborníka na komáre zo spoločnosti American Mosquito Control Association, robia tak z jediného dôvodu.

"Komárie samičky nasávajú krv ako zdroj bielkovín pre vývoj vajec," hovorí odborník.

Keď vás komár uštipne, vloží špičku svojho sosáka do vašich krvných ciev a vstrekne sliny do krvného obehu, ako sa uvádza na prevention.com. Sliny samičky obsahujú bielkoviny, ktoré zabraňujú zrážaniu krvi počas toho, ako nasáva krv. Tieto proteíny, nie však samotné uhryznutie, spôsobujú opuchy, začervenanie a svrbenie, ktoré niektorí z nás zažívajú. Nie však každý má takúto reakciu na uštipnutie komárom. Väčšinou ju majú tí, ktorí sú alergickí na spomínané proteíny.

Reakcia: Žiadna

Ako to vyzerá: Na pokožke nie sú stopy po uštipnutí

Čo to znamená: Žiadna reakcia by mohla znamenať, že ste jednými z mála šťastlivcov, ktorí nie sú alergickí na sliny komárov, tvrdí Andrew Murphy, MD, člen American Academy of Allergy, Asthma & Immunology.. Mohlo by to znamenať, že máte vyvinutú imunitu proti uštipnutiam od komára.

"Keď osoba bola opakovane vystavená alergénom proti komárom, jej imunitný systém môže prestať rozpoznávať alergén ako problém a neexistuje žiadna reakcia," hovorí Murphy.

Reakcia: Malá biela hrčka

Ako to vyzerá: Menšia hrčka, ktorá neskôr zčervenie a svrbí

Čo to znamená: Jedná sa o najčastejšiu reakciu na uštipnutie komárom, ako hovorí Dr. Jorge Parada, riaditeľ v oddelení, ktoré sa venuje kontrole infekcie na Loyola University v Chicagu.

"Táto malá alergická reakcia je odpoveďou na bielkoviny v slinách komárov," potvrdzuje lekár.

Stačí jedno uštipnutie komárom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: getttyimages.com)

Reakcia: Väčšie hrbole

Ako to vyzerá: Mierne vyvýšené, hladké, ploché hrbole, ktoré sú načervenalejšie ako okolitá koža

Čo to znamená: Niektorí ľudia sú citlivejší na proteíny komára. Táto citlivosť spôsobuje, že reagujú väčším nálezom po uštipnutí, než tak býva u väčšiny ľudí. Miesto uštipnutia je červené a vyvýšené, nejde o klasické menšie hrčky, ale o vyvýšené plochy na pokožke, ktoré sú niekedy rozlohou väčšie.

"Niektoré štúdie dokonca zistili, že reakcia na uštipnutie záleží aj od toho, ako dlho sa kŕmi komár našou krvou," vysvetľuje Parada a pokračuje: "Čím dlhšie sa komár kŕmi, tým viac proteínov z ich slín sa uvoľní, čím sa zvýši pravdepodobnosť viditeľnej reakcie."

Podľa jednej štúdie môže dokonca existovať aj spojenie medzi genetikou a závažnosťou reakcie.

Reakcia: Žihľavka a horúčka (tzv. skeeterov syndróm)

Ako to vyzerá: Hrboly sprevádzané opuchom kože, horúčkou, začervenaním a svrbením alebo bolesťou spolu s horúčkou

Čo to znamená: Môžete mať tzv. skeeterov syndróm, extrémnejšiu alergickú reakciu na komáre. Môže viesť k nadmernému opuchu miesta uhryznutia a pocitu, že oblasť je horúca a ťažká na dotyk. Niekedy sa môže stať z miesta uštipnutia mokvajúci pľuzgier. Zatiaľ čo u niekoho sa môže vyvinúť tento syndróm (dokonca aj u tých, ktorí predtým nemali extrémnu reakciu na uštipnutie), Murphy tvrdí, že malé deti, pacienti s poruchami imunitného systému a tí, čo cestujú často a sú vystavení novým typom komárov, majú vyššie riziko.

Reakcia: Anafylaxia

Ako to vyzerá: Žihľavka, opuch jazyka a jazyka, ťažkosti s dýchaním, dýchavičnosť, kašeľ

Čo to znamená: Zatiaľ čo anafylaxia spôsobená uhryznutím komárov je vzácna, môže byť smrteľná.

"Pacienti s anafylaxou na komáre majú typické príznaky závažnej alergickej reakcie," hovorí Murphy.

Hrozí žihľavka, opuch jazyka alebo pier, problémy s dýchaním, dýchavičnosť, kašeľ a - v závažných prípadoch smrť.

"Liečba pozostáva z použitia injekčného epinefrínu a hľadaniu okamžitej lekárskej starostlivosti," dodáva.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9