Koniec každodenným injekciám inzulínu? Prelomový spôsob liečby cukrovky!

Zdroj: gettyimages.com
2018-07-01 06:00:00

Revolučná liečba cukrovky! Civilizačná choroba napáda ročne milióny ľudí na svete a strpčuje im život. Nielenže spôsobuje vysoký krvný tlak, či kardiovaskulárne choroby, ale môže človeka ľahko pripraviť o zrak či nohu. Bude cukrovka čoskoro už len minulosťou vďaka jedinej tabletke?


Cukrovka môže skomplikovať každodenný život pacientov. Ak niekto trpí cukrovkou 1. typu, vie, že ho čaká každodenná starostlivosť a boj o život. Potrebuje inzulínovú terapiu v podobe injekcií, ktoré si musí pravidelne aplikovať. Funkcia pankreasu je porušená, čím sa stráca schopnosť produkovať inzulín. Cukrovka 2. typu sa týka stále čoraz väčšieho počtu pacientov. Na jej vzniku sa podieľajú faktory vonkajšieho prostredia, vrátane sedavého spôsobu života, prejedania sa a pod. Účinným opatrením je zdravá strava a pravidelná fyzická aktivita.

Čítajte tiež: Pravda o vašom zdravotnom stave za 60 sekúnd: Odhaľte vďaka lyžičke, ako ste na tom!

Žiadne injekcie, iba tabletka?

Hoci liečba cukrovky je beh na dlhú trať a nedá sa vyliečiť zo dňa na deň, možno už čoskoro tu budeme mať nový spôsob liečby, ktorý to všetko urýchli! Na svedomí to majú vedci z Harvardu, ktorí zjednodušia život pacientom, žijúcim s diabetom 1. typu. Ich starosť s vpichovaním injekcií s inzulínom bude zažehnaná!

Vďaka inzulínovej pilulke si už diabetici nebudú musieť denne injekčne dávkovať inzulín! V Zborníku Národnej akadémie vied bol zverejnený výskum, v ktorom vedci z Harvard John A Paulson School of Engineering and Applied Sciences informovali o spôsobe dávkovania inzulínu perorálne.

Podľa nich stačí jediná tabletka na to, aby sa zmiernili nežiaduce vedľajšie účinky choroby, ktoré vznikajú vtedy, ak sa pacienti vyhýbajú inzulínovej terapii formou injekcií a inzulínovej pumpy. Bohužiaľ, mnoho pacientov sa tejto terapii vyhýbajú i napriek tomu, že ide o účinnú liečbu cukrovky. Ako dodali autori štúdie Samir Mitragotri a Hansjorg Wyss, môže za to bolesť, fóbia z ihiel a taktiež fakt, že im to zasiahne do bežných aktivít. Avšak, ignorovanie liečby by mohlo viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.

Odolný voči žalúdočným kyselinám

Doteraz sa vedcom nedarilo vyvinúť spôsob podávania inzulínu perorálne. Pôsobia naň totiž kyseliny v žalúdku, navyše, sa zle vstrebáva v čreve.

"Pri užití musí inzulín prejsť náročnou prekážkovou cestou, než sa môže absorbovať do krvného obehu," vysvetľuje Mitragotri.

Vedci boli postavení zoči-voči veľkej výzve. Dôležité bolo, aby inzulín odolal v žalúdočnej kyseline. Preto použili kapsulu s povlakom odolným voči kyselinám. Inzulín sa prepravuje v iónovej kvapaline z cholínu a kyseliny geránovej, ktorá môže preniknúť cez steny čreva. Vďaka iónovej kvapaline zostáva inzulín stabilný. Ako upozornila výskumníčka Amrita Banerjee, keď molekula proteínu, ako je inzulín, vstupuje do čreva, existuje veľa enzýmov, ktorých funkciou je degradovať proteíny na menšie aminokyseliny.

Budúcnosť iných proteínov

Podľa vedcov má tento výsledný prípravok viacero výhod. Ľahko sa vyrába a dokonca môže byť sledovaný až dva mesiace pri izbovej teplote. To je dlhšie ako iné injekčné inzulínové produkty, ktoré sú na trhu.

Výskumníci liek však plánujú ešte otestovať, no predpokladajú, že budú mať schválené klinické štúdie na ľuďoch. Iónové kvapaliny cholín a kyselina geranová sú už považované za bezpečné. Ak sa to podarí, tento prístup by mohol poskytnúť základ na perorálne podávanie iných proteínov.

Fotogaléria


Tagy:
inzulín cukrovka tabletka liečba injekcie

2018-07-01 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia