Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Takto má vyzerať správne splachovanie toalety: Ak to nebudete robiť, koledujete si o veľa!

Splachujte záchod
Splachujte záchod (Zdroj: thinkstock.com)

Každý má určité rituály, ktoré robieva automaticky každý deň. Hlavne pri rannej a večernej hygiene ideme na autopilota – zubnú kefku schovávame do skrinky, make-up nechávame na umývadle, uteráky vešiame na háčiky v kúpeľni a pod. Jeden rituál by sme však mali stopnúť!

Prieskumy hovoria, že až 60 percent ľudí nedodržuje tento veľmi dôležitý hygienický návyk. Pritom mnohí sa pri ňom ani len nepozastavujú a mávnu nad ním len rukou. Ide však o veľký problém! Ak necháte pri splachovaní záchodové veko otvorené, môžete si byť istí, že miestnosť bude zavalená množstvom nečistôt a mikróbov.

Čiastočky výkalov vo vzduchu

Aj keď to na prvý pohľad nie je vidieť, voda a ďalšie čiastočky výkalov z toalety sa môžu dostať do vzduchu v celej miestnosti, presnejšie až do vzdialenosti dvoch metrov od záchodu. Pri splachovaní totiž víriaca voda odstráni výlučky z misy, takže sa ľahko môžu dostať do okolitého vzduchu. Týka sa to hlavne starších záchodov, ktoré môžu ľahko vyprsknúť vodu do miestnosti.

Upozorňuje na to odborník Charles Gerba, ktorého tvrdenie bolo následne preukázané ďalšími výskumami. Podľa neho baktérie vo vzduchu pretrvávajú tak dlho, pokiaľ sa neusadia ako špinavý film v celej miestnosti. Preto je dôležité, aby ste sa vy i ďalší členovia domácnosti naučili dávať záchodové veko dole. Dokonca i podľa učenia feng shui by sme tak mali robiť.


Nádcha, ktorá trvá len tri dni? Skvelý tip, ktorý skráti dĺžku trvania choroby!


K odborníkovi sa pridáva aj mikrobiológ z New Yort University Philip Tierno, ktorý prízvukuje sklápanie záchodovej dosky najmä v tom prípade, ak kúpeľňu či záchod používa viac ľudí v domácnosti. Rozptýlené mikróby sa ľahko usadia na kúpeľňové povrchy, ako sú podlahy, umývadlo a dokonca aj kefka na zuby! Zistila to štúdia zverejnená v časopise Applied Microbiology v roku 1975.

Môžu vyvolať ochorenie?

Aj novšie výskumy odhalili podobné výsledky – možný rozptyl čiastočiek výlučkov pri splachovaní do miestnosti. Na druhej strane nie je jednoznačné, či by baktérie mohli vyvolať u človeka nejaké ochorenie.

„Ak nemáte poranenú pokožku na tele, budete pravdepodobne v poriadku,“ tvrdí Tierno.

Poznamenal však, že baktérie ako salmonela a Shigella či vírusy – Norovirus a hepatitída A sa prenášajú cez fekálne čiastočky do úst. Takže treba byť opatrní. Aj keď je nepravdepodobné, že by sa vaše ústa dostali do kontaktu so záchodovou misou, môže sa tak stať, ak máte v blízkosti záchoda umiestnené zubné kefky. Na ne sa totiž ľahko môžu zachytiť mikróby. Stačí si následne umyť zuby a problém je na svete. Dajte ich čo najďalej od záchodu alebo schovajte do skrinky zakaždým, keď splachujete.

Spoľahlivou ochranou pred akýmikoľvek baktériami je dodržiavanie správnej hygieny. Ako odborník dodáva na záver, je dôležité zakaždým si umyť ruky po použití toalety. 

Čítajte tiež: Mastná pochúťka ako ju nepoznáte: Skryté liečivé účinky slaniny, ktoré vás položia na zadok!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9